Είναι από ‘κείνα τα ζευγάρια που τα βλέπεις στο δρόμο και τα καμαρώνεις. Τόσο ταιριαστοί μεταξύ τους, από την εξωτερική τους εμφάνιση, μέχρι και το εναρμονισμένο τους βάδισμα χέρι-χέρι. Θα τους πετύχεις σε κάποιο καφέ, να μιλούν ακατάπαυστα με τις ώρες, να ξεκαρδίζονται με αστεία που μόνο εκείνοι μπορούν να καταλάβουν. Θα δεις ν’ αναρτούν χαριτωμένες φωτογραφίες από εκδρομές και ταξίδια στα social media με κάτι χαμόγελα μέχρι τ’ αυτιά και κάπου εκεί θα σε πιάσει το παράπονο που αντί να ζεις κι εσύ ένα τέτοιο ρομάντζο, κάθεσαι Σαββατιάτικα στον καναπέ με ξεχειλωμένες πυτζάμες.

Αν τους γνωρίσεις καλύτερα, θα καταλάβεις ότι ταιριάζουν στα πάντα. Έχουν την ίδια αίσθηση του χιούμορ, πανομοιότυπα γούστα στη μουσική, τους αρέσουν οι ίδιες ταινίες. Όποτε βγαίνουν έξω, είτε οι δυο τους, είτε με παρέα, περνάνε γαμάτα, έχουν κοινά ενδιαφέροντα και δεν ξεμένουν ποτέ από θέματα για συζήτηση. Εκείνος φουσκώνει από περηφάνια όταν περπατάει δίπλα της κι εκείνη δεν μπορεί να πάρει τα μάτια της από πάνω του. Είναι να μη τους ζηλεύεις μετά;

Κι αν καταφέρεις να τους γνωρίσεις ακόμα καλύτερα, θα συνειδητοποιήσεις ότι ταιριάζουν σχεδόν στα πάντα. Σε όλα, εκτός από ένα: στο κρεβάτι. Όσο εξαιρετική είναι η επικοινωνία που έχουν όταν κουβεντιάζουν, τόσο κακή είναι η επικοινωνία τους στο σεξ. Όσον αφορά τη χημεία; Τη λες και ανύπαρκτη.

Μπορεί να μην το αφήνουν να φανεί προς τα έξω, αλλά οι ίδιοι έχουν επίγνωση της χλιαρότητας που χαρακτηρίζει τη σεξουαλική τους ζωή, κι όσο βαθιά και να το θάψουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ενδόμυχα τους απασχολεί. Καλή η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια, κομπλέ η αλληλεκτίμηση κι ο σεβασμός, αλλά μια σχέση της οποίας το μενού δεν περιλαμβάνει και καλό σεξ, θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει πλατωνική.

Γιατί, πράγματι, το συγκεκριμένο πιάτο έχει πάψει από καιρό να σερβίρεται στο δικό τους τραπέζι, καθ’ ότι επρόκειτο για ένα πιάτο κρύο, χλιαρό και άνοστο. Αλλά όπως δε θ’ απορρίψεις αμέσως το αγαπημένο σου εστιατόριο, επειδή τυχαίνει ένα συγκεκριμένο γεύμα να μην είναι η σπεσιαλιτέ του, έτσι κι αυτοί αρνούνται να παρατήσουν ο ένας τον άλλο, μόνο και μόνο επειδή δεν τα βρίσκουν στο συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε το μενού τους προσφέρει ένα σωρό εναλλακτικές, οι οποίες φαίνεται να τους ικανοποιούν στο έπακρο. Εκτός από εκείνες τις φορές που θα τους έρθει λιγούρα για εκείνο το συγκεκριμένο πιάτο.

Μη νομίζεις ότι δεν τους ενοχλεί. Τους θυμώνει για την ακρίβεια, γιατί είναι άδικο να τα βρίσκουν σε όλα εκτός από αυτό. Τους στεναχωρεί και λιγάκι, γιατί υποτίθεται πως με το άλλο σου μισό πρέπει να ταιριάζετε παντού. Αν κι αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό, ούτε αποτελεί αξίωμα για μια πετυχημένη σχέση. Tους τη δίνει όσο να ‘ναι, γιατί βρίσκονται ένα βήμα πριν το τέλειο.

Θα το παλέψουν, δε θα τα παρατήσουν έτσι εύκολα. Θα δοκιμάσουν ξανά και ξανά και με την εξάσκηση, ίσως προκύψει η εξοικείωση και τα πράγματα αρχίσουν σταδιακά να μεταβάλλονται προς το καλύτερο. Παρ’ όλα αυτά είναι κι ορισμένα ζευγάρια που, πώς να το κάνουμε ρε παιδί μου, χημεία σεξουαλική δεν έχουν. Και η χημεία δεν είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε εμείς. Είτε θα υπάρχει, είτε όχι. Μάταια περιμένεις και μάταια την αναζητάς. Το χρόνο σου χάνεις, δεν πρόκειται να έρθει. Μπορεί να τρέφεις ευσεβείς πόθους πως η χημεία άργησε μια μέρα, αλλά προς πληροφόρησή σου, η χημεία όχι απλά έρχεται πάντα στην ώρα της, αλλά είναι αυτή που καταφθάνει πάντα πρώτη, πολλές φορές κι ακάλεστη. Κι αν προσπαθήσεις να τη διώξεις, δε θα σου κάνει τη χάρη. Κατσικώνεται εκεί και δεν ξεκουνιέται με τίποτα.

Αξίζει να σημειώσουμε, βέβαια, πως για ορισμένους ανθρώπους το σεξ δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο σε μια σχέση. Θεωρούν άλλου είδους πράγματα βασικότερα και αν εκείνα ικανοποιούνται, τότε νιώθουν πλήρεις. Οι περισσότεροι, όμως, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο σεξ. Για εκείνους, αποτυχημένο κρεβάτι ισούται με αποτυχημένη σχέση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κάποιοι θα την κάνουν μ’ ελαφρά, κάποιοι θα ενεργήσουν παρασκηνιακά και ελάχιστοι θα παραμείνουν, γιατί ξέρουν πως σπάνια βρίσκει κανείς το -σχεδόν- άλλο του μισό. Θα παραμείνουν, λοιπόν, γιατί πάνω απ’ όλα υπάρχει αγάπη. Κι ας προσποιούνται και κανέναν οργασμό πού και πού.

Eπιμέλεια Κειμένου Δάφνης Μαυρίδου: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Δάφνη Μαυρίδου