Η δημιουργία ενός εντυπωσιακού βιογραφικού απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και την οργάνωση, καθώς και τη διαχείριση των κενών που μπορεί να προκύψουν στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματική σου πορεία. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να διαχειριστούμε τα κενά που μπορεί να υπάρξουν σ’ ένα βιογραφικό σημείωμα. Ακόμα και για σένα που μπορεί να εργαζόσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σ’ έναν εργοδότη με κακό εργασιακό περιβάλλον κι η αναφορά του στο βιογραφικό σου μπορεί να σου προκαλέσει ταραχή στην ερώτηση του recruiter «γιατί έφυγες από την τάδε επιχείρηση;» υπάρχει τρόπος να το καλύψεις, και μάλιστα χωρίς να φανεί ότι εργαζόσουν κάπου που δεν ήθελες. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να αναλύει το πώς περνούσε στην προηγούμενη δουλειά που βρισκόταν και γιατί αναγκάστηκε να κάνει ένα career break, όπως συνηθίζουμε να το ονομάζουμε οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας και σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να απολογηθούμε γι’ αυτό.

Βέβαια, κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και άλλοι πιο σοβαροί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε κενή εργασιακή διαδρομή. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, την ανάγκη να αφιερώσουν χρόνο στη φροντίδα των παιδιών τους ή των γονιών τους, τον επιθυμητό χρόνο για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά και τις δυσκολίες στην εύρεση της κατάλληλης εργασίας, και το τελευταίο πίστεψέ με είναι η μάστιγα της εποχής μας. Η αναζήτηση εργασίας για κάποιον που βρίσκεται σε αναζήτηση και παλεύει με το φάσμα της ανεργίας είναι το πιο δύσκολο πράγμα για να στηρίξεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Όμως γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να δώσουμε λύσεις και τρόπους για το πώς να καλύψεις αυτά τα κενά.

 

Χρησιμοποίησε το λειτουργικό βιογραφικό σαν όπλο

Ένας υποψήφιος που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας, παραδοσιακά χρησιμοποιεί ένα χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα, ξεκινώντας αντίστροφα την πορεία της επαγγελματικής του εμπειρίας. Για κάποιον που εργάζεται πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας η έμφαση από τους recruiters δίνεται στην επαγγελματική του εμπειρία και τα κενά που ενδεχομένως να προκύψουν από τις περιόδους που δεν εργαζόσουν να γίνουν αμέσως αντιληπτά και τότε μπορεί να εκτεθείς ανεπανόρθωτα, αλλά και να μην ξέρεις πώς να το μαζέψεις. Αυτό που θα σου πρότεινα λοιπόν είναι να επιλέξεις ένα λειτουργικό βιογραφικό και να δώσεις έμφαση στις δεξιότητές σου, αλλά και ποια στοιχεία είναι αυτά που σε κάνουν να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Έτσι, ο recruiter θα εστιάσει την ματιά του στις γνώσεις και τις δεξιότητές σου και λιγότερο στην επαγγελματική σου εμπειρία. Μην ξεχνάς πως βρισκόμαστε σε περίοδο αναζήτησης ταλέντων που συνδυάζουν πολλές και ταυτόχρονες δεξιότητες, κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να παρουσιάσεις πρώτα σε μια αγγελία εργασίας που θα κάνεις αίτηση.

 

Να δείχνεις ότι μένεις ενεργός

Ακόμη κι αν βρίσκεσαι αρκετά χρόνια σε αναζήτηση εργασίας, ή έχεις τελειώσει πρόσφατα με τις σπουδές σου και αναζητάς την πρώτη σου δουλειά, στο βιογραφικό σου θα πρέπει να δείχνεις ότι είσαι πάντα ενεργός κι ότι τα αφτιά σου είναι ανοιχτά προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορείς να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με σεμινάρια και ανάπτυξη δεξιοτήτων για το διάστημα που έχεις μείνει χωρίς εργασία, αλλά και με εθελοντική δράση, και πίστεψέ με είναι κάτι που μετράει στον μέγιστο βαθμό και θα πρέπει να αποτυπώνεται στο βιογραφικό σου σημείωμα. Τέλος σε μια συνέντευξη εργασίας, μπορείς να αποδείξεις στον recruiter ότι το διάστημα που έμεινες χωρίς εργασία, ήταν ένα εποικοδομητικό διάστημα που σου έδωσε πολλά, αλλά και την ευκαιρία να εξελιχθείς περισσότερο στο αντικείμενό σου, προκειμένου να είσαι έτοιμος να κατακτήσεις αυτή την θέση.

