«Κι όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί» έγραψε κάποτε ο Λειβαδίτης στο ερωτικό ποίημά του «Συγχώρα με αγάπη μου». Ένας στίχος απλός, που κρύβει μέσα του όλο το νόημα μιας πραγματικά ρομαντικής σχέσης. Τρεις είναι οι πυλώνες της επιτυχίας σ’ ένα ζευγάρι: επικοινωνία, εμπιστοσύνη κι επιθυμία κι ο καθένας τους ιεραρχεί κατά το δοκούν. Εάν ένας εξ αυτών καταρρεύσει ή δεν αναπτυχθεί ποτέ επαρκώς, δε μιλάμε για σχέση, ούτε για έρωτα.

Σήμερα σαν κάτι να έχει χαθεί απ’ τη μαγεία του αγνού έρωτα, απ’ τη λαχτάρα και την επιθυμία που υπερβαίνει τη σαρκική έλξη. Θέλεις τα social που μεταφέρουν το φλερτ πίσω από μια οθόνη; Θέλεις η πολυπλοκότητα της σύγχρονης καθημερινότητας που δεν αφήνει πολύ χώρο για οτιδήποτε άλλο πέρα από υποχρεώσεις; Η ζωή σου είναι γεμάτη δικαιολογίες, μα τίποτα δεν μπορεί να υπερκεράσει το νόημα του Λειβαδίτη. Σε μια σχέση πρέπει να θέλεις διακαώς τον άλλον κι αυτό είναι νόμος.

Είναι αυτή η ισχυρή σύνδεση, η ακαταμάχητη ανάγκη να θέλεις τον άλλον, που καθορίζει την ουσία μιας ρομαντικής σχέσης. Δε λέω, καλό και το σ3ξ και απόλυτα αναγκαίο για πολλούς λόγους. Όμως, τι να το κάνεις αν δε γίνεσαι ίδι@ ήρωας ρομαντικού μυθιστορήματος στο άκουσμα εκείνου του ονόματος; Δεν μπορείς να δηλώνεις ερωτευμένος αν δεν υπάρχει αυτή η έντονη επιθυμία. Ο πόθος είναι που μας καθοδηγεί και μας παροτρύνει να εξερευνήσουμε τον κόσμο του άλλου, να ανακαλύψουμε τα όνειρά του και να μοιραστούμε τα δικά μας. Είναι η κινητήριος δύναμη για μια ασφαλή ζώνη γύρω απ’ τον συρφετό της καθημερινότητας. Η επιθυμία δημιουργεί έναν δεσμό βαθύτερο και ισχυρότερο από οποιονδήποτε άλλο. Είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε ζωντανοί σε κάθε στιγμή που μοιραζόμαστε με τον άλλον.

Όταν πραγματικά πεθαίνεις για κάποιον, λατρεύεις κάθε ίχνος της ύπαρξής του. Από την εξωτερική εμφάνιση ως τη νοοτροπία του σε μείζονα ζητήματα, θέλεις τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα του. Ειλικρινής επιθυμία είναι η αντίληψη του πραγματικού εσωτερικού του εαυτού, των επιθυμιών του και των φαντασιώσεών του. Είναι η προσπάθεια να κατανοήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να τον ακούσεις με την καρδιά σου, όχι μόνο με τα αυτιά σου. Να παλεύετε διακαώς να δείτε πίσω απ’ το παραπέτασμα, ν’ ανακαλύψετε ποιοι είστε όταν δεν κοιτάει κανένας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ρίζα της αφοσίωσης και της ανοιχτής επικοινωνίας. Είναι αυτή που σε κάνει να αφιερώνετε χρόνο για να προσέξετε ο ένας τον άλλον, να είστε ο ένας η ώθηση του άλλου για να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας και να είστε εκεί, στηρίγματα στις δύσκολες στιγμές.

