paul991

Αναρωτήθηκες ποτέ τι θησαυρούς μπορεί να κρύβουν μέσα τους παλιές κούτες στο πατάρι, στη σοφίτα, στο υπόγειο ή στο γκαράζ;  Κούτες που σφράγισαν αρώματα, στιγμές κι εικόνες από μία άλλη εποχή. Αντικείμενα και παιχνίδια που, αν και μαρτυρούν την ηλικία σου, ενεργοποιούν τη μηχανή του χρόνου και σε μεταφέρουν σ’ εκείνα τα χρόνια σου, τα παιδικά.

Μερικές δεκαετίες μετά, η νοσταλγία των παιδικών χρόνων και δη των παιχνιδιών εκείνης της εποχής παραμένει αναλλοίωτη. Κι αν έζησες τις δεκαετίες εκείνες ως παιδί, πέρα απ’ τα παιχνίδια της γειτονιάς, έχεις να θυμάσαι αρκετά ακόμη.

Γιατί σίγουρα θα κράτησες στα χέρια σου έναν Σπιρτούλη. Θ’ αποκοιμήθηκες έχοντας στην αγκαλιά σου έναν Αγκαλίτσα. Θα φώτισες τις νύχτες σου μ’ έναν Φωτεινούλη και  θα χτένισες ένα μικρό Πόνυ. Για να μεγαλώσεις σιγά-σιγά και ν’ αρχίζεις να παίζεις Σκορ 4, HeroQuest και Subbuteo.

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή. Ένα ταξίδι ξεκινάει κάπου εδώ, προκειμένου να μετρήσουμε από το ένα μέχρι το δέκα, γι’ εκείνα τα παιχνίδια που αγαπήσαμε…

1. Game Boy

Και κάπως έτσι άρχισαν να γυμνάζονται οι αντίχειρές σου. Κάπως έτσι ανακάλυψες το Tetris και τον θρυλικό Super Mario. Κι ενώ η μία κασέτα διαδεχόταν την άλλη, οι γονείς βρήκαν τον τρόπο για την αρχή μερικών ωρών ηρεμίας. Εκείνη ήτανε η στιγμή που έκανε την εμφάνισή του το Game Boy. Μπορεί ν’ άλλαξε χρώματα στην πορεία του, αλλά την ιστορία του την έγραψε. Πλέον συλλεκτικά κομμάτια του στο διαδίκτυο φτάνουν τα μερικά εκατοντάδες ευρώ.

2. Polly Pocket

Όλα ήταν τέλεια μέχρι τη στιγμή που έχανες την Πόλυ. Κι αν ένα μικροσκοπικό βαλιτσάκι σε οδηγούσε σ’ ένα μαγικό μικρόκοσμο, η εξαφάνισή της γινόταν η χαρά της ηλεκτρικής σκούπας κι ο εφιάλτης της μητέρας σου. Αλλά ακόμα μεγαλύτερος εφιάλτης για έναν συλλέκτη. Πρόσθεσε το εκατό με το εβδομήντα και μέτρα ευρώ. Αν είσαι τυχερός, θα βρεθεί στην κατοχή σου.

3. View Master

Μ’ εικόνες τρισδιάστατες, ένα κλικ ήταν αρκετό για να ταξιδέψεις. Τοπία και κινούμενα σχέδια περνούσαν μαγικά από μπροστά σου.

4. Atari

Ερχόταν, όμως, η στιγμή που ήθελες να ξεσπάσεις. Κι ήταν απλό. Γιατί ήρθε κι έκανε την επανάστασή του το Atari. Ήρθε για να δημιουργήσει τις πρώτες μάχες για μία θέση στον καναπέ και να παρασύρει ακόμα και τον πατέρα σου στον κόσμο του. Για να το βρεις, όμως, σήμερα πρέπει να ψάξεις αρκετά.

5. Bibi-bo και John John

Μία σχέση που κρατάει χρόνια. Το πιο θρυλικό ζευγάρι. Ακόμα και τώρα η αξία τους είναι ανεκτίμητη. Προκαλεί την ίδια συγκίνηση κι ανεβάζει στα ύψη το ενδιαφέρον κάθε συλλέκτη, προκειμένου να τους αποκτήσει. Η τιμή τους; Ενδιαφέρουσα. Για την τσέπη σου δεν ξέρω.

6. Ο Φασουλέτος κι η Παπατούφα

Μπορεί να μην έχουν μεγάλη χρηματική αξία, αλλά κρύβουν, στο άρωμά τους, στιγμές νοσταλγικές. Στιγμές παιδικών σκέψεων και μία μεγάλη νυχτερινή αγκαλιά. Περιμένοντας εκείνη τη θέση τους δίπλα στο μαξιλάρι σου. Κι αν τους έχεις ακόμα στην κατοχή σου, σίγουρα συγκαταλέγεσαι στους συλλέκτες τους.

7. Η θρυλική οικογένεια της Γλυκοπατάτας

Έβλεπε κι άκουγε τα πάντα απ’ το ράφι σου. Ακόμα κι όταν εσύ τους παίδευες με τ’ αφτιά, τις μύτες και τα μάτια τους. Ακόμα κι όταν έψαχναν να βρουν τα πόδια και τα χέρια τους. Η διαφορά είναι ότι τώρα δεν ξέρουμε αν μπορείς να τους βρεις.

8. Υπερατού

Κι αν το διαδίκτυο αποτελεί πλέον το καλύτερο μέσω αναζήτησης της εποχής μας, ξέχασες το internet των ‘90s! Δεν ήξερες τα στατιστικά των αγωνιστικών αυτοκινήτων; Ένα Υπερατού ήτανε αρκετό για να τα μάθεις. Ήτανε αρκετό για να σε κάνει εξυπνότερο.

9. Playmobil

Κόλλημα διαχρονικό. Ακόμα και σήμερα συγκινούν κάθε μικρό και μεγάλο. Τι κι αν εξελίχθηκαν; Η αγάπη σου γι’ αυτά παραμένει η ίδια. Κι η αξία τους μέσα στο πέρασμα του χρόνου ακόμα μεγαλύτερη. Μία και μόνο φιγούρα απ’ τη δεκαετία του ’80 μπορεί να φτάσει τα είκοσι ευρώ.

10. Ευχούλης

Τον κάρφωνες στα μολύβια σου και πειραματιζόσουν με τα μαλλιά του. Άγγιζες το αστέρι τους κι ήλπιζες σε κάτι φανταστικό. Αυτός ήτανε κι ο Ευχούλης. Ευτυχώς, έκανε θράση εκείνη την εποχή κι η εύρεσή του καθίσταται εύκολη για έναν συλλέκτη.

Κι αν όλα τα παραπάνω σου ξυπνάνε αναμνήσεις και στιγμές νοσταλγικές, μερικά απ’ αυτά είναι σπάνια και πλέον δεν υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν, είναι ελάχιστα. Κι οι τιμές τους, σε συλλεκτικά διαδικτυακά site, μαρτυρούν και την πραγματική τους αξία. Κι αν κάτι απ’ αυτά βρίσκεται στην κατοχή σου, κράτησέ το. Δεν υπάρχει τίποτε ομορφότερο απ’ το να μπορείς να αγγίζεις την παιδικότητά σου!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!