Όποιο κομμάτι της ερωτικής ζωής σου και να δεις, πάντοτε η πρώτη σου αγάπη θα ‘χει κάτι πιο γλυκό. Σαν μια γνωστή μελωδία μ’ ένα κομμάτι σοκολάτας στα χείλη έρχονται στον νου σκέψεις κι αισθήσεις αξέχαστες, αλλάζοντας το βλέμμα σου και φέρνοντας στην καρδιά σκηνές κι αναπνοές παντοτινές. Δύσκολα ξεχνιέται αυτή η αγάπη, γιατί είναι αγνή κι αθώα κι ο έρωτας ο πρώτος δεν έχεις κακόβουλες προθέσεις, αλλά την προσδοκία πως δε θα φτάσει ποτέ η στιγμή να ιδωθείτε ανταλλάσσοντας απλώς ένα γεια.

«Ο πρώτος έρωτας θα ‘ναι κι ο τελευταίος κι ο παντοτινός», θα πει κάποιος. «Αντίληψη βγαλμένη απ’ τα παραμύθια που ‘ρχεται σε σύγκρουση με βιώματα απ’ την αληθινή ζωή», θα πει κάποιος άλλος. «Ρομαντική ψευδαίσθηση κι ένα ταμπού που πολλές φορές μπορεί να σε πληγώσει»,  ίσως σκεφτείς εσύ. Κι ένας ένας κρυμμένος άσσος στο ερωτικό σου μανίκι που στο πρώτο μοίρασμα ψάχνεις απεγνωσμένα να τον βρεις.

Όλος ο κόσμος μοιάζει όμορφος και η ζωή γίνεται τέλεια μόλις συναντήσεις την πρώτη σου αγάπη. Είναι σαν να φοράς ροζ γυαλιά ηλίου 24/7, ακόμα και στα όνειρά σου. Είναι όμως εύκολο ν’ αναπαραχθεί αυτό το συναίσθημα, αφού η αθωότητα χαθεί; Ίσως. Αρκεί να σκεφτείς ότι ο πρώτος έρωτας είναι μια εμπειρία με συναισθήματα τόσο έντονα που πιστεύεις πραγματικά ότι θα διαρκέσουν για πάντα. Παρ’ όλο αυτά, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πρώτη αγάπη δύσκολα κρατάει. Οι υποσχέσεις που έδωσες, τα όνειρα που μοιράστηκες, ξαφνικά φτάνουν στο τέλος τους. Ωστόσο, παίρνεις μαζί μια κληρονομιά. Όλα εκείνα που ένιωσες, τα οποία και ελπίζεις να λειτουργήσουν ως πρότυπο για κάθε επόμενο έρωτα. Όμως με την πάροδο του χρόνου, η ανάμνηση γίνεται όλο και πιο εξωπραγματική και όχι απλώς μια ψευδαίσθηση.

Ο ρομαντικός άσσος στο μανίκι του πρώτου και τελευταίου έρωτα έρχεται απλώς να διαλύσει μια τρέχουσα σχέση, με την ελπίδα να ανακτήσεις το ίδιο συναίσθημα. Όμως ξεχνάς πως από κάθε σχέση -με τα πάνω και τα κάτω της- μαθαίνεις περισσότερα για τον εαυτό σου. Τι θες και τι δε θες. Η πρώτη φορά εξυπηρετεί έναν χρήσιμο σκοπό, είναι μέρος μας διαδικασίας μάθησης κι όχι το τέλος μιας ιστορίας.

Απ’ την πρώτη φορά που λες σ’ αγαπώ μέχρι το πρώτο φιλί, όλα συμβαίνουν πριν καν βουλιάξουν. Αγάπησες ποτέ κάποιον όσο τον πρώτο σου έρωτα; Όχι. Γιατί όπως είπε και ο Scott Fitzgerald «υπάρχουν πολλά είδη αγάπης σε αυτό τον κόσμο αλλά ποτέ η ίδια αγάπη δεύτερη φορά». Κι ανεξάρτητα απ’ το πώς εξελίσσεται κάθε εμπειρία, η πρώτη σου αγάπη επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον ρομαντισμό, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Επομένως, αυτά τα τόσο έντονα παθιασμένα συναισθήματα που νομίζεις πως θα διαρκέσουν για πάντα κάθε φορά που η καρδιά χτυπάει δυνατά σ’ έναν έρωτα και την ίδια στιγμή σταματάει όταν τον χάσει, μπορεί να είναι και ο λόγος που όλοι λένε πως η πρώτη αγάπη είναι δύσκολο να ξεχαστεί. Αναμνήσεις κι ένα ταμπού παμπάλαιο που θα σε ακολουθεί για να σου θυμίζει πως και οι ψευδαισθήσεις είναι όμορφες όταν υπάρχει ο έρωτας στη μέση.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.