Η επιθυμία είναι επίσης αυτό που δημιουργεί την αξιοπιστία σε μια ερωτική σχέση. Όταν ο ένας θέλει πραγματικά τον άλλον, τότε οι υποσχέσεις δεν είναι απλά λόγια. Είναι δεσμεύσεις που τηρούνται, είναι η προσπάθεια να είσαι εκεί για τον άλλον όταν το χρειάζεται περισσότερο. Αν το παραπάνω δε συμβαίνει, μιλάμε για ένα διαφορετικό είδος σχέσης, ίσως περισσότερο επιφανειακό παρά συντροφικό. Κι όσο κι αν έχεις αποβάλλει το συναίσθημα από πάνω σου, οφείλεις να παραδεχθείς πως οι πραγματικά ερωτευμένοι έχουν μια άλλη χάρη, που πολύ θα την ήθελες κι εσύ.

Όταν ένα ζευγάρι «λιώνει» ο ένας για τον άλλον, όταν δεν παύουν να εκδηλώνουν με κάθε ευκαιρία πόσο πολύ θέλουν το ταίρι τους, όλα γίνονται πιο έντονα. Τα φιλιά γίνονται πιο προκλητικά, οι αγκαλιές πιο σφιχτές, και οι στιγμές που μοιράζονται γίνονται πιο αξέχαστες. Κι όμως, έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σ’ ένα σημείο που ντρεπόμαστε να εκδηλωθούμε, που φοβόμαστε να δεθούμε και να νιώσουμε, σκεπτόμενοι πάντα την κακή εκδοχή που τείνει να παραμονεύει.

Μα τα πράγματα θα ‘πρεπε να ‘ναι πιο ξεκάθαρα. Ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας να ξέρει ότι τον θέλουμε και θέλουμε να είμαστε μαζί του. Φτάνει πια με τα ημίμετρα, στο κομμάτι του έρωτα και της επιθυμίας δε χωράνε αμφιβολίες. Σε μια πιο ρομαντική διάσταση, αυτή είναι η βάση του «μαζί», αλλά κι η δύναμη που κρατάει τη σχέση ζωντανή. Καθώς ο χρόνος περνάει και οι ρουτίνες καθηλώνουν την καθημερινότητά σας, η επιθυμία λειτουργεί σαν ένα ανεξάντλητο πηγάδι ανανέωσης. Είναι εκείνη που σας ωθεί να ερευνήσετε νέα μονοπάτια στην αγάπη σας, να δοκιμάσετε νέες εμπειρίες και να ανακαλύψετε ξανά τον άλλον. Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε, άλλωστε, αφού πραγματικά θέλετε ο ένας τον άλλον.

Τελικά, η σημασία του να θέλεις τον άλλον σε μια ερωτική σχέση είναι πολύ βαθύτερη από το απλό προφανές. Είναι η δύναμη που κρατάει την αγάπη ζωντανή, που την ενισχύει, που την κάνει μοναδική. Είναι η συνδετική πύλη που σας ενώνει ψυχή και σώμα και κάνει την ερωτική σχέση μια αγάπη που μόνο δυναμώνει. Κι οπότε αισθανθείτε αυτήν την επιθυμία, αυτήν τη σφιχτή σύνδεση με τον άλλον, θυμηθείτε να την τιμάτε και να τη φροντίζετε, γιατί είναι αυτή που κάνει την ερωτική σχέση σας να λάμπει και να μένει ακάθεκτη παρά το χάος που μαίνεται γύρω σας.

Αν είσαι από τους κυνικούς, από εκείνους που τα βιώματά τους τους οδήγησαν σε δρόμους πιο μοναχικούς, αν νιώθεις πως δεν υπάρχει πια ρομαντισμός και δεν αξίζει να παλεύεις γι’ αυτόν, σκέψου πόσο μοναδικός θα ένιωθες αν ο άνθρωπός σου σου αφιέρωνε τους στίχους «Συχώρα με αγάπη μου, που ζούσα πριν να σε γνωρίσω». Δε θα ήταν υπέροχο να θέλεις κάποιον τόσο; Δε θα ήταν υπέροχο να σε θέλουν τόσο;

Συντάκτης: Αγγελική Τσαγκαράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου