pan731

Ιδανικά, αξίες, πρόσωπα, στοιχεία του χαρακτήρα μας. Για κάθε άνθρωπο διαφορετικά, για όλους τόσο σημαντικά σε σημείο που να θεωρούνται ιερά. Μας καθοδηγούν και γι’ αυτό κι εμείς τους έχουμε δώσει μια ξεχωριστή θέση στο πιο ψηλό βάθρο της ζωής μας.

Κλεισμένα σε μια γυάλινη βιτρίνα, μακριά απ’ τα αδηφάγα βλέμματα τρίτων ώστε να παραμείνουν αμόλυντα και καθαρά. Όταν η βιτρίνα ραγίζει, τρέχουμε να την μπαλώσουμε έτσι ώστε να μην μπορέσει κανένας να αγγίξει το σημαντικό μας «κάτι».

Μέχρι τη στιγμή που κάτι άλλο αναπάντεχο μας συμβαίνει και μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά, ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν είμαστε ένας εαυτός τελικά. Είμαστε μια πολυκατοικία με διαμερίσματα σε καθένα απ’ τα οποία μένει ένα κομμάτι μας με διαφορετική ιδιότητα, απ’ το υπόγειο μέχρι το ρετιρέ. Σε κάθε περίπτωση, ξεκλειδώνουμε κι απελευθερώνουμε το κατάλληλο εγώ μας. Αυτό το κάτι άλλο όμως έρχεται να αλλάξει το συνδυασμό των κλειδαριών και να μας μπερδέψει. Μια επιτυχία, μια αποτυχία, μια απώλεια, ένας έρωτας;

Ο έρωτας σε αλλάζει. Αποκαλύπτει πτυχές του εαυτού σου πιο ευάλωτες, πιο τρυφερές, τις οποίες έκρυβες μόνο και μόνο για το prestige. Απογυμνώνεσαι συναισθηματικά μπροστά στο σύντροφό σου και παλεύεις να ανακαινίσεις μια πτυχή της προσωπικότητάς σου την οποία σου κατέστρεψαν ή κατέστρεψες από επιλογή.

Γεννιέσαι ξανά για να είσαι ικανός να αγαπήσεις. Ωστόσο, ακόμα κι αν εσύ ο ίδιος δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, η βιτρίνα που τόσα χρόνια κουβαλούσες, θα σε βρει. Θα σε κυνηγήσει και θα αγκιστρωθεί πάλι πάνω σου γιατί κάποτε είχες υποσχεθεί ότι θα την κουβαλάς, ό,τι και να γίνει.

Ο έρωτας είναι από μόνος του ιερός. Αμοιβαίος ή μη, αποκλειστικός κι απόλυτος, καταφέρνει να σε πείσει κάθε φορά ότι αυτός είναι ο ένας κι αξίζει μια θέση πίσω απ’ τη βιτρίνα. Κάποιοι έχουν σκοπό να κάτσουν ήσυχοι σε μια γωνιά σε σημείο που πολλές φορές να ξεχνάς ότι υπήρχαν.

Πολλοί θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν σύγχυση στην απόλυτη τάξη της βιτρίνας σου και να προκαλέσουν το χάος. Λίγοι θα καταφέρουν να μείνουν τελικά και να την ομορφύνουν. Να την κάνουν ακόμη πιο λαμπερή, δυνατή κι όμορφη.

Πρέπει να προσέχουμε τι και ποιον επιλέγουμε να βάλουμε πίσω απ’ τη βιτρίνα. Πολύ απλά γιατί κάποιος που μπαίνει στη ζωή μας με μόνο σκοπό να αλλάξει εμάς κι ο,τι θεωρούμε ιερό, δε θέλει να είναι ουσιαστικά μαζί μας. Απλά έχει σκιαγραφήσει τον ιδανικό σύντροφο στο μυαλό του και πειραματίζεται να το δημιουργήσει πάνω μας. Στο χέρι μας είναι αν θα τον αφήσουμε όμως ή αν θα υψώσουμε το ανάστημά μας πιο σίγουροι κι αποφασιστικοί από ποτέ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που μας χαρακτήριζαν μέχρι τώρα.

Αυτά που όντως θεωρούμε ιερά, δεν τ’ ακουμπάμε, δεν τα πολυσυζητάμε, τα διαφυλάσσουμε. Δεν τ’ ακουμπάμε γιατί όσο ισχυρά και να είναι στην ουσία, μπορεί να αποδειχτούν πολύ εύθραυστα στα χέρια μας.

Στην ουσία τον εαυτό μας φοβόμαστε γιατί σκοντάφτει συχνά σε λάθη. Δεν τα πολυσυζητάμε γιατί κινδυνεύουν στα χέρια και στο στόμα κακόβουλων ή αδέξιων τρίτων. Τέλος, τα διαφυλάσσουμε γιατί σε εκείνα θα καταλήξουμε στην επόμενη δυσκολία, την επόμενη φορά που θα προσπαθούμε απεγνωσμένα να δώσουμε νόημα στην ύπαρξή μας.

 

Επιμέλεια Κειμένου Θεοδώρας Μαρίας Βένου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Θεοδώρα Μαρία Βένου