Υπάρχει πιο δύσκολο άθλημα απ’ το φλερτ; Δε στο μαθαίνει κανείς κι αυτοδίδαχτος λοιπόν βγαίνεις στο γήπεδο για να επικρατήσεις ή να χάσεις. Για να στεφθείς όμως ολυμπιονίκης, πέρα από διαρκή εξάσκηση, χρειάζεσαι θάρρος, τόλμη κι ένα γερό στομάχι για να αντέξεις τις χυλόπιτες -ειδικά αν έχεις επωμιστεί τον επιθετικό ρόλο του αρσενικού.

Όσο και να φαίνεται παράξενο, και τα νήπια ερωτεύονται. Είναι εκείνη η περίεργη φάση που στον Γιαννάκη αρχίζει και αρέσει η Μαιρούλα κι αποφασίζει να της τραβήξει την κοτσίδα που τόσο περίτεχνα της είχε φτιάξει η μαμά της, για να γίνει αντιληπτός.

Έχει αποφασίσει εξάλλου ότι τα κορίτσια ανήκουν σε μια άγνωστη φυλή, αρχηγός των  οποίων είναι η μάνα του και ζούνε σε έναν ροζ κόσμο με χρυσόσκονη κι ιπτάμενα Πόνυ. Άρα αναπτύσσεται ένας άτυπος ανταγωνισμός ο οποίος εδραιώνεται με το σύνθημα «Αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες» και κορυφώνεται με το κυνηγητό στα διαλείμματα.

Στα δέκα τους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα κοριτσάκια δεν είναι τελικά και τόσο κακά κι αποφασίζουν να τα κάνουν παρέα. Αφού λοιπόν τα προηγούμενα κόλπα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, προβαίνουν νοερά σε μια συνθήκη συμφιλίωσης κι αρχίζουν να εξασκούν το ταλέντο τους στη διπλωματία. Θα υποστηρίξουν το κορίτσι, ιδιωτικά και δημόσια, λίγο ατσούμπαλα κάποιες φορές. Αλληλεγγύη μήπως κι αξιωθεί και γυρίσει και του λόγου της να ρίξει καμιά ματιά.

Η καζούρα απ’ την παρέα βέβαια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κάτι το οποίο πολλές φορές θα τον αποτρέψει να εκδηλώσει τις πραγματικές του προθέσεις. Αντί αυτού θα βγουν στην επιφάνεια τα ένστικτα του τραμπούκου και θα τη στολίσει με πολλών ειδών ειρωνείες κι όχι τόσο διακριτικά σχόλια.

Πρέπει να δείξει ότι είναι άντρας και ότι θα σκίσει τη γάτα. Ο μάγκας της υπόθεσης θα την κρυφοκοιτάξει στο διάλειμμα, θα αναρωτηθεί πώς μπορεί να είναι τόσο όμορφη, θα κοκκινίσει ενίοτε στην οπτική επαφή. Ο αντρισμός κι η μαγκιά όμως καλά κρατούν και θα πείσουν τελικά το δύσμοιρο το κοριτσάκι είτε ότι την κοροϊδεύει, είτε ότι είναι λίγο ανισόρροπος.

Στα δεκαπέντε περνάνε μια απλή φάση στην αρένα του φλερτ κι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι κρύβουν μέσα στο παντελόνι τους κι ότι αυτό σχετίζεται με την έλξη για το άλλο φύλο. Αλλάζουν τακτική κι η ερωτική προσέγγιση περιλαμβάνει κομπλιμέντα, υπονοούμενα κι ένα αμήχανο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο διαφορετικές φύσεις οι οποίες τώρα αρχίζουν να γνωρίζονται ουσιαστικά.

Απ’ την άλλη, το ερωτικό ενδιαφέρον κρύβεται πολλές φορές πίσω απ’ την πρόφαση της φιλίας. Η υπερβολική συμπάθεια κι υποστήριξη από μόνα τους αρκούν για να σε βάλει ανεπανόρθωτα στο friendzone. Η καζούρα απ’ τους κολλητούς καλά κρατεί και θα είναι ένα συνήθειο που θα σε στιγματίσει μέχρι τα βαθιά γεράματα γιατί ο φίλος ανησυχεί μήπως βρεθεί κάποια και σε βάλει στο βρακί της. Το κόλλημα των μελών της αντροπαρέας είναι άλλωστε γνωστό καθώς για μια ζωή η έκφραση «Θα βγω να παίξω με τους φίλους μου» θα είναι επίκαιρη.

Και φτάσαμε στην ηλικία των είκοσι. Άλλοι πλήρως συνειδητοποιημένοι για το τι θέλουν, άλλοι πάλι λίγο μπερδεμένοι. Βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία για να φλερτάρουν και να πειραματιστούν. Ο Γιαννάκης μεγάλωσε και μετά από κάποια εξάσκηση, ξεκίνησε και πάλι να τραβάει τα μαλλιά της Μαιρούλας, αλλά με έναν τρόπο που πλέον θεωρείται σωστός και θεμιτός. Ο άντρας πλέον θα ανιχνεύσει τον χώρο με τη στοιχειώδη εμπειρία του αρπακτικού, θα την πέσει στο υποψήφιο θύμα και θα αναμείνει. Είναι δυστυχώς στο χέρι της γυναίκας αν θα ανταποκριθεί, αν θα τον βάλει στο stand by ή θα τον πει πέφτουλα.

Δεν κατηγορούμε τους άντρες που πολλές φορές επιλέγουν ανέλπιστους τρόπους για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Ο ρόλος τους είναι δύσκολος και δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιος να γράψει το εγχειρίδιο πεσίματος. Μέχρι τότε αυτός ο κύκλος αντιδράσεων που ξεκινάει και καταλήγει ουσιαστικά στο ίδιο σημείο, θα αναπαράγεται διαρκώς.

Έτσι τα δύο φύλα θα υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να καταλάβουν το ένα το άλλο και θα συνεχιστεί η γλυκιά μάχη μεταξύ τους. Οι μεν θα μάχονται να φλερτάρουν με την ταμπέλα του κυνηγού και με την επιδίωξη να φαίνονται συνέχεια αρσενικά. Οι δε, θα πρέπει να μάθουν να αποκρυπτογραφούν, να ανταποκρίνονται και να απορρίπτουν ενίοτε με πιο ντόμπρο τρόπο. Αυτά για να μετατραπεί το φλερτ από αγχωτικό κυνήγι σε μια συναρπαστική και πάνω απ’ όλα αμοιβαία διαδικασία.

 

Επιμέλεια Κειμένου Θεοδώρας Μαρίας Βένου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Θεοδώρα Μαρία Βένου