Ίσως να είναι μία αντρική υπόθεση, ίσως και γυναικεία. Ίσως πάλι να μην αφορά, κατά αποκλειστικότητα, τη σχέση ανάμεσα και μόνο στα δύο φύλα. Μπερδεμένα πράγματα. Τόσο μπερδεμένα που φτάνεις σ’ ένα σημείο ν’ αναρωτιέσαι ότι πιθανότατα έχεις μεγαλώσει αρκετά. Σε τέτοιο βαθμό που η λέξη “friendzone” σε παραπέμπει σε μέρη άγνωστα, γεμίζοντάς σε απορίες.

Και ξαφνικά σειρήνες ηχούν στα αφτάκια σου. Όχι φωτιάς αλλά πολέμου. Ενός πολέμου διαφορετικού. Εκείνου που συναντάς ανάμεσα στην επιθυμία σου και την πραγματικότητά σου. Και να σου το διαβολάκι στον ώμο σου, να σου ψιθυρίζει ότι έχεις εισέλθει σ’ έναν χώρο απ’ τον οποίο πρέπει ν’ απομακρυνθείς άμεσα ή να παραμείνεις με δική σου ευθύνη.

Άρχισε, λοιπόν, να κουνάς το κορμάκι σου και σταμάτα να παιδεύεις το μυαλό σου.

Γιατί το «Σε βλέπω φιλικά» είναι μία φράση που –όσο κι αν ελπίζεις στο αντίθετο– περιέχει μέσα ανεξίτηλα γραμμένη τη λέξη «φίλος». Κι  αν άργησες να το καταλάβεις, ήρθε ο καιρός να μάθεις ότι έχεις εγκλωβιστεί στη χειρότερη κατάσταση στην οποία θα μπορούσες να βρεθείς.

Καλώς ήρθες, λοιπόν, στον μαγικό κόσμο του “friendzone”. Σ’ έναν κόσμο τόσο μαγικό, που αν δεν ξεκολλήσεις, θα είσαι σε θέση να μπεις κι εσύ στη λίστα –με μερικούς ακόμα υποψήφιους– για τη θέση του προέδρου.

Γιατί όσο δραματικά εντυπωσιακή και ρομαντική μπορεί να είναι η ιστορία σου, δηλαδή η καψούρα σου με το κολλατάκι-φιλαράκι σου, σύντομα θα διαπιστώσεις ότι βαδίζεις σε μία περιοχή τόσο αφιλόξενη, η οποία μπορεί να νικήσει ακόμα και την αναζήτηση νερού στην έρημο Σαχάρα, την άκρη του νήματος στο μύθο της Αράχνης και το όγδοο απ’ τα εφτά θαύματα του κόσμου.

Κι αν θεωρείς ότι η άμυνα σου σ’ όλο αυτό αποτελεί την ελπίδα σ’ έναν αμοιβαίο έρωτα, καλύτερα να φύγεις. Όχι πολύ μακριά, γιατί κι αυτό είναι φιλία, ίσως λίγο διαφορετική. Ίσως κάποια στιγμή ν’ αλλάξει. Ίσως κάποια στιγμή βρεις την ανταπόκριση που ψάχνεις. Γι’ αυτό και μένεις, άλλωστε.

Όμως απάντηση δε δόθηκε ποτέ. Σε τι; Για το αν υπάρχει άραγε πραγματική φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα. Γιατί όποιος πει ότι αισθήματα δεν υπήρξαν ποτέ, ακόμα κι ερωτικά, ψεύδεται ασυστόλως. Και μη βιαστείς να κρίνεις, κυρίως τον εαυτό σου και να βγάλεις γρήγορα συμπεράσματα. Γιατί σ’ αυτή τη θέση όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε βρεθεί.

Κι αν η ανεμοδαρμένη θεωρία σου δεν είναι σε φάση ή είναι too busy, το «απλώς δε σε γουστάρει» βάλ’ το καλά στο μυαλό σου, ακόμα κι αν έχουν χτιστεί μεγάλες σχέσεις μέσα απ’ τις φιλίες. Κι αν πάλι είσαι απ’ εκείνα τα τυπάκια που πιστεύουν ότι τα φιλικά μπορεί να είναι και τα καλύτερα, τότε μάλλον η σεξουαλική σου απελπισία έχει χτυπήσει κόκκινο.

Η ελπίδα, όμως, πεθαίνει τελευταία. Κι όλοι διατηρούμε το δικαίωμα να ελπίζουμε. Το «κλικ» πολλές φορές δεν έρχεται με το καλημέρα. Δεν έρχεται την ώρα που μπορεί να το θέλουμε απ’ τον άλλον. Ίσως μέσα απ’ όλο αυτό να έχεις εκείνη την ευκαιρία να αποδείξεις πως μπορεί να είσαι και το ιδανικό. Το τέλειο. Αστειευόμαστε, φυσικά.

Άλλωστε, μέσα σ’ αυτήν τη ζώνη που επέλεξες να μπεις –αν το αντέξεις– έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι για να κερδίσεις. Κι η απορία θα παραμείνει απορία, για το αν τελικά κάποιος μπορεί να ξεφύγει απ’ το friendzone και να κάνει μία σχέση με το φιλαράκι του.

 

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη