Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μπει στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε το Tinder κατά περιόδους στη ζωή μας ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει γι’ αυτό ή έχουμε φίλους που το χρησιμοποιούν τακτικά. Η πλατφόρμα ιδρύθηκε το 2012 και σύμφωνα με τους δημιουργούς της, δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει κοντά ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαν γνωριστεί ενώ ουδέποτε δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ιστοσελίδα για κλείσιμο ερωτικών ραντεβού. Σίγουρα, ωστόσο, στη συλλογική συνείδηση, για τους περισσότερους έχει καθιερωθεί ως μια ιστοσελίδα για γρήγορες γνωριμίες και γιατί όχι και γρήγορο σ3ξ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1,400 άτομα ηλικίας 18 έως 74 ετών, σχεδόν τα δυο τρίτα των ατόμων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή βρίσκονται ήδη σε μια σχέση, ένα εύρημα λίγο πολύ αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς πως για ένα δεσμευμένο άτομο, το Tinder αποτελεί μια σχετικά ασφαλή μέθοδο να κάνει γνωριμίες χωρίς να εκτεθεί. Συγχρόνως, αποτελεί κι ένα δεδομένο απογοητευτικό για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να κάνουν μια νέα ενδιαφέρουσα γνωριμία που ίσως μελλοντικά θα οδηγήσει σε κάτι πιο σταθερό κι ουσιαστικό. Όσο κι αν αυτό ακούγεται κάπως ξένο για τα δεδομένα της αρκετά συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας, τις εφαρμογές αυτές τις χρησιμοποιούν κι άνθρωποι που ψάχνουν μια σοβαρή σχέση και ναι, δεν είναι δεδομένο πως ο άνθρωπός σου θα ανήκει στον ευρύτερο κύκλο σου και θα έχει πάρει και έγκριση από τα φιλαράκια σου πριν το πρώτο ραντεβού.

Αυτό ωστόσο που ίσως προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση σε αυτή την έρευνα είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ενεργά την εφαρμογή, δηλώνουν πως δεν το κάνουν για να κλείσουν ένα νέο ραντεβού, ακόμη κι αν είναι μόνο για σ3ξ, αλλά γιατί θεωρούν πως η πλατφόρμα είναι άλλος ένας τρόπος να συνδεθούν κοινωνικά με άλλα άτομα, να αλληλεπιδράσουν και γιατί όχι να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους μέσω των likes & matches στο προφίλ τους. Όποιος έχει ένα ενεργό προφίλ στο Tinder είναι εύκολο να έρθει στη θέση τους, γνωρίζοντας πως πρόκειται για μια εφαρμογή ικανή να σε κάνει να ξεχαστείς ένα βαρετό βράδυ ή ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας στη δουλειά, ακόμη κι αν δεν έχεις σκοπό να συναντηθείς με κανένα από τα άτομα με τα οποία συνομιλείς. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση του Tinder, πάνω από τα δυο τρίτα (68%) των μελών του, χρησιμοποιούν το Tinder όσο βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους, πράγμα που είναι ενδεικτικό της χρήσης της εφαρμογής ως ένας περισπασμός από το στρες και τα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας.

Σύμφωνα ωστόσο με τον καθηγητή ψυχολογίας Germano Vera Cruz στο πανεπιστήμιο Picardy Jules Verne της Γαλλίας, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να μεταμορφώσει τις αλληλεπιδράσεις στο Tinder σε παιχνίδι εξαπάτησης, καθώς οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να κάνουν μια γνωριμία στην «πραγματική ζωή», έχουν λιγότερες πιθανότητες να το καταφέρουν καθώς πολλοί από τους άλλους χρήστες, δεν έχουν τις ίδιες προθέσεις με εκείνους.

Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Stanford, πολλοί ασθενείς αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις εφαρμογές γνωριμιών ακριβώς γιατί χάνουν πολύ χρόνο με το αποφεύγουν τα πραγματικά τους προβλήματα μέσω αυτών. Αν και κανένας εκπρόσωπος του Tinder δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με την έρευνα αυτή, στο παρελθόν η εταιρεία είχε απορρίψει αντίστοιχες έρευνες, δηλώνοντας πως εξακολουθούν να λαμβάνουν καθημερινά χιλιάδες success stories γνωριμιών που έγιναν μέσω της εφαρμογής και κατέληξαν σε σχέσεις ζωής και γάμους. Σύμφωνα δε με την επίσημη έκθεση της εταιρίας για το 2023, το 55% των χρηστών κάτω των τριάντα ετών έκαναν σοβαρή σχέση με κάποιον που γνώρισαν στο Tinder, ενώ το 37% των χρηστών γνωρίζει άτομο που έχει κάνει σχέση με γνωριμία του Tinder.

Ως millennial που έχω χρησιμοποιήσει το Tinder περιστασιακά την τελευταία δεκαετία αναγνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή αυτή έχει εξελιχθεί από τρόπο εξασφάλισης γρήγορου κι εύκολου σ3ξ σε μια πλατφόρμα που ευνοεί κι εξασφαλίζει ευκαιρίες για μερικές λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσες συζητήσεις ή και παιχνιδάκια. Αυτά, συνήθως δεν οδηγούν πουθενά, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να αποτελεί εγγύηση για ένα ραντεβού που θα οδηγήσει σε μια σχέση ή έστω σε μια νύχτα πάθους κι εκτόνωσης.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του Tinder, σε αντίθεση με τους millennials οι οποίοι θεωρούσαν τα παιχνιδάκια όπως το να το παίζει κανείς δύσκολος ή να μην είναι ξεκάθαρος κομμάτι του παιχνιδιού, πλέον για τη Gen-Z (άτομα ηλικίας 18-25 ετών) τα παιχνίδια αυτά δεν έχουν καμία σημασία καθώς δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην αυθεντικότητα, την ειλικρίνεια και φυσικά την ψυχική ηρεμία. Αυτό από μόνο του, είναι ένα σημάδι πως ίσως οι νέες γενιές, χωρίς την εμμονή με τον γάμο ως μέσω κοινωνικής καταξίωσης ή τα ταμπού που συνοδεύουν πολλές φορές σ3ξουαλικές συμπεριφορές που αντίκεινται στις παραδόσεις, τα καταφέρουν λίγο καλύτερα από τις προηγούμενες στις σχέσεις τους.

Όσο για το Tinder, το μόνο σίγουρο είναι πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει για καιρό ακόμη από τη στιγμή που καταφέρνει να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών του, όπως αυτές μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου. Εξακολουθώ να πιστεύω πως το Tinder δεν είναι για τους ρομαντικούς ή όσους ψάχνουν ουσιαστικές σχέσεις κι εμπειρίες. Αν μπορεί ωστόσο να κάνει έστω και κάποιους να νιώσουν λίγο καλύτερα με τον εαυτό τους και να κάνει την καθημερινότητά τους λίγο πιο υποφερτή, θα έλεγα απλά go for it, καθώς ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει το επόμενο like.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου