Μέσα σου έχεις ένα δαίμονα κι έναν άγγελο. Και ξέρεις κάτι στην τελική; Έτσι πρέπει να υπάρχουν και οι δύο για να αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά. Και ξέρεις ποιος από τους δύο κυριαρχεί συνήθως; Αυτός που θρέφεις, που συντηρείς και καλλιεργείς. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις βέβαια για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Όμως κανείς δεν γεννήθηκε κακός αλλά ούτε και καλός. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι τα παιδιά είναι οι χειρότεροι εκβιαστές, λόγω έλλειψης ηθικής. Δοκιμάζουν όρια με διάφορες τεχνικές κλάματος. Είναι πολύ δημιουργικά αν θέλουν. Πού σε ωφελεί εσένα αυτό; Στη γνώση ότι όποιος είναι απέναντί σου άντρας ή γυναίκα είναι ένα γεμάτο δοχείο με δόσεις καλού και κακού. Οπότε εσύ θα εκμαιεύσεις αυτό που επιθυμείς. Δεν πετυχαίνει πάντα γιατί και να σπείρεις, μπορεί να μην βρέξει και να μην θερίσεις. Άρα δεν εξαρτάται μόνο από σένα ή τον απέναντι στην κάθε περίπτωση αλλά και τις ανάλογες συνθήκες.

Μέσα σε δωμάτιο με τζάκι να σιγοκαίει, λίγο κρασάκι και μια κουβέρτα στο πάτωμα, ο έρωτας είναι το απαραίτητο επόμενο συστατικό που δεν έχει ακόμη σερβιριστεί. Ενώ αν βρίσκεσαι εγκλωβισμένος σε μια έρημο με καυτό ήλιο και παντού το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται, η μόνη διέξοδος είναι η όαση και όχι ο έρωτας. Φοβού, η έρημος μπορεί να είναι στο μυαλό σου και η επαναλαμβανόμενη εικόνα μια σκέψη που σου τρυπάει το μυαλό σαν μέλισσα. Η ουσιαστική συνάντηση με έναν άλλο άνθρωπο γίνεται όταν το μυαλό είναι σε κατάσταση τζάκι και βροχή. Aν έχεις έρημο, άστο για αργότερα. Θες όαση απεγνωσμένα και νομίζεις ότι θα τη βρεις σ’ έναν άλλο άνθρωπο.

Μη γελασθείς δεν είναι αυτή η όαση. Ο σωστός δρόμος σε αυτή τη φάση είναι μονόδρομος, χωρίς φωταγώγηση και με κυρτώματα. Ναι είναι εκείνος ο γνωστός ανήφορος του Καζαντζάκη που πρέπει να τον περάσεις. Είναι εκείνη η έρημος που πρέπει να διαβείς μόνος.

Πολλές φορές παραπονιέσαι ότι εδώ και κάποια χρόνια νιώθεις να ζεις στην αφάνεια της ζωής σου. Λες και είσαι κομπάρσος με επιβεβλημένη τιμωρία από το Θεό για νουθεσία. Aλλά όπως μέσα στο μυαλό σου υπάρχει το καλό, υπάρχει και το κακό. Εσύ επιλέγεις αν θα είσαι για σένα ο Ιούδας της ζωής σου ή ο Θεός. Το καλό ή το κακό ενυπάρχει παντού. Χώρις την ύπαρξη του ενός δεν έχει σημασία το άλλο.

Όπως η νύχτα ενώνεται πάντα με τη μέρα εκείνο το μαγικό μισάωρο της μέρας έτσι και το καλό εξημερώνει το κακό. Επέρχεται η ισορροπία και η αρμονία. Οι αντιθέσεις υπάρχουν για να υφίσταται αυτός ο κόσμος.

Έχεις μια έρημο, ένα τζάκι και μια συνάντηση. Αντέχεις;

Συντάκτης: Μέλανη Ανθίμου