Έχεις σκεφτεί ποτέ τι κάνει έναν άνθρωπο να ζηλεύει έναν άλλον σε παθολογικό βαθμό, πόσο μάλλον όταν η υποτιθέμενη αντιζηλία είναι γέννημα της φαντασίας; Έρωτας με δόση εμμονής ή συναισθήματα που δεν παραδέχεσαι ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό; Η ζήλια κάνει συχνά την εμφάνισή της κι όμως η ιστορία έχει δείξει ότι κάποιες φορές μπορεί να ξεφύγει οδηγώντας σε ακραίες σκέψεις και συμπεριφορές.

Η ζήλια δεν είναι ό,τι καλύτερο στον έρωτα. Τα όρια του ενδιαφέροντος και του παθολογικού καμιά φορά μπλέκονται. Όταν τυφλώνεσαι απ’ τις σκέψεις σου, δε θέλεις ν’ ακούσεις κανέναν, αλλά το σημαντικότερο είναι πως δεν μπορείς να δείξεις την αγάπη σου με ήρεμο τρόπο. Και κάπως έτσι το θεατρικό έργο του Οθέλλου μόλις βρήκε νέο πρωταγωνιστή. Το σενάριο γνωστό. Νοσηρή ζήλια που συνοδεύεται από παρανοϊκές σκέψεις και ενίοτε πράξεις που μοιάζουν να συνοδεύουν φάση μανίας. Όλα αυτά φυσικά απέχουν κατά πολύ απ’ το αλατοπίπερο που χρειάζεται μια υγιής σχέση.

Είναι όμορφο να ζηλεύεις κάπου κάπου το ταίρι ή να σου κάνει παράπονα για άλλο πρόσωπο ως ένδειξη θαυμασμού και πάθους. Όταν όμως αρχίζεις να μην μπορείς να το διαχειριστείς , χάνονται οι ισορροπίες. Μαζί με τη ζήλια έρχονται κι οι προστριβές και αρνητικά συναισθήματα απέναντι στον σύντροφό σου. Υπάρχουν φορές που ζηλεύεις γενικά κι αόριστα κι άλλες που σου ‘χει σκαλώσει στο μυαλό ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο και προσπαθείς ν’ απομακρύνεις απ’ το ταίρι σου, γιατί σου δημιουργεί ανασφάλειες. Ίσως η στάση σου να προέρχεται από απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στον σύντροφό σου που μπορεί να πηγάζει από δικά σου άλυτα θέματα ή από αφορμές που το πρόσωπο σου έχει δώσει. Μπορεί πάλι να έχεις βιώσει απιστία στο παρελθόν, να έχεις πληγωθεί από πρώην ταίρι και να ‘σαι πια διπλά επιφυλακτικός.

Μπορεί πάλι να νιώθεις ενδόμυχα μια έλξη για το πρόσωπο που πλησιάζει το ταίρι σου και να προσπαθείς να το βγάλεις απ’ τη ζωή του συντρόφου σου, ώστε έμμεσα να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο άτομο κι απ’ τη δική σου. Σκέψου πως υπήρξαν φορές που εκεί που κάποιος ζήλευε και δεν ήθελε τον κολλητό ή την κολλητή της σχέσης του, κατέληξε να μοιραστεί ένα κρεβάτι ή κρυφές συνομιλίες μαζί του. Οικογενειακές ιστορίες, αλλά κι αυτά καμιά φορά είναι μέσα στη ζωή. Κι εκεί αλλάζει η παράσταση.

Οι λόγοι που μπορεί να σε φτάσουν στη ζήλια είναι πολλοί, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως όταν αρχίζεις να βλέπεις πως κάποιος άλλος διεκδικεί τον άνθρωπό σου και μαζί την προσοχή, τον χρόνο, το ενδιαφέρον, τον έρωτά του, αρχίζεις να μεταμορφώνεσαι, σε τέτοιο βαθμό που κάποιες φορές δε σε αναγνωρίζεις ούτε εσύ ο ίδιος. Κι αντί να τελειώσεις μια σχέση που μοιάζει να μην έχει και πολύ μέλλον, προτιμάς ν’ αποκλείσεις ένα συγκεκριμένο πρόσωπο απ’ το περιβάλλον του ανθρώπου σου, δημιουργώντας κλίμα ζηλοτυπίας. Φυσικά, αν αυτό συμβεί για συγκεκριμένους λόγους το ταίρι μπορεί και να δείξει κατανόηση, αν όμως στηρίζεται σε καθαρά δικές σου ανασφάλειες οφείλεις να το δουλέψεις.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις να σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και τη σχέση σου να απειλείται, προσπάθησε να δεις την κατάσταση πιο ψύχραιμα και να εντοπίσεις καταρχάς τον λόγο που ζηλεύεις. Από κει και μετά θα δεις πως τα πράγματα θα μοιάζουν πιο εύκολα κι ίσως καταφέρεις και να το διαχειριστείς.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.