Οι άνθρωποι μοιάζουμε με μπαταρίες. Δεν έχουμε ανεξάντλητη ενέργεια. Έχουμε ανάγκη να «φορτίζουμε» κιόλας για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Έχουμε γεμίσει την καθημερινότητά μας με υποχρεώσεις, προγράμματα από εδώ κι από εκεί, και μετράμε μονίμως εκκρεμότητες, την ώρα που τρέχουμε σαν παλαβοί να προλάβουμε να σβήσουμε κάτι απ’ τη λίστα. Είμαστε πέρα-δώθε όλη μέρα, ένας αγώνας δρόμου που στην αρχή έμοιαζε με σπριντ, μα να που βγήκε μαραθώνιος στο τέλος.

Ναι, κουράζεσαι κι εσύ, κι εγώ, και όλοι μας. Κι όσο δύσκολο είναι να αντέξεις τη σωματική κούραση, άλλο τόσο είναι να παλέψεις τη συναισθηματική. Δυστυχώς, αυτή την κούραση ένας καλός ύπνος δεν αρκεί για να την κάνει πέρα, ούτε ένα ενεργειακό ποτό ή ένα νόστιμο γλυκό θα βοηθήσει σημαντικά. Συνήθως δεν αποδίδουν καλά αυτά τα μικρά κόλπα. Η πηγή της βρίσκεται στο πώς νιώθεις, στην αγανάκτηση που σου δημιουργούν κάποιες καταστάσεις, στην απογοήτευση που σε έχουν κάνει να νιώσεις κάποιες συμπεριφορές. Είναι η φάση εκείνη που δε βρίσκεις λόγο να προσπαθήσεις παραπάνω, να δώσεις κι άλλα, και επιλέγεις να μείνεις κατά κάποιο τρόπο στάσιμος, γιατί σου λείπει το κίνητρο.

Όταν, λοιπόν, είσαι (και) κουρασμένος συναισθηματικά μοιάζει 1000 φορές πιο δύσκολο από όταν νιώθεις απλώς να έχεις κουραστεί το κορμί σου. Γιατί όταν κουράζεται η ψυχή δε θες να σηκωθείς, δε θες να χαμογελάσεις, να προσπαθήσεις, να αντιδράσεις και εκεί είναι που χάνεις εσένα. Κι όσο συνεχίζεις να νιώθεις άσχημα ψυχολογικά, επηρεάζεται η συνολική σου απόδοση και σε άλλους τομείς. Δεν έχεις όρεξη να δουλέψεις, δεν έχεις όρεξη να τηλεφωνήσεις στους γονείς σου, να βγεις για καφέ με τους φίλους σου, να κανονίσεις μια εκδρομή με τον σύντροφό σου. Και η ψυχική κούραση για να υποχωρήσει χρειάζεται τόσο ξεκούραση, όσο και αλλαγή των στοιχείων εκείνων που δε σου αρέσουν στην καθημερινότητα και σε έχουν φέρει στα όριά σου.

Πείσμωσε και πίστεψε πρώτος πως μπορείς να βρεις την ενέργεια που σου λείπει. Χαμογέλα το πρωί -έστω και προσποιητά- μπροστά απ’ τον καθρέφτη σου και ανακοίνωσε στο είδωλό σου πως θα καταφέρεις. Κι αν ακόμα δεν το πιστεύεις, δεν πειράζει. Το σημαντικό είναι πως θα γίνει από κάπου η αρχή. Ένας καλός τρόπος να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα είναι να απομακρύνεις κάποιους ανθρώπους απ’ τη ζωή σου, εκείνους που περισσότερο ζητάνε από σένα και σε κάνουν να νιώθεις πως δεν έχεις άλλες αντοχές, παρά σου προσφέρουν στοιχεία που σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος. Οι δικαιολογίες κουράζουν κι εσύ έχεις μπουχτίσει. Άστους να ρουφήξουν ενέργεια από αλλού.

Μάθε να λες «όχι» στα θέλω των άλλων όταν δεν είναι και δικά σου, βάλε εσένα προτεραιότητα. Ξέκλεψε ένα μισάωρο για να πιεις έναν καφέ σε μια παραλία, με λίγη μουσική και το κινητό στο αθόρυβο, εσύ με τον εαυτό σου. Όταν η μπαταρία φτάνει στο 1% δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να τη φορτίσεις ή να σβήσει. Μια ωραία εικόνα, ένα «ανεβαστικό» μουσικό κομμάτι, ένα διάλειμμα από όλους κι από όλα -έστω και μικρό- θα μπορούσαν να είναι κάποια μικρά πρώτα βήματα. Αυτά χρειάζεσαι για να καταφέρεις να βρεις τις δικές σου απαντήσεις και να φτάσεις πιο κοντά στη δική σου ψυχική ηρεμία.

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.