noel902

Ταξίδι∙ μία λέξη, χιλιάδες θετικά συναισθήματα! Στο άκουσμά του και μόνο αναστατώνεσαι, σφηνώνεται στο μυαλό σου η ιδέα του, ώσπου τελικά παίρνεις την απόφαση να το πραγματοποιήσεις, μιας κι υποσχέθηκες στον εαυτό σου να τον καλομάθεις, να ζήσεις πιο έντονα, να ανακαλύψεις το διαφορετικό και να αναζητήσεις τρόπους να δώσεις στην καθημερινότητα χρώμα.

Τι καλύτερο, λοιπόν, απ’ το να ταξιδέψεις; Συγκεντρώνεις δυο-τρία καλά φιλαράκια, που ξέρεις ότι κουβαλούν την ίδια τρέλα με εσένα και συνεπώς δε θα σε γειώσουν σε αυτή σου την επιθυμία, κι αφού τα ψήσεις, αποφασίζετε την εξόρμησή σας. Το καλύτερο κομμάτι της διαδικασίας αυτής ξεκινάει τώρα και δεν είναι άλλο απ’ αυτό της οργάνωσης! Αφού έχετε αποφασίσει τον προορισμό και τον έχετε κατοχυρώσει βγάζοντας εισιτήρια –μην προκύψουν κι αλλαγές τελευταία στιγμή και ψάχνεστε–, επόμενο βήμα είναι φυσικά να βρείτε το ιδανικό κατάλυμα που να εξυπηρετεί τις ανάγκες σας.

Εδώ είναι αναμενόμενο πως οι απόψεις θα ποικίλλουν. Τα γούστα αλλιώτικα, επομένως διαφορετικές κι οι επιλογές του καθενός. Λουξ ξενοδοχεία, κάμπινγκ, τροχόσπιτα∙ όλα έπεσαν στο τραπέζι, αλλά πουθενά δεν καταλήξατε. Οι τιμές των ξενοδοχείων απλησίαστες, η ιδέα του camping απαγορευτική –ειδικά αν δεν είναι καλοκαίρι, για διασκέδαση πάτε, όχι για πρόκληση επιβίωσης–, όσο για την ιδέα του τροχόσπιτου, καθόλου πρακτική κι επίσης πολύ ακριβή. Τι άλλο μένει; Μια τελευταία επιλογή, που ίσως φανεί και σωτήρια, είναι εκείνη ενός hostel. Μη βιαστείς να βουτήξεις στις προκαταλήψεις, γιατί κάποτε κάποιος κάτι σου είπε. Είναι η πιο συμφέρουσα λύση αν διψάς για εξερεύνηση αλλά η τσέπη σου παραμένει διψασμένη.

Αρχικά, επιλέγοντας ένα hostel για τις διακοπές σου, λύνεις το μεγαλύτερο πρόβλημα του ταξιδιού που αφορά τη διαμονή σε εμφανώς πιο προσιτές τιμές, έχοντας σίγουρα ένα κρεβάτι να κοιμηθείς, όταν η επόμενη εναλλακτική σου ήταν η μητέρα γη ή το στρίμωγμα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου -κι αυτό μόνο στη σπάνια περίπτωση που πάτε κάπου οδικώς! Γιατί, όταν είσαι φοιτητής ή απλά στην οικονομική κατάσταση ενός φοιτητή, πάντα αναζητάς κάτι που να μπορεί να το σηκώσει η τσέπη σου.

Το hostel, λοιπόν, είναι αυτό που ψάχνεις, με απαραίτητη προϋπόθεση να ‘χεις εξοικειωθεί με την ιδέα πως θα συγκατοικείς ουσιαστικά με μια ομάδα ανθρώπων, που μπορεί να ‘χεις πολλά κοινά μα μπορεί να ‘ναι κι εξαιρετικά διαφορετική. Σ’ αυτήν ακριβώς τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία βρίσκεται κι η μαγεία του όλου θέματος. Θα απολαύσεις την εμπειρία, θα αποκτήσεις νέα ερεθίσματα, θα ανακαλύψεις το ίσως μέχρι πρότινος άγνωστο, θα γίνεις ένας πολίτης του κόσμου. Ειδικά αν είσαι τύπος κοινωνικός κι εξωστρεφής, θα κάνεις καινούργιες γνωριμίες, συναντώντας εν δυνάμει φίλους ή κι έρωτες.

Πολλοί, νέοι συνήθως, επιλέγουν τα hostel όχι μόνο για τις ανταγωνιστικές τους τιμές κι άρα την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά ακριβώς επειδή γουστάρουν να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να γνωρίσουν διαφορετικούς λαούς και να περάσουν καλά ακόμα και τις ελάχιστες ώρες που περνούν στο κατάλυμά τους, πέρα απ’ τη διασκέδαση έξω από αυτό. Ένας ευχάριστος ζωηρός χώρος, με ενέργεια, φωνές, γέλια, διαφορετικές γλώσσες μα κοινό ενθουσιασμό για το ταξίδι.

Εκπέμπει μια χαλαρή, κοινοβιακή, ατμόσφαιρα, που το παρεΐστικο στοιχείο είναι αυτό που την απογειώνει. Θυμίζει κάτι οικείο, το αισθάνεσαι σαν σπίτι. Αποτελεί επίσης μια τέλεια ευκαιρία για να προσαρμοστείς στην αλληλεπίδραση με ανθρώπους αλλόγλωσσους, αλλόθρησκους και με διαφορετική κουλτούρα∙ ίσως το πιο γοητευτικό κομμάτι αυτού του ταξιδιού!

Η διαμονή σε ένα hostel προσφέρει εμπειρίες απ’ αυτές που γίνονται αξέχαστες αυθεντικές αναμνήσεις. Κάθε φορά που θα τις αναπολείς, θα θυμάσαι την ελευθερία, τη νεότητα, την ξεγνοιασιά, τους ανθρώπους που γνώρισες, τις λέξεις που έμαθες κουτσά-στραβά από ‘κείνη την ξένη γλώσσα, τη διαφορετική συνήθεια ενός άλλο πολιτισμού. Χωρίς εξερεύνηση η ζωή δε θα ‘χε ενδιαφέρον.

Γιατί είναι όμορφα τα ταξίδια, αλλά γίνονται ακόμα ομορφότερα όταν σου προσφέρουν περισσότερα από μια επιφανειακή χαρά, όταν σου δίνουν την ευκαιρία να ψάξεις βαθύτερα μέσα σου, να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να αγαπήσεις και να κατανοήσεις ό,τι δε σου μοιάζει, να κάνεις φίλους, να αλλάξεις. Να είσαι ανοιχτός, λοιπόν, στις νέες προκλήσεις, να αναζητάς τις εκπλήξεις και να φεύγεις απ’ τα σίγουρα.

Συντάκτης: Παρασκευή Μπάρδα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!