g52

Η νέα τάση της εποχής μας ονομάζεται «Highballs» και δεν είναι και τόσο νέα όσο σου ακούγεται. Αν βρίσκεσαι συχνά με τους φίλους σου έξω για ένα ποτάκι θα καταλάβεις σίγουρα για τι πράγμα μιλάω και σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει κι εσύ κάποια στιγμή τ’ αγαπημένα Highballs. Μπορείς να τα βρεις σχεδόν παντού και να ξεφύγεις για λίγο απ’ τα συνηθισμένα, καθώς πρόκειται για μία οικογένεια ποτών κι αυτό που τα κάνει ξεχωριστά δεν είναι άλλο απ’ την υπέροχη γεύση τους.

Για την ιστορία, τα Highballs εμφανίστηκαν περίπου στο 1980 και διάσημοι bartenders τους έδωσαν ζωή. Τα Highballs σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι με πάγο, όπως ακριβώς έχουμε συνηθίσει να πίνουμε τη βότκα με το λεμόνι και το τζιν μας. Είναι ποτά τα οποία περιέχουν ανθρακικό κι όχι χυμούς στα συστατικά τους, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως τα Collins, τα οποία περιέχουν και χυμούς. Το τζιν τόνικ για παράδειγμα είναι μία κατηγορία ποτού που ανήκει στην οικογένεια των Highballs.

Στη χώρα μας τα Highballs δεν είναι τόσο διαδεδομένα, ωστόσο πλέον αποτελούν την επιλογή αρκετών ανθρώπων όταν βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά. Κάθε bartender έχει τη δική του συνταγή επάνω σ’ αυτά και σίγουρα, αν βάλει και τη δική του προσωπική πινελιά, να είσαι βέβαιος ότι θα δοκιμάσεις κάτι το οποίο θα σε συναρπάσει και σαν γεύση, αλλά και σαν εμφάνιση. Είναι απ’ τα πρώτα ποτά που μαθαίνει να φτιάχνει ένας bartender, καθώς η θερμοκρασία είναι αυτή που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο και καθορίζει το Highball σε γεύση.

Η διαδικασία για να φτιάξει κάποιος ένα τέτοιου είδους ποτό μπορεί να φαίνεται εύκολη, μα καθόλου δεν είναι. Θέλει μεγάλη μαεστρία, μελέτη γύρω απ’ το αντικείμενο και τα συστατικά του και πίστεψέ προσωπικά δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω κάτι τέτοιο, γιατί αφενός το αποτέλεσμα θα ήταν απογοητευτικό και αφετέρου, λυπάμαι τον tester. Ωστόσο, στις εξόδους μου με φίλους έχω δοκιμάσει εξαιρετικά Highballs από bartenders που πραγματικά αγαπούν τη δουλειά τους και το δείχνουν με τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους.

Είναι το ποτό που θα πιεις και θα ταιριάξει σε κάθε εποχή, καθώς δεν πίνεται μόνο το καλοκαίρι όπως έχουμε συνηθίσει τα cocktails, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τον χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουμε τα highballs με whiskey, καθώς με τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν είναι απαραίτητο!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα highballs έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο Hollywood και σίγουρα όλοι θυμόμαστε το «Saturday Fever» με τον John Travolta και το «The Great Gatsby» με τη θρυλική σκηνή του πάρτι, που, αγαπήσαμε κι από εκεί το τζιν τόνικ, ένα ποτό αρκετά διαδεδομένο κι ίσως το αγαπημένο highball όλων μας. Τα ιδιαίτερα αυτά ποτά τα κυνηγούν οι νέοι περισσότερο στην εποχή μας, κι όχι άδικα! Είναι μία τάση ή μόδα όπως θα έλεγαν κάποιοι, που, αν κι έχει κάνει την εμφάνισή της αρκετά χρόνια πριν, στον υπόλοιπο κόσμο, αποτελούν μια διαχρονική αξία για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει κάτι πέρα απ’ τα συνηθισμένα.

Γενικώς το ποτό, όταν ξέρεις να το χρησιμοποιείς σωστά χωρίς να σε ορίζει, έφερνε ανέκαθεν τους ανθρώπους κοντά, τους έδινε τη δυνατότητα να εκφραστούν, να έχουν το τέλειο άλλοθι για συναισθηματικές αποκαλύψεις, να απελευθερωθούν από την ντροπή τους και να εκφραστούν πιο ελεύθερα. Τώρα αν αυτό συνδυάζεται και μια πολύ καλή γεύση, τι άλλο να ζητήσει άραγε κανείς;

Cheers to highballs λοιπόν!

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!