Οι άνθρωποι λατρεύουμε τις προκλήσεις, διότι μας εξιτάρουν, μας βγάζουν από το καβούκι της καθημερινότητας και από τη ζώνη άνεσής μας. Ποια είναι όμως η μοναδική πρόκληση που δεν προσπαθούμε να πετύχουμε ίσως γιατί φοβόμαστε ότι δε θα τα καταφέρουμε;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου στις δύσκολες στιγμές. Τις καλές μέρες μας επαινούμε και είμαστε ευγνώμονες  για όσα υπάρχουν στη ζωή μας. Ωστόσο, όταν δεν είμαστε στα καλύτερά μας, αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας επικριτικά και νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε, τιμωρώντας μας για τυχόν λάθη που πιστεύουμε πως έχουμε κάνει. Βιαζόμαστε να μας κατηγορήσουμε, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σφάλει, το μυαλό μας προσπαθεί να βρει μια δικαιολογία για να αιτιολογήσει τη συμπεριφορά του. Γιατί λοιπόν δεν κάνουμε το ίδιο και για μας; Γιατί να μη μας δώσουμε το περιθώριο να κάνουμε λάθη και να μας φερθούμε όπως φερόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα; Από μικρή ηλικία μάς μαθαίνουν να σεβόμαστε, να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας αλλά δε μας έμαθαν να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε εμάς. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να σ’ αγαπήσεις και να μάθεις να είσαι τρυφερός μαζί σου τις δύσκολες στιγμές.

Η αγάπη προς τον εαυτό σου απαιτεί φυσικά να αφιερώνεις χρόνο σε σένα και να απολαμβάνεις τη μοναχικότητά σου. Το να περάσεις χρόνο μόνος έχει παρόμοια -ίσως και περισσότερα οφέλη- με το να βγεις με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Σου δίνει την ευκαιρία να σε γνωρίσεις καλύτερα, να αρχίσεις να σε καταλαβαίνεις, να μάθεις τα ενδιαφέροντά σου. Υπάρχουν και βιβλία αυτοβελτίωσης που μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου και να βοηθήσουν να ενδυναμώσεις τη σχέση με τον εαυτό σου. Τα βιβλία αυτά παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μας κατανοήσουμε, να μας εκτιμήσουμε, να αρχίσουμε να μας φερόμαστε με φροντίδα. Επιπλέον προσέχοντας το σώμα μας με το να τρεφόμαστε υγιεινά, ώστε να αποκτήσουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και επίπεδα ενέργειας αλλά με το να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα για εμάς προϊόντα περιποίησης, μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα, να βελτιώσουμε την υγεία και την ευεξία μας. Ακόμη, το να ζητήσουμε βοήθεια, είτε από κάποιον ειδικό είτε από κοντινά μας πρόσωπα, όταν νιώθουμε ότι δεν είμαστε καλά ψυχολογικά μόνο ντροπή δεν είναι. Δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας χωρίς την κατάλληλη ψυχική φροντίδα. Το να ανοιχτούμε και να μιλήσουμε σε κάποιον μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τα θέματά μας, να τα αποδεχθούμε και να μπούμε σε διαδικασία αυτοβελτίωσης.

Τι περιμένεις λοιπόν; Απ’ τη στιγμή που δικαιολογούμε τους πάντες και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όταν δεν είναι καλά, ας κάνουμε το ίδιο και για μας. Είναι εύκολο να λέμε πως μας αγαπάμε, ενώ την ίδια στιγμή, με την πρώτη δυσκολία, μας στήνουμε στη γωνία και αρχίζουμε να μας κατηγορούμε για όλα εκείνα που δεν κάναμε, που δεν προβλέψαμε, που κατέληξαν διαφορετικά απ’ ότι τα είχαμε στο μυαλό μας. Στο κάτω-κάτω μια ευκαιρία έχουμε στη ζωή και είναι κρίμα να την σπαταλήσουμε κρίνοντας αυστηρά τον εαυτό μας. Οι όμορφες, αληθινές και υγιείς σχέσεις απαιτούν πρώτα τη δική μας ψυχική υγεία, γι’ αυτό και οφείλουμε να τα βρούμε με τον εαυτό μας.

Συντάκτης: Στέλιος Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.