 

Έφτιαξα το δικό μου project, αλλά δεν πήγε όπως ήθελα!

Αν ασχολήθηκες με προσωπικές έρευνες, project ή ερασιτεχνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον επαγγελματικό σου στόχο ή και όχι, είναι γόνιμο να το αναφέρεις σ’ ένα απ’ τα κενά του βιογραφικού σου. Είναι σημαντικό να δείξεις την αφοσίωσή σου στον τομέα ή σε καινούργια πράγματα που έμαθες, όταν αποφάσισες να ασχοληθείς με κάτι δικό σου. Εκεί ξεκλειδώνεις και το περιζήτητο skill της γρήγορης αντίληψης και της ικανότητας του ρίσκου, γνωρίζοντας του κινδύνους και έχοντας παράλληλα πλάνα προκειμένου να πετύχεις.

 

Ενδυνάμωση των δημοσίων σχέσεών σου

Ένας απ’ τους παράγοντες που βοηθάει ιδιαίτερα τους ανθρώπους για να δικαιολογήσουν τυχόν κενά στο βιογραφικό τους σημείωμα είναι η ενδυνάμωση των δημοσίων σχέσεών τους κατά την περίοδο της αναζήτησης εργασίας. Σ’ ένα απ’ τα κενά στο βιογραφικό σου σημείωμα, μπορείς να αναφέρεις ότι έκανες ένα career break προκειμένου να ενδυναμώσεις τις διαπροσωπικές σου επαφές, αλλά και να γνωρίσεις νέους πολιτισμούς και κουλτούρες που θα σε βοηθήσουν στο αντικείμενο εργασίας σου για το οποίο κάνεις αναζήτηση. Μπορείς να αναφέρεις ενδεικτικά ότι έκανες ένα career break με relocation, προκειμένου να ζήσεις ως digital nomad, αλλά και να έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους με ίδια ή κοινά ενδιαφέροντα και να ενδυναμώσεις τις δημόσιες σχέσεις σου, που πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν στο αντικείμενο εργασίας για το οποίο κάνεις την αίτηση.

 

Χρησιμοποίησε συνοδευτική επιστολή 

Σε αυτή την επιστολή που συνοδεύει το βιογραφικό σου σημείωμα χρησιμοποίησε την δεξιότητα της πειθούς, αλλά και να απαντήσεις στο ερώτημα γιατί να σε προσλάβει κάποιος ακόμη κι αν δει κάποια κενά στο βιογραφικό σου. Καλό θα είναι να είσαι ειλικρινής και να απαντήσεις σε όσα ήθελες να κάνεις ή δεν πρόλαβες να κάνεις, ακόμη και στους παράγοντες που συνετέλεσαν στο να μην γίνουν κάποια πράγματα. Μπορείς να κάνεις μια επίκληση στο συναίσθημα του recruiter, να δείξεις μέσα απ’ την επιστολή σου πως είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα της καριέρας σου, αλλά και να τονίσεις τους λόγους που χρειάστηκε να κάνεις αυτά τα διαλείμματα καριέρας. Πίστεψέ με είναι πιο συνετό να το γράψεις εσύ στην επιστολή σου, παρά να μάθει από τρίτους ο recruiter την αλήθεια, γιατί τότε δε θα κάνεις καθόλου καλή εντύπωση, εάν κι εφόσον κληθείς στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης.

Αντί επιλόγου: Ο προσεκτικός σχεδιασμός του βιογραφικού σου και η προσαρμογή του στις ανάγκες της επιθυμητής θέσης μπορεί να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τυχόν κενά στην εργασιακή σου εμπειρία. Να θυμάσαι ότι κάθε διαδρομή έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, κι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις και τις αλλαγές στην εργασιακή σου ζωή μπορεί ν’ αναδείξει την ανθρώπινη ευελιξία κι αποφασιστικότητά σου. Κι αν μαγειρέψεις και λίγο τα πράγματα, εντάξει δεν έγινε και κάτι, όμως να είσαι πάντα σε θέση να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και μην ξεχνάς να είσαι πάντα διαβασμένος για τη θέση και την εταιρεία στην οποία κάνεις αίτηση. Έτσι, θα αποφύγεις πολλά απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου