Στον τομέα των σχέσεων, άρχισαν τα τελευταία χρόνια να κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο τα dating apps. Badoo, Tinder ή OkCupid, είναι μόνο τρεις από τις online εφαρμογές γνωριμιών που κυριαρχούν στις μέρες μας και σου υπόσχονται τον έρωτα, απλώς κουνώντας το δαχτυλάκι σου. Η επικοινωνία με το γκομενάκι αποτελεί μόνο ένα κοινό swipe left μακριά.

 Η ηλικία, που όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε «είναι απλά ένας αριθμός», έρχεται να παίξει με τα νούμερα των εφαρμογών αυτών και παρακάτω θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της ανάμειξης.

 
Αρχικά, ας μιλήσουμε για business! Εφαρμογές όπως το Tinder, σε κάποιες χώρες, προσαρμόζει την τιμή των συνδρομών του βάση της ηλικίας του ατόμου. Άτομα ηλικίας 30-49 πλήρωναν μέχρι και 65% παραπάνω στις συνδρομές τους έναντι ατόμων ηλικίας 18-29. Αρκετοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο παραπάνω εισόδημα που λογικά θα έχει ένας άνθρωπος άνω των 30 έναντι ενός νεότερού του. Ενώ άλλοι, θεωρούν πως χρησιμοποιεί την ευάλωτη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση που έχουν οι περισσότεροι νέοι ώστε να τους είναι πιο προσιτό και αναγκαίο.

Η παραπάνω θεωρία βέβαια περιθωριοποιεί ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Κι αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να βρεις ένα ταίρι στα 20 ή στα 25 σου χρόνια, γιατί το αίμα σου βράζει και ο διαθέσιμος κόσμος εκεί έξω είναι μπόλικος. Ενώ ένας άνθρωπο 40 ή και 50 χρονών, είναι πιο δύσκολο να προσεγγίσει κάποιον που τον ενδιαφέρει. Άρα στην ουσία του, το tinder δίνει ακόμα μια δυσκολία για να διαχειριστεί ένας μεγαλύτερος ηλικιακά χρήστης και λιγότερες ευκαιρίες στον έρωτα που σου εγγυάται ότι θα βρεις.

 

 

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται γιατί αρκετοί από τους δημιουργούς παρόμοιων εφαρμογών θεωρούν τους χρήστες τους απελπισμένους. Σε μια κοινωνία που όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, εύκολα και γρήγορα μέσ’ από μια απλή οθόνη, -η οποία όμως έχει καθηλώσει μικρούς και μεγάλους- τι πιο πιασάρικο από το να κάνεις και τον έρωτα ένα από αυτά; Απογοητεύτηκες πολλές φορές; Νομίζεις πως δε θα βρεις το ταίρι σου; Οι εφαρμογές αυτές είναι εδώ για να σου δώσουν την ελπίδα που ψάχνεις!

Έτσι δημιουργούν μια παράλληλη πραγματικότητα στον έρωτα. Χωρίς κόπο, χωρίς ψάξιμο και με αρκετό χρόνο να αφουγκραστείς τον άλλον.

 
Από κοντά δεν έχεις τέτοιες πολυτέλειες να ξεψαχνίσεις τον άλλον πριν του μιλήσεις. Ξαφνικά το κομμάτι της επιλογής συντρόφου σου φαίνεται πιο ενδιαφέρον και πιο λογικό μιας και έχεις συνηθίσει να κάνεις και να βρίσκεις τα πάντα μέσω του κινητού σου. Γιατί όχι και τον έρωτα;

Βέβαια η ηλικία στις εφαρμογές αυτές δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην τιμή της συνδρομής, όπου αυτή υπάρχει, αλλά και στην απήχηση που θα έχεις στην ηλικιακή ομάδα που θα επιλέξεις. Όχι ότι δε θα βρεις επιλογές με βάση την ηλικία που επέλεξες, αλλά θα είναι λιγότερες. Ο αλγόριθμος των εφαρμογών αυτών λειτουργεί ανάποδα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Περισσότερες πιθανότητες και απήχηση θα βρεις στα άκρα, παρά σε παρόμοια ηλικία με τη δική σου.

Ίσως αυτό αποτελεί τέχνασμα για να μη μείνει καμιά ηλικιακή ομάδα εκτός. Η νεολαία, μιας και ασχολείται περισσότερο με την τεχνολογία, προφανώς θα σπαταλούσε αρκετές ώρες ψάχνοντας το ιδανικό ταίρι. Πολλοί απογοητευμένοι έστω και για πείραμα θα δοκίμαζαν να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό σε μια από αυτές τις εφαρμογές. Ε και τι θα γινόταν; Ό,τι και στην πραγματική ζωή. Αντί να βρεθούν σε μπαρ και να δοκιμάσουν το μεταξύ τους, θα γνωρίζονταν μέσω της εφαρμογής και μετά θα πήγαιναν στο μπαρ. Μετατόπιση μηδέν και οι προοπτικές σχεδόν ίδιες.

Γι’ αυτό λοιπόν, ίσως θέλουν να προωθήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και να σου δείξουν ότι ο έρωτας μπορεί να βρίσκεται και σε κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που έψαχνες. Θέτοντας ένα ηλικιακό challenge σε κάνει να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που μπορεί να μη γνώριζες, αλλά και να κατασταλάξεις ακόμα και γι’ αυτά που δε θες. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που έχουν κατανοήσει τον αλγόριθμο αυτόν και επιλέγουν ψεύτικη ηλικία για να μπορούν να διεκδικήσουν με περισσότερη επιτυχία ταίρι στην ηλικία που το επιθυμούν. Σε μια απρόσωπη εφαρμογή, βάζεις και το ψέμα. Πόσο καλά θα πάει αυτό;

Το καλύτερο θα ήταν να αφήσεις κατά μέρος το κινητό, να βάλεις τα καλά σου και να πας στο στέκι σου να πιεις μια μπύρα. Μελέτα εκεί τους ανθρώπους που θα συναντήσεις και βρες το θάρρος να κάνεις εκεί την κίνηση σε όποιον σου αρέσει. Έχοντας και την αγωνία της απόρριψης στο νου και στο στομάχι σου. Είναι πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα όταν δεν έχεις τίποτα για σιγουράκι σου. Μεγαλύτερος σαν άνθρωπος ή μικρότερος, ούτε αυτό έχει σημασία. Σημασία έχει να ταιριάζουν τα μυαλά και οι ψυχές δύο ανθρώπων. Να μπορούν να επικοινωνούν, ουσιαστικά.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας -στην κυριολεξία- κι ας βγούμε εκεί έξω να διεκδικήσουμε αυτό ακριβώς που αναζητούμε χωρίς την ασφάλεια της οθόνης.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου