Η αλήθεια είναι πως σε έναν κόσμο γεμάτο από «δίνω για να πάρω», δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα επάρκειας από αυτό που σου προσφέρει η ύπαρξη ενός σκύλου στη ζωή σου. Η ανάγκη του για αγάπη είναι μεγάλη, αλλά εκείνη του να προσφέρει αγάπη ξεπερνά τα σύνορα του πραγματικού. Η ιδανική συνθήκη για μικρούς και μεγάλους είναι να υπάρχει στη ζωή σου ένας τόσο πιστός φίλος. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά και πρέπει να έχεις κάνει ώριμες σκέψεις πριν γίνεις «μαμά ή μπαμπάς» ενός «για πάντα» παιδιού.

Σε κάποιους θα ακουστεί υπερβολικό, ίσως αι αστείο, μα δεν υπάρχει πιο αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα από αυτήν. Η ύπαρξή του δε σημαίνει μόνο αγάπη, αγκαλιές και άπειρα χάδια. Η ύπαρξή του φέρνει κι αρκετές υποχρεώσεις κι έγνοιες, τις οποίες κάποιος πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του πριν το μεγάλο βήμα αυτής της συνύπαρξης.

Μπορεί να είσαι από εκείνους που μεγάλωσαν με έναν σκύλο στο σπίτι και δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους αλλιώς. Μπορεί, όμως και να είσαι από εκείνους που δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν, είτε γιατί ζούσαν σε χώρους που δε γινόταν να υπάρχουν, είτε γιατί οι «συγκάτοικοι» δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν. Τώρα πια ζεις μόνος ή και με παρέα και θέλεις να κάνεις αυτό το βήμα. Κάνε τις σκέψεις σου, πριν το βήμα αυτό και σιγουρέψου πως είσαι σε θέση να ανταπεξέλθεις σε όλη αυτή την κατά τα άλλα υπέροχη εμπειρία. Ξεκίνα από το να θυμάσαι, μέσα σε όλα, πως ένας σκύλος, είναι για πάντα ένα μικρό παιδί. Ακούγεται αστείο; Είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που θα σου πει ένας σκυλογονιός.

Γιατί ένα σκυλί:

 

1. Δεν μπορεί να μείνει για μέρες μόνο του στο σπίτι

Ενώ αν κάνεις παιδί, οι γιαγιάδες και οι παππούδες κάνουν τούμπες χαράς για να σου κρατήσουν το παιδί, δε συμβαίνει το ίδιο και με το σκύλο, εκτός κι αν είσαι τυχερός. Θες, λοιπόν, να πας διακοπές και δεν μπορείς να το πάρεις μαζί. Ή θα αναγκαστείς να μην πας, ή θα το πας σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, αν φυσικά έχεις αυτή την οικονομική δυνατότητα, αλλά και την εμπιστοσύνη στους χώρους αυτούς. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.

 

2. Δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να δουλέψεις

Δουλεύεις πολλές ώρες τη μέρα και ο σκύλος σου μένει μόνος στο σπίτι, περιμένοντάς σε μέχρι να επιστρέψεις. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ταυτόχρονα, ο νους σου είναι σχεδόν όλη μέρα σε εκείνον κι έχεις την έγνοια του, νιώθοντας μάλιστα πολλές φορές κι ενοχικά για την απουσία σου. Γυρνάς στο σπίτι και σε περιμένει τρισευτυχισμένος πίσω από την πόρτα. Κάπου εδώ η καρδιά σου γεμίζει από αγάπη, αλλά οι τύψεις σου, για τις ώρες απουσίας σου, μεγαλώνουν. Για να νιώσεις λιγότερη ενοχή, θα σου πω πως σύμφωνα με κτηνιάτρους, είτε μείνει μια ώρα μόνος στο σπίτι είτε πέντε, το αίσθημα της απουσίας σου είναι το ίδιο για εκείνον. Αυτό σημαίνει πως το ότι λείπεις παραπάνω ώρες, δε σημαίνει πως στεναχωριέται περισσότερο, απλά βαριέται περισσότερο κι ανυπομονεί για την επιστροφή σου.

 

3. Θα χρειάζεται πάντα τη φροντίδα σου

Είναι ένα όν που δεν παύει να είναι μωρό, έως το τέλος της ζωής του. Εσύ πρέπει να το ταΐσεις, εσύ να το κάνεις μπάνιο, εσύ να του βάλεις νερό, εσύ να το πας βόλτα, εσύ να παίξεις μαζί του. Ακόμα κι αν τα χρόνια του δείχνουν πως έχει ενηλικιωθεί, παραμένει για πάντα ένα μικρό μωρό, που χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα σου. Να είσαι έτοιμος για αυτό, πριν πάρεις την απόφαση. Όσο κουρασμένος κι αν είσαι μετά από μια δύσκολη μέρα, οφείλεις να σεβαστείς και τις δικές του ανάγκες. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως ήταν δική σου η επιλογή να συνυπάρξετε.

 

4. Με τις εκφράσεις του μπορεί να σου δείξει τα συναισθήματα και τις ενοχλήσεις του, αλλά δεν μπορεί να σου μιλήσει για να στις εξηγήσει

Μπορεί να κλαίει ή να το βλέπεις να δυσφορεί. Μπορεί να πονάει κάπου, αλλά δε θα μπορέσει ποτέ να σε βοηθήσει για να το βοηθήσεις. Ένα παιδί θα σου έλεγε πονάει η κοιλιά μου ή το πόδι μου, ένα μικρό παιδί όμως, μπορεί απλά να έκλαιγε ή να ήταν πολύ υποτονικό. Το ίδιο θα συμβαίνει με το σκυλάκι σου. Άρα, κάθε φορά που θα νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να επικοινωνήσεις με το γιατρό, γιατί μόνος δε θα μπορέσεις να καταλάβεις και να δώσεις βοήθεια και λύση.

 

5. Θα εξαρτάται πάντα οικονομικά από σένα

Αν θες να έχεις έναν σκύλο υπό την αιγίδα σου, πρέπει κι οφείλεις να είσαι όπως πρέπει σε όλα απέναντί του, κι όχι να του δίνεις απλά τα αποφάγια του φαγητού σου κι ως εκεί. Ένα κατοικίδιο, απαιτεί ένα συγκεκριμένο ετήσιο budget, το οποίο οφείλεις να διαθέσεις. Πέρα από την τροφή του, το οποίο είναι το λιγότερο, απαιτούνται και πολλά άλλα, τα οποία δυστυχώς δεν τα κάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων. Ετήσιο κολάρο για τα παράσιτα, αμπούλα κάθε μήνα, αντιπαρασιτικό χάπι για έντερο και στομάχι ανά τρίμηνο, ετήσια εμβόλια, αιματολογικές εξετάσεις μια ή δυο φορές τον χρόνο, αν ζεις στην εξοχή. Μην ξεχνάμε το τσιπ, που είναι υποχρεωτικό από τον νόμο, αλλά και τη στείρωση σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.

 

Να θυμάσαι κάτι. Πρέπει οι σκέψεις σου να είναι υπεύθυνες και συνειδητοποιημένες, ειδικά όταν πρόκειται να εξαρτηθούν από εσένα κι άλλα όντα, τα οποία δε σε επέλεξαν, αλλά τα επέλεξες. Οφείλεις να τους δώσεις αυτά που τους αξίζουν και τους αναλογούν κι εκείνα θα σου κάνουν το μεγαλύτερο δώρο. Όχι την αγάπη τους, αλλά τη λατρεία τους!

Συντάκτης: Μαρία Πορταράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου