Θυμάσαι την περίοδο που ήσουν έφηβoς; Πώς ήταν τότε η ζωή σου; Πώς άλλαξες μέσα στη διαδικασία, πόσο ωρίμασες, πόσα μαθήματα διδάχτηκες, πώς οι άνθρωποι άλλαξαν γύρω σου και πώς άλλαξε ο τρόπος που έβλεπες τον εαυτό σου μέχρι τη στιγμή που ενηλικιώθηκες;

Η εφηβεία αποτελεί ένα καθοριστικό στάδιο στη ζωή μας, καθώς από την περίοδο αυτή μέχρι τη μετάβαση στην ενηλικίωση διαμορφώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας, καθώς και τον τρόπο που παρατηρούμε τη δική μας αντανάκλαση. Ορίζουμε επίσης μια προσωπικότητα και το πώς αυτή εναρμονίζεται μέσα στην κοινωνία.

Πώς διαμορφώνεται όμως η προσωπική μας αυτή εικόνα κατά το μεταβατικό στάδιο; Πώς αλλάζει και από τι επηρεάζεται; Αρχικά, μέσα στον χρόνο, πολλά μπορεί να διαφοροποιηθούν, αλλάζοντας την έκβαση είτε σε θετική είτε σε αρνητική. Μεγαλώνοντας για παράδειγμα, αρχίζουμε να εξερευνούμε περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπουμε τα άτομα γύρω μας καθώς και το πώς η μόδα, τα trends, τα πρόσωπα που θαυμάζουμε, αλλάζουν και σχεδόν ανεπαίσθητα αλλάζουμε μαζί τους. Υιοθετούμε παρόμοια προσέγγιση με τις εικόνες που βλέπουμε συχνά κι επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να τις εντυπώσει για ιδανικές.

Κατά την περίοδο της εφηβείας, αφού είμαστε σε ένα στάδιο όπου διαμορφώνουμε την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και τον τρόπο που βλέπουμε τη δική μας εικόνα, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούμε και ψυχολογικά. Εύκολα υιοθετούμε διαφορετικά στοιχεία για τα ιδεώδη και τα ιδανικά μας, αλλά κι εύκολα αλλάζει η πορεία της εξέλιξής μας.

Μέσα από τα social μπορούν να μεταδοθούν όμορφα μηνύματα, όπως το self-love, ή το body positivity επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και τα άλλα άτομα γύρω μας. Η άλλη όψη του νομίσματος όμως, ίσως να είναι πιο επίφοβη. Περιλαμβάνει μια παραμορφωμένη κι αλλοτριωμένη εικόνα για το τι είναι αποδεκτό τόσο κοινωνικά όσο και προσωπικά, εκθέτοντάς μας σε «στάνταρ» τα οποία αν δυσκολευτούμε να ακολουθήσουμε, μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πως κάτι πάει λάθος με εμάς.

Μεγαλώνοντας και καθώς φτάνουμε προς την ενηλικίωση τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο σημαντικά και πιο σοβαρά καθώς καλούμαστε να επιλέξουμε την καριέρα μας και το τι θέλουμε να ακολουθήσουμε στο μέλλον, τι θέλουμε να κτίσουμε, ποια είναι τα δικά μας όνειρα. Επιλογές καθοριστικές, που αλλάζουν και διαμορφώνουν το πώς αντιλαμβανόμαστε το ποιοι είμαστε, καθώς και το πώς φανταζόμαστε το μέλλον μας. Για παράδειγμα, επιλέγοντας κάποιος να γίνει γιατρός, σπάνια επιλέγει απλώς τα κατάλληλα μαθήματα που θα βοηθήσουν να ασχοληθεί με την κατάρτιση αυτή. Συχνά, υποσυνείδητα, αρχίζει να θέτει και κάποια κριτήρια στο μυαλό του που συνδέει με τον κλάδο, όπως η σοβαρότητα, το κύρος ή η πειθαρχία και προσπαθεί να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του ανάλογα, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την εξέλιξή του.

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι τα βιώματα και οι εμπειρίες που ζούμε κατά την περίοδο της εφηβείας. Ένα άτομο που δέχεται bullying ή που έχει βιώσει μια απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου είναι πιθανό να σχηματίσει μια διαφορετική προσωπικότητα, ή να ωριμάσει γρηγορότερα συγκριτικά με συνομήλικούς του.

Συχνά, όταν το ταξίδι αυτό ολοκληρώνεται και η εικόνα μας έχει χτιστεί, δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που κοιτάμε τον εαυτό μας. Μπαίνουμε τόσο έντονα μέσα στο ρόλο που στήσαμε, που τον κάνουμε αναπόσπαστο κομμάτι μας.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι οι αποφάσεις μας αυτές, η επιλογή του επαγγέλματος, τα βιώματά μας καθώς και τα social media, αποτελούν κάποιες από τις πηγές που επηρεάζουν τον τρόπο που μας κοιτάμε στον καθρέφτη και όλες είναι κομμάτια αλληλένδετα με την περίοδο της εφηβείας. Όμως κανένας δεν είπε ότι οι εμπειρίες, τα βιώματα και οι αποφάσεις σου δεν μπορούν να αλλάξουν και να αναδιαμορφωθούν στο μέλλον. Μπορείς πάντα να αναθεωρήσεις, να αποφασίσεις ξανά, ή να αλλάξεις οτιδήποτε στη ζωή σου ανά πάσα στιγμή, έχεις τη δύναμη! Κοιτάζοντας πέρα από το κουτί, τις ταμπέλες και την κοινωνία, μπορείς να αλλάξεις τα πάντα στον τρόπο που κοιτάς την αντανάκλασή σου αλλά και στο τι βγάζεις στα άτομα γύρω σου. Explore yourself and see yourself as you want!

Συντάκτης: Στέλιος Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη