paul3477

Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα τα κόλπα είναι ότι η γοητεία μπορεί και κρύβεται –όπως ένα διαβολάκι– στις λεπτομέρειες. Σε πράγματα μικρά που, ενώ μπορεί να τα παραβλέψεις, αν τους δώσεις την ανάλογη σημασία, θα εκτινάξουν τις μετοχές σου. Γιατί άλλο πράγμα η ομορφιά κι άλλο το τι εκπέμπεις. Αυτό είναι που δεν μπορεί να γίνει συχνά κατανοητό απ’ τους ανθρώπους.

Το κατά πόσο μπορείς να γεμίσεις έναν χώρο με την παρουσία σου είναι ευθέως ανάλογο με τη γοητεία σου. Μην αποφεύγεις την έκθεση. Είναι σαν να φοβάσαι μην πιάσεις τον χώρο που σου αναλογεί. Γιατί αν φτάσεις να είσαι μη αντιληπτός, συνήθως, εκλαμβάνεσαι κι ως μη υπαρκτός.

Άλλωστε, το είπε και η Κοκό Σανέλ: «Όταν δεν ξέρεις πώς να ντυθείς, οι γύρω σου προσέχουν τα ρούχα σου. Όταν ξέρεις, προσέχουν εσένα». Επομένως, όλα έχουν να κάνουν με τη δυναμική των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Πίσω από κάθε συμπεριφορά και στάση, κάθε φορά, κρύβεται το αντίστοιχο κοινωνικό κεφάλαιο που έχουμε.

Το να προσπαθήσεις να βάλεις το δικό σου λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο, αλλά και μία ζωή που αξίζει να τη ζεις, κρύβει μία αθέατη πλευρά της ανθρώπινης επαφής κι ύπαρξής σου. Στην προσπάθεια να χτίσεις την κοινωνική σου παρουσία, ώστε να ανταποκριθείς σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις, δίνεις τη δυνατότητα σε ένα γοητευτικό οδοιπόρο να γεννηθεί. Αυτός μπορεί να ‘σαι εσύ. Ένας οικοδεσπότης που πάντα σαγηνεύει τους καλεσμένους του.

Δεν έχει σημασία τι θα αφήσεις πίσω σου. Λίγοι θα μπορέσουν να το ακολουθήσουν και να το δουν. Σημασία έχει σ’ αυτόν τον δρόμο που εσύ στρώνεις να μπορείς να περπατάς χωρίς εμπόδια. Χωρίς να γυρίσεις να κοιτάξεις πίσω. Να ‘χεις άποψη. Να νοιάζεσαι για τα κοινά. Ν’ αναρωτιέσαι και να στέκεσαι πολιτικά, όπως κι αν μεταφράζεται αυτό για ‘σένα.

Δώσε μερικά ενδιαφέροντα ψίχουλα πληροφορίας και μαζί χώρισε το πλαστικό απ’ το χαρτί. Πρόσφερε καινούργιες ιδέες μ’ άλλες οπτικές γωνίες. Άσε τις διατριβές στην άκρη κι ανακάλυψε την ποπ κουλτούρα. Σταμάτα να χαρακτηρίζεις και να διακρίνεις ό,τι για το σύνολο είναι διαφορετικό.

Γίνε εκείνο το τούβλο, το κεραμίδι που θα πέσει και θα διαλύσει όλους εκείνους που έβαλαν ταμπέλες σε μαγαζιά κι ανθρώπους, επειδή δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη μέτρια ζωή τους. Λες και τους το ζήτησαν. Μη συμπαθείς αυτούς που σου μοιάζουν. Δεν ανήκουμε όλοι στην ίδια «φυλή» για να αισθάνεσαι μέλος της.

Δεν είναι μόνο θέμα αξιών, όμως. Ούτε ποτέ κανένας θα σου επιβάλλει ν’ αποδώσεις τιμές χωρίς λογική -εκτός ίσως απ’ τον στρατό. Μην προσπαθείς να βρεις ισορροπίες σε τυχόν άκρατη γενναιοδωρία. Προσπάθησε ν’ αναδείξεις το πνεύμα σου, αλλά ασχολήσου με όσους αντέχεις, μη σπάσεις. Η δυνατότητά σου να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις είναι που θα υπογραμμίσει το πώς έχεις σφυρηλατήσει την προσωπικότητά σου.

Είτε όρθιος είσαι είτε καθιστός, όρθωσε το ανάστημά σου. Εκεί κρύβεται κι η γοητεία σου. Κι ίσως αυτό είναι και το στοιχείο-μαγνήτης πάνω σου. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ο κόσμος μπορεί να σε βλέπει ως σωτήρα ή δαίμονα. Σημασία έχει να μπορεί να σ’ ακούσει. Εκεί κρύβεται κι όλη η ομορφιά σου.

Επίλεξε την τόλμη. Μην παίρνεις απόσταση απ’ τα κοινά θέματα μόνο και μόνο επειδή δεν είναι δικά σου και δεν αφορούν το σπίτι σου. Απομόνωσε λεπτομέρειες και τοπία που σου μεταδίδουν μια δραματική ένταση. Κι έπειτα φτιάξε τα δικά σου κάδρα, γεμάτα θετική σκέψη κι αποφασιστικότητα. Και στην τελική, αναρωτήσου τι επιδιώκεις απ’ τον χρόνο σου πάνω στη Γη. Ένα αμάλγαμα δυνατών συναισθημάτων, μια τυχόν ταύτιση με ένα άγνωστο κοινό, τη δημιουργία φιλοσοφικών προβληματισμών, ή ένα όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον ταξίδι σ’ αυτή τη ζωή;

 

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!