Ζίγκμουντ Φρόιντ, ο ευρέως γνωστός ως πατέρας της ψυχανάλυσης, ασχολήθηκε με μια πληθώρα θεμάτων που τον κατέστησαν πρωτοπόρο για την εποχή του. Κάποια απ’ τα θέματα που απασχόλησαν το μυαλό του είχαν να κάνουν με το ασυνείδητο, τα όνειρα, την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας αλλά αρκετά είναι κι αυτά που αναφέρονται στην ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη ενός ατόμου. Ο ίδιος ανέπτυξε θεωρίες γύρω από την αγάπη, την ερωτική επαφή, τις σχέσεις αλλά και τις φαντασιώσεις. Έννοιες που αιωρούνται στο μυαλό των περισσοτέρων, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Ο Φρόιντ θέλησε να μιλήσει για τη σεξουαλική διέγερση, την οποία κι όρισε ως μια κατάσταση που δεν περιορίζεται μόνο στα γεννητικά όργανα. Αντ’ αυτού, θεώρησε πως η ερωτική προσκόλληση σε κάθε ιδιοσυγκρασιακά καθορισμένη περιοχή του σώματος, είναι σε θέση να προσφέρει ευχαρίστηση. Η θεωρία του αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι κάθε ανθρώπινο ον είναι από τη φύση του σεξουαλικό ον, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θηλασμό της μητέρας στο παιδί, το οποίο προκάλεσε και προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων και σχολιασμού.

Υποστήριξε πως οι ενορμήσεις ενυπάρχουν από τη γέννηση του ατόμου, εξελίσσονται κι ωριμάζουν σταδιακά παράλληλα με το άτομο. Αποτελούν ανάγκες που αν δεν ικανοποιηθούν, δεν μπορούν να σβηστούν από το μυαλό του ή να εκτονωθούν με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, κατέληξε στ’ ότι η σεξουαλική διέγερση είναι ένας μηχανισμός που αντιδρά κι ενεργοποιείται με τη βοήθεια ερεθισμάτων που προέρχονται από τρία διαφορετικά σημεία.

Πρώτον, από τον εξωτερικό κόσμο. Αφορά τις σχέσεις και τη σεξουαλική ιστορία του ατόμου. Αναφέρεται πως ο εξωτερικός αυτός κόσμος, ή αλλιώς πραγματικότητα, συντελεί στο μπλοκάρισμα της ηδονής και του κατευνασμού των διεγέρσεων του ατόμου, δημιουργώντας του δυσαρέσκεια. Ζώντας σ’ έναν κόσμο που έχει την τάση να αίρει την εσωτερική ένταση ερεθισμάτων, η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και η μετέπειτα σεξουαλική του ταυτότητα και η εξέφραση αυτής, επηρεάζεται άμεσα.

Δεύτερον, από το εσωτερικού του οργανισμού. Θα αναφερθεί σ’ ένα συνονθύλευμα ορμονών που κατακλύζουν το ίδιο το άτομο αναλόγως του φύλου του. Ενδιαφέρον έχει και μια θεωρία του πάνω σε αυτό το κομμάτι, στην οποία αναφέρει ότι η σεξουαλική διέγερση μπορεί να αποτελέσει κι ανεξάρτητο κομμάτι από τις ορμόνες που απελευθερώνονται στο άτομο. Κι αυτό έπειτα από παρατήρηση ευνούχων που δε μειωνόταν η διέγερσή τους μετά από εγχείρηση.

Ακόμα και σε όσους άνδρες καταστράφηκε η παραγωγή των γενετικών τους κυττάρων, η επιθυμία τους έμεινε ανεπηρέαστη. Έτσι, ο Φρόιντ κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε ώριμη ηλικία, η απώλεια των γενετικών αδένων μπορεί να μην επηρεάσει ψυχικά το άτομο. Ωστόσο αν κάτι παρόμοιο συμβεί σε νεαρή ηλικία και μάλιστα σε προεφηβικό στάδιο, σε κάποια άτομα μπορεί να παρατηρηθεί άρση των χαρακτηριστικών του φύλου τους.

Τρίτον, στην ίδια την ψυχική ζωή του ατόμου, γενικώς στις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Με το όρο ψυχική ζωή, ο ίδιος αναφέρεται στην εγγραφή ερεθισμών που φυλάγονται στο ασυνείδητο του ατόμου ως μνημονικό ίχνος. Αναπαράγοντας συχνά το ίχνος αυτό, «χτίζει» και τα αντικείμενα μέσα του. Όπως και στο παράδειγμα που αναφέραμε στην αρχή με το βρέφος που αναζητά το στήθος της μητέρας του. Όταν δεν το βρίσκει, ξεκινά να αναζητά τα πρώτα μνημονικά ίχνη που του έχει αφήσει μέσα του η ανάμνηση αυτή. Επενδύοντας σε τούτη τη σκέψη και στην αναζήτησή της, χτίζει το εσωτερικό του αντικείμενο. Η αναπαραγωγή της αναζήτησης αυτής, του πρώτου αντικειμένου δηλαδή, αποτελεί μια ψευδαισθητική ικανοποίηση της επιθυμίας.

Διαμέσω των φαντασιώσεων λοιπόν, που θεωρούνται κι από τον ίδιο ως ο πιο σημαντικός παράγοντας στη σεξουαλική διέγερση, το αποτέλεσμα είναι δύο σύντροφοι, που αναζητούν να φτάσουν στην απόλυτη κι ολοκληρωμένη διέγερση. Μέσω αυτής, μπορούν κι οι δύο να βιώσουν την απόλαυση η οποία πρέπει να απέχει από κάθε είδους ανησυχία. Το άγχος, τα αρνητικά κι αβέβαια συναισθήματα δεν συνυπάρχουν με την απόλαυση, στην οποία πρέπει να εμπεριέχεται η ελευθερία κι η ολοκληρωτική παράδοση σε αυτήν κι από τους δύο.

Κι αν η γεύση που πήρες από την άποψη του Φρόιντ σε δίχασε ή σε γέμισε ενδιαφέρον, το βιβλίο του «Τρεις μελέτες για τη σεξουαλική θεωρία», που θεωρείται το δεύτερο από τα σημαντικότερά του βιβλία, θα είναι το επόμενο στη λίστα ανάγνωσής σου. Αναλύει εξονυχιστικά τη σημασία της σεξουαλικότητας σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και πώς αυτή ξεκινά από τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του, ενώ επηρεάζει όλη του τη μετέπειτα πορεία ως έφηβος. Μέσω αυτών, ορίζονται οι σεξουαλικές του διεγέρσεις, εξηγούνται οι ερωτικές του προτιμήσεις καθώς κι οι αιτίες που ορίζουν τη ψυχική του υπόσταση.

Τι περιμένεις; Ώρα να διχαστείς και να διχάσεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου