Φόβος. Πανικός. Άγχος. Οι γνωστοί άγνωστοι ύποπτοι όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μια νέα κατάσταση με διαφορετικά δεδομένα. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή έχουν μεταβληθεί κάποιοι παράγοντες στη ζωή σου με απρόβλεπτο τρόπο είτε επειδή εσύ ο ίδιος την κυνήγησες αυτή την αλλαγή. Στις νέες φάσεις της ζωής σου διστάζεις, συνήθως να αποκαλυφθείς στο φουλ, κρατάς πράγματα για τον εαυτό σου και μοιράζεσαι πληροφορίες με το σταγονόμετρο, έτσι ώστε να αποφύγεις να φας πανηγυρικά τα μούτρα σου. Γιατί να μην το κάνεις, άλλωστε αν η ψυχολογία σου βρίσκεται τις περισσότερες φορές πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, χωρίς δίχτυ προστασίας από κάτω;

Η νέα φάση μπορεί να σημάνει μια καινούρια εποχή, ένα ξεκίνημα, ένα βήμα προς τα μπροστά. Μεταξύ άλλων, η αλλαγή μπορεί να αφορά ένα καινούριο καρδιοχτύπι. Δε μιλάμε για το συμβατό τικ τακ της καρδιάς που σηματοδοτεί τη φυσιολογική λειτουργία του ζωτικού οργάνου, αλλά για τον άλλον χτύπο · τον ακανόνιστο, τον ξεκούρδιστο, τον ξέφρενο, τον χτύπο του έρωτα με απλά λόγια.

Ας υποθέσουμε ότι το βελάκι του έρωτα σε χτυπά για πρώτη φορά. Δεν υπάρχει ερωτικό προηγούμενο, το ιστορικό της καρδιάς είναι καθαρό. Η αγωνία σε κατακλύζει. Πώς πρέπει να φερθείς; Τι θα φορέσεις, έτσι ώστε να περάσεις το μήνυμα ότι δεν είσαι ούτε πολύ συντηρητικός ούτε πολύ φευγάτος; Με ποιον τρόπο θα κρατήσεις το ενδιαφέρον του άλλου ατόμου; Γίνεσαι έρμαιο της υπερβολικής σκέψης, η οποία σε μπλοκάρει συναισθηματικά. Δε σε αφήνει να ξεδιπλωθείς κι αποτρέπεις κατά κάποιον τρόπο τον άλλον από το να ανακαλύψει τις πραγματικές αποχρώσεις του χαρακτήρα σου. Θετικό από τη μία, γιατί αν σε παρασύρει ο συναισθηματικός χείμαρρος και μοιραστείς πολλά, κινδυνεύεις. Ο κίνδυνος αναφέρεται, φυσικά στη φθορά της καρδιάς. Ρισκάρεις να την πληγώσεις ανεπανόρθωτα με λιγοστές πιθανότητες επούλωσης. Έχε στο νου ότι ο τζόγος δεν αρμόζει στην καρδιά. Ακόμα και οι καλύτεροι τζογαδόροι λυγίζουν μπροστά σε θέματα καρδιάς, γιατί πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι. Από την άλλη, όμως, ίσως αποκρύψεις ορισμένα στοιχεία του εαυτού σου, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν ένα level up στο παιχνίδι σου.

Στην περίπτωση που έχει προηγηθεί χωρισμός, η πρόκληση είναι πιο έντονη. Τα κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά και γίνεσαι πιο κρυψίνους και καχύποπτος, διότι δεν υπάρχει πλέον άγνοια κινδύνου. Πληγώθηκες μία, πιθανότατα και δύο και τρεις φορές. Το μοτίβο επαναλαμβανόταν κάθε φορά. Ενθουσιασμός, θαυμασμός, έρωτας, αγάπη, χωρισμός, απογοήτευση. Εδώ κι αν τρέμεις να τολμήσεις το νέο βήμα. Οχυρώνεσαι με τις επιφυλάξεις και τις ανασφάλειες κι ορθώνεις μπροστά σου ένα τοίχος. Δεν απαντάς απευθείας στο κάλεσμα. Σταθμίζεις μέχρι αηδίας τα πρέπει και τα μη. Μένει να δεις ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει για να πράξεις αναλόγως. Προτιμάς να μοιραστείς τις πληροφορίες που αφορούν εσένα με δόσεις, λες και είναι πιο απόρρητες από αυτές που διαχειρίζεται το FBI.

Δισταγμό φαίνεται να δείχνεις ακόμα κι όταν μια επαγγελματική ευκαιρία σου χτυπά την πόρτα. Όχι τόσο ως προς το αντικείμενο της εργασίας, αλλά αυτό που σε κατατρώει κυρίως είναι το πώς θα σε αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί σου. Θα κερδίσεις την αποδοχή τους ή θα σου φερθούν σκάρτα; Δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτεις στη γνωστή παγίδα. Στην προσπάθειά σου να γίνεις αρεστός αδυνατείς να φιλτράρεις αυτά που θα έπρεπε να πεις κι αυτά που δε θα έπρεπε. Παρασύρεσαι κι όντας φορτισμένος μιλάς για καταστάσεις πιο προσωπικές. Αγνοείς ότι απέναντί σου βρίσκονται άτομα που ίσως σε βλέπουν πιο ανταγωνιστικά και δεν επιδιώκουν φιλικές σχέσεις μαζί σου. Σε περιβάλλον εργασίας το σώφρον θα ήταν να πάρεις τις αποστάσεις σου, τουλάχιστον στην αρχή και να περάσεις τις επαγγελματικές σου επαφές από φίλτρο.

Στη φιλία, τα πράγματα δε φαίνεται να διαφοροποιούνται πολύ, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που χτίζεται από την αρχή. Φιλία σημαίνει δεσμός, τυφλή εμπιστοσύνη, σύναψη συμμαχίας, αλληλοβοήθεια και αμοιβαίος σεβασμός. Αρετές, οι οποίες είναι δυσεύρετες και δεν αποκτώνται άνευ κόπων και βασάνων. Πρέπει, σχεδόν να υποβάλεις τον άλλον σε δοκιμασίες προκειμένου να αποδειχθεί κατάλληλος για τη φιλία σου. Όπως όταν χτίζεται ένα σπίτι σταδιακά βασιζόμενο σε γερά θεμέλια, έτσι απαιτείται και ένα σταθερό έδαφος για να ευδοκιμήσει ο συγκεκριμένος θεσμός. Δε δείχνεις απευθείας το ποιόν του χαρακτήρα σου, γιατί πρώτα θες να είσαι σίγουρος ότι ο άλλος ανταποκρίνεται πλήρως στα δικά σου στάνταρ. Όταν πάρεις την επιβεβαίωση, τότε νιώθεις ελεύθερος να ξετυλίξεις το κουβάρι της προσωπικότητάς σου σε όλο του το μεγαλείο.

Ο φόβος κι ο δισταγμός σε ακολουθούν σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Από κει και έπειτα το πόσο θα σε επηρεάσουν εξαρτάται από τη δική σου διαχείριση. Θα καταθέσεις τα όπλα ή θα τα αντιμετωπίσεις κατάματα;

Συντάκτης: Δήμητρα Παναγιωτίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου