OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σίγουρα έχεις ακούσει πάρα πολλούς όρους. Όρους που δεν έχεις συνηθίσει, όμως έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη ζωή σου. Κι αν η σεξουαλική απελευθέρωση έκανε εμφάνιση τη δεκαετία του ‘60 με το ‘80, φτάσαμε απ’ το χθες στο σήμερα, για ν’ ακολουθήσουμε την κανονικοποίηση των εναλλακτικών μορφών της σεξουαλικότητας.

Εντάξει, μπορεί να το παρατράβηξαν λίγο οι γύρω σου, γιατί μπέρδεψαν την έννοια της επανάστασης με αυτή της ερωτικής ασυδοσίας, αλλά καιρός του ήταν ν΄ αμφισβητήσουμε παραδοσιακούς κώδικες συμπεριφοράς γύρω απ’ τις ερωτικές επαφές και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Υπάρχουν κι εκείνες οι περιπτώσεις που τα’ χουν μπερδέψει τελείως κι άρχισαν να παντρεύονται με λαμπατέρ, κουβέρτες, να βιώνουν τη σεξουαλική επαφή με αεροπλάνα και βαπόρια για να καταλήξουν να γίνουν θέμα. Και ίσως μια κατηγορία προς μελέτη. Γιατί η επιστήμη και η ψυχολογία έχει τις ανησυχίες της και τίποτε δεν αφήνει να πέσει κάτι. Διαφορετικά δε θα το μάθαινες ποτέ.

Κι απ’ τη σεξουαλική επανάσταση του δυτικού κόσμου ερχόμαστε εις το γαλλικό πρόθεμα “demi”. Για να περιγράψουμε μια ημι-κατάσταση ή μια ημι-διάθεση. Ακόμα κι ένα σεξουαλικό αποτέλεσμα ή μία επίδοση. Η αλήθεια όμως είναι εσύ τι demi χαρακτήρας είσαι, εάν είσαι φυσικά;

Άφησε στην άκρη τους όρους “Bisexual”, “Asexual”, “Metrosexual”, “Pornosexual” και καλωσόρισε έναν πιο καινούργιο όρο, με πλούσιο περιεχόμενο και σεξουαλική ανάλυση. Καλώς ήρθε στη ζωή σου ο “Demisexual”, ή αλλιώς στα ελληνικά «ημισεξουαλικός». Κι από πού να το πιάσεις κι από πού να το αφήσεις.

Η σεξουαλικότητα κι ο προσανατολισμός είναι θέματα ρευστά. Έρχεται κι ένας συναισθηματικός δεσμός που δεν είναι απαραίτητα αγάπη ή ρομαντισμός. Για μερικούς μπορεί να’ ναι φιλία, συμπεριλαμβανομένης και της πλατωνικής, με την αγάπη να μην αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της.

Αν θεωρείς απαραίτητο το αίσθημα, το πάθος ή τη συναισθηματική σύνδεση με κάποιον, ή ακόμα και τον δεσμό πριν το σεξ, ο ημισεξουαλικός, αισθάνεται έλξη με συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν έχει αποστροφή απ’ το σεξ αλλά έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης γύρω απ’ τις επιλογές του. Μπορεί να επιλέξει να μην κάνει κιόλας. Γιατί απλά δεν το θεωρεί σημαντικό.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές όμως μεταξύ σεξουαλικής έλξης και σεξουαλικής συμπεριφοράς. Μπορεί να προσελκύσεις σεξουαλικά κάποιον χωρίς να’ χεις απαραίτητα επαφή μαζί του και μπορείς να κάνεις σεξ χωρίς να σε ελκύει σεξουαλικά. Περίεργο; Κι όμως όχι. Ας μη κρυβόμαστε.

Υπάρχουν γύρω σου πολλοί που κάνουν σεξ γιατί θέλουν απλά ν’ αποκτήσουν ένα παιδί. Γιατί αισθάνονται μια οικειότητα. Μια είδους συναισθηματική σύνδεση. Απλά για ευχαρίστηση, βαρεμάρα ή διασκέδαση. Κι απ’ την άλλη, απλά για πειραματισμό. Είναι απλό. Μερικοί που είναι αποκλειόμενοι από κάθε άλλη ομάδα ανθρώπων, μπορούν να κάνουν σεξ, ακόμα κι όταν δεν έλκονται σεξουαλικά.

Κι αν η σεξουαλικότητα είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση, ένας demisexual μπορεί να βρει εκείνο το άτομο που πληροί και ανταποκρίνεται σ’ όλες τις προσδοκίες του. Μην προσπαθήσεις όμως να τον εντυπωσιάσεις με την εξωτερική εμφάνισή σου. Τα βαριέται αυτά. Γιατί η ερωτική έλξη στην περίπτωση αυτή ανήκει, σ’ ένα δεύτερο επίπεδο.

Με άλλα λόγια πρέπει ν’ αναπτύξει προηγουμένως συναισθηματικές συνδέσεις με κάποιον για να νιώσει ερωτικά μαζί του, προκειμένου ν’ απολαύσει το σεξ. Κι αυτό φυσικά, θα γίνει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Απ’ την άλλη, αν αντιδράσει και με το άκουσμα της λέξης, ξέρεις με τι έχεις να κάνεις.

Και το ερώτημα μεγάλο: «Μωρέ λες να είσαι;». Μην αναρωτιέσαι. Εκτός κι αν οι περισσότερες ερωτικές σχέσεις σου ξεκίνησαν ως φιλικές και η έλξη που αισθάνθηκες για κάποιον δεν εξαρτήθηκε απ’ την εμφάνιση. Εκτός κι αν στη σκέψη του σεξ δεν ενθουσιάζεσαι και τόσο, ή έχεις φτάσει στο σημείο να το απεχθάνεσαι κιόλας. Εκτός κι αν δεν έχεις κάνει ποτέ one night stand και δεν περνάει απ’ το μυαλό σου το σεξ χωρίς εγκεφαλικό πήδημα πρώτα. Τι σημασία έχει όμως; Είσαι, δεν είσαι, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Το θέμα είναι να περνάς καλά με την επιλογή σου. Όποια κι αν είναι αυτή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!