Article of the day: Η Ελένη Σωτηροπούλου μάς μιλά για αδιαφορία που φέρνει καψούρα. Δες εδώ!

%ce%b4%cf%82%ce%b5%cf%86%cf%83%ce%b4%ce%b3%cf%86%ce%bd

Έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι κλείνεις τον κύκλο σου μέσα στη ζωή κάποιου άλλου. Δεν είναι ότι σταματάει να χτυπάει η καρδιά σου, ούτε ότι τα αισθήματά σου έχουν περάσει ξαφνικά απ’ το ένα άκρο στο άλλο. Αλλά είναι αυτός ο χώρος και ο χρόνος που ξαφνικά χρειάζεσαι. Κι ένα ερώτημα μεγάλο γεννιέται μαζί μ’ αυτό. Τι σημαίνει πραγματικά «χρειάζομαι χώρο» σε μια σχέση; Κι αν αυτό έρχεται απ’ την πλευρά σου, τους λόγους, τους ξέρεις. Αν όμως ο σύντροφός σου προφέρει αυτές τις λέξεις, αρχίζεις να υποθέτεις ότι η σχέση μάλλον είναι στα τελειώματα.

Όμως οι άνθρωποι ζητούν χώρο αναπνοής για πολλούς λόγους. Και δεν είναι όλοι κακοί. Λίγος χώρος και χρόνος μπορεί να’ ναι και υγιής. Η ισχυρή σύνδεση και η αλληλεπίδραση με τον σύντροφό σου δε χάνονται αν δεν παίρνεις καμία απάντηση στο αν είναι όλα καλά, αν κάτι συμβαίνει που ψυχανεμίζεσαι και μπορεί και είναι παιχνίδι μυαλού ή αν άλλος είναι απλώς στα χαμένα και το δείχνει. Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να κρύβει μέσα του και κάτι καλό. Να δηλώνει μια συνέχεια που πρέπει να ‘ρθει στη σχέση με σκοπό την ανάπτυξη και την αλλαγή.

Γιατί στην πραγματικότητα ο σύντροφός σου μπορεί να βρίσκεται στα χαμένα. Το ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ σας είναι πολύ όμορφο, αλλά υπάρχει κι ένα σημείο σ’ αυτή τη σύνδεση που μπορεί να κάνει τον άλλον να αισθάνεται ότι έχει χάσει αυτό που είναι. Η πλήρης απορρόφηση απ’ το μεταξύ σας γίνεται κάποιες στιγμές τόσο άβολη που θέλεις λίγο χώρο για να βιώσεις την ατομικότητά σου. Ν΄ ακούσεις μουσική, να διαλογιστείς, να φέρεις κάποια διαφορετικότητα στη ζωή σου που απλώς μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο κι αυτομάτως να εμπλουτίσει και τη σχέση σας.

 

 

Και δεν είναι όλα θέματα προσωπικότητας. Ή πιο συγκεκριμένα, αποφευκτικής προσωπικότητας. Μπορεί κάποιος να μην αισθάνεται άνετα πολλές φορές με την υπερβολική εγγύτητα. Κι αν ανήκεις κι εσύ σ΄ αυτήν την κατηγορία –κι απλώς δεν το καταλαβαίνεις– σκέψου πόσο χώρο χρειάζεστε κι οι δύο. «Χρειάζεται ξερεύνηση» σου έρχεται στο μυαλό κι όχι άδικα. Πρόσθεσε όμως και μια ιδέα μαζί για να ‘ναι αυτή η εξερεύνηση πιο ολοκληρωμένη. Γιατί εξερεύνηση δε σημαίνει απαραίτητα πως ψάχνεσαι για κάτι άλλο. Μπορεί να σημαίνει μια ανάγκη αναζήτησης τρόπου επέκτασης της σχέσης σας. Κι ευκαιρίες σ’ αυτό δεν έρχονται όταν βρίσκεστε συνέχεια μαζί.

Και στην τελική, πόσο καλά ξέρεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου; Κάθε ένας ορίζει τον χώρο του και το εύρος αυτού, που απαιτείται σύμφωνα με τις ανάγκες του. Το ίδιο ισχύει και διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι κι από καιρό σε καιρό. Για παράδειγμα, αν ένας από τους δύο ταξιδεύει συχνά, πιθανότατα στα κενά του θα θέλει να ‘ναι κολλημένος πάνω στον άλλον. Αν όμως δουλεύετε μαζί κάθε μέρα, θα θέλει κάποια στιγμή να σπάσει τη ρουτίνα του Σαββάτου του με κάτι που θα περιλαμβάνει μια σόλο δραστηριότητα.

Δεν υπάρχει κάποιος που δε θέλει κάποια στιγμή διάλειμμα απ’ τα πάντα. Που δε θέλει μια διακοπή λειτουργίας, ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει μια διακοπή αλληλεπίδρασης με τον σύντροφό του. Οι εσωστρεφείς μπορεί να χρειάζονται επιπλέον χρόνο μόνοι τους, ενώ αντίθετα οι εξωστρεφείς να επιθυμούν περισσότερο χρόνο με κάποιους άλλους. Μα σε κάθε περίπτωση αυτό δε σημαίνει χωρισμός και διακοπή της σχέσης.

Το άσχημο, πάντα, είναι να μην μπορείς να εξηγήσεις. Το τόσο απλό και παράλληλα εύκολο. Δηλαδή να μπορέσεις να μεταφέρεις και να πεισθεί ο το ταίρι σου, πως αναζητάς ευκαιρίες που θα ωφελήσουν τόσο εσένα όσο και τη σχέση σου. Να χτίσεις τη ζωή σου πιο δυνατά, ώστε να μπορείς να μοιραστείς περισσότερα με τον σύντροφό σου. Αρκεί να διαβεβαιώσεις ότι δεν ψάχνεις την ευκαιρία για κάτι παράλληλο, ή απλώς ένα άλλοθι για να τερματίσεις μια σχέση. Κι αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο αν ξέρεις την αλήθεια σου. Μετά απλώς, χρειάζεσαι τις σωστές λέξεις.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου