Κάθε μέρα στο δρόμο θα δεις δεκάδες ανθρώπους να προχωρούν με τους μικρούς τους φίλους. Φίλοι για κάποιους, οικογένεια για τους περισσότερους, οι σκύλοι είναι πλάσματα που συντροφεύουν μικρούς και μεγάλους, διδάσκοντάς τους έμμεσα, πώς είναι η αγάπη που δεν αποζητά ανταλλάγματα. Διδάσκει ακόμα στους ανθρώπους πώς, μέρα με τη μέρα, μπορούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους αν εμπιστευτούν ένα ζευγάρι κουταβίσια μάτια. Γιατί τα μάτια του σκύλου είναι αυτά που θα σου δείξουν ποιος άνθρωπος αξίζει.

Και πράγματι, αν βλέπεις έναν άνθρωπο να είναι ικανός να προσφέρει ανιδιοτελή αγάπη σε ένα πλάσμα που δεν του μοιάζει, που δεν έχει να του προσφέρει κάτι υλικό, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτός ο άνθρωπος κάτι έχει κάνει στη ζωή του. Γιατί με κάποιο τρόπο έχει αντιληφθεί την ουσία της αγάπης και το νόημα των σχέσεων που δημιουργεί. Κι όλα αυτά δεν τα λέει κάποιος από το κεφάλι του, αλλά επιστήμονες και οι έρευνές τους κατά καιρούς ανέλυσαν την ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά πολλών ανθρώπων-κηδεμόνων σκύλων κι η ίδια η ζωή έρχεται να τα επιβεβαιώσει.

Εν μέσω μια μελέτης σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που έχουν σκύλο αναπτύσσουν ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς με τους γύρω τους, νιώθουν πιο κοντά με τους ανθρώπους και εμπιστεύονται πιο εύκολα. Μιας και πλέον οι περισσότεροι δυσκολεύονται να εμπιστευτούν, οι σκύλοι έρχονται να μάθουν στους ανθρώπους, πως αυτό το παιχνίδι δεν είναι χαμένο. Τι πιο όμορφο από το να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο χωρίς καχυποψία, έτοιμο να δοκιμάσει και να επενδύσει σε μια πιθανή φιλία ή σχέση; Οι σκύλοι έρχονται να σου μάθουν πως αξίζει να δείξεις εμπιστοσύνη, αξίζει να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.

 

 

Επίσης ας μην ξεχνάμε την υπευθυνότητα. Όταν η συζήτηση καταλήγει στην απόκτηση σκύλου, από παντού ακούς ένα εύηχο «είναι μεγάλη ευθύνη». Οπότε, μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία και διεκπεραιώνοντας την ξέρεις ότι τα έχεις καλά με το κομμάτι των ευθυνών, ή τουλάχιστον βαδίζεις στο σωστό μονοπάτι. Όσο ζει και είναι καλά ο σκύλος σου, τόσο καλή δουλειά κάνεις κι εσύ με τη σειρά σου.

Ας μην ξεχνάμε πως όλα σε αυτή τη ζωή είναι κύκλος. Γι’ αυτό και τέτοιους ανθρώπους, που έχουν στο κεφάλι τους μια πληθώρα ευθυνών, δεν τους τρέμει και τόσο το μάτι σου εξ’ αρχής. Έχεις βάσιμες ελπίδες πως θα είναι εξίσου ώριμοι και υπεύθυνοι και στην προσωπική τους ζωή. Τα φαινόμενα εννοείται μπορούν να απατούν, αλλά μια παραπάνω εμπιστοσύνη στην αποπνέουν βρε παιδί μου.

Επιπλέον, έχοντας μεγαλώσει με ένα σκύλο, μαθαίνει κανείς να ερμηνεύεις τις κινήσεις και τις συμπεριφορές του. Για ποιον λόγο γαβγίζει σε έναν άγνωστο που πλησιάζει και τι χρειάζεται αν φέρεται ανήσυχα. Όλη αυτή η διαδικασία βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει και να κατανοεί συμπεριφορές και σε γενικότερα πλαίσια της ζωή του μιας και τις αποκωδικοποιεί πιο εύκολα, με αποτέλεσμα η επικοινωνία με τέτοιους ανθρώπους να είναι πιο άμεση και πιο ειλικρινής.

Έρευνες έχουν αποδείξει επίσης πως οι σκύλοι σε βοηθούν να απαλλαγείς τόσο από το στρες όσο και από πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να είναι η αιτία για μετέπειτα ανάπτυξη ψυχολογικών διαταραχών ή και για την αντιμετώπιση των ήδη υπαρχόντων. Ερχόμενος λοιπόν σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους, όχι μόνο εξασφαλίζεις και τη δική σου ψυχική σωτηρία αλλά και μια υγιή διαπροσωπική σχέση, αφού δύο ψυχικά υγιείς άνθρωποι, δε θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια λιγότερο σωστή σχέση.

Σημάδια ότι μπορείς εμπιστευτείς το άτομο απέναντί σου, μπορείς να αντλήσεις και από τον ίδιο το σκύλο φυσικά, ειδικά όταν έχει ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Τον καταλαβαίνεις τον υγιή σκύλο, εκείνον που δίνει και παίρνει μπόλικη αγάπη και ζει μια χαρούμενη ζωή. Γιατί ο σκύλος είναι η αντανάκλαση του ιδιοκτήτη του και της ζωής τους. Αν βλέπεις έναν ευτυχισμένο σκύλο, τότε σίγουρα και το κλίμα στη ζωή του ανθρώπου του, είναι σε παρόμοια κατάσταση. Και είναι αδιαμφισβήτητα ωραίο να έχεις ανθρώπους γύρω σου με ωραία αύρα και θετικότητα.

Κάπου αναφέρθηκε πως «οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και ο σκύλος εξημέρωσε τον άνθρωπο». Και η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύω πως υπάρχει καλύτερη φράση για να περιγράψει την ιδιαίτερη αυτή σχέση. Μια σχέση που η επικοινωνία αποκτά άλλη υπόσταση από τη συνηθισμένη, που αντιλαμβάνεσαι πως δε χρειάζεται η γλώσσα για να επικοινωνείς με τους άλλους. Σε καιρούς που η γλώσσα αποτυγχάνει, είναι αρκετά ελπιδοφόρο να γνωρίζεις πως κάποια πράγματα μπορούν να επιτευχθούν διαφορετικά ίσως και πιο ουσιαστικά.

Γιατί οι άνθρωποι, που μεγάλωσαν θεωρώντας ένα τετράποδο πλάσμα ίσο με αυτούς, που το αντιμετώπισαν σαν να έχει ίσα δικαιώματα και ανάγκες, σαν να είναι μέλος οικογένειας ξέρουν από αγάπη. Κι οι άνθρωποι που έδωσαν άπλετη αγάπη ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν γιατί έχουν μάθει να δίνουν πολλά χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. Γιατί πρακτικά μιλώντας η αγάπη δε μετριέται. Υπάρχει στον αέρα, γεμίζει τη ζωή τους και την ψυχή τους. Και βγαίνει τόσο αβίαστα έξω, που επηρεάζει και όσους βρίσκονται πλάι τους.

Γι’ αυτό, αν δεν είσαι εσύ αυτός που συνυπάρχει με σκύλο, ψάξε και βρες και γέμισε τον κύκλο σου με τέτοιους ανθρώπους. Ούτε που φαντάζεσαι πόσο σύντομα θα μεταμορφωθείς κι εσύ ο ίδιος!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου