Για να εκτελέσεις την παρακάτω συνταγή θα χρειαστείς τα εξής υλικά: ένα κουτάλι της σούπας σκέψη, μία δόση αποφασιστικότητας, ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα επιθυμίας, ένα μολύβι ή στυλό και ένα χαρτί. Στύβεις το μυαλό σου αναγκάζοντάς το να σκεφτεί όλα εκείνα τα ανεκπλήρωτα όνειρα, τους πολυπόθητους στόχους και τις τρελές επιθυμίες που θα ήθελε να εκπληρώσει είτε στο εγγύς είτε στο μακρινό μέλλον. Στη συνέχεια, μεταφέρεις τα δεδομένα σε ένα χαρτί. Ακολουθεί η απόφαση να τα θέσεις σε λειτουργία και τέλος η επιθυμία να ξεκινήσεις να διαγράφεις έναν έναν τους στόχους από το χαρτάκι που συμπλήρωσες. Συγχαρητήρια! Μόλις δημιούργησες με επιτυχία το δικό σου bucket list.

Τι είναι, όμως κατά βάση το bucket list; Είναι ένα συνονθύλευμα όλων αυτών που ονειρεύεσαι κάποια στιγμή να πραγματώσεις και θα ήθελες να ζήσεις στο φουλ – κρυφές επιθυμίες, στόχοι, νέες εμπειρίες και αναμνήσεις – είτε προσγειωμένα στην πραγματικότητα είτε πασπαλισμένα με χρυσόσκονη. Έχε στο νου σου ότι κανείς δε μπορεί να σε κριτικάρει για αυτές τις επιλογές σου, επειδή ό,τι και αν έχεις σημειώσει στην κόλλα χαρτί που έχεις μπροστά σου είναι κάτι ολότελα δικό σου. Προέρχεται από τα βάθη της ψυχής σου με κύριο σκοπό να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου και να τον επιβραβεύσεις για όλες τις κακουχίες στις οποίες πιθανώς τον υπέβαλλες για να πετύχεις κάποια πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για μια κίνηση πολλά υποσχόμενη που σίγουρα θα σου χαρίσει μια μη ρουτινοποιημένη καθημερινότητα, θα σε γεμίσει με ενθουσιασμό και θα σου προδιαγράψει μια πορεία στη ζωή, την οποία εσύ ο ίδιος όρισες και δεν προήλθε από αστάθμητους παράγοντες.

Μα σε τι ωφελεί αυτό το bucket list, τέλος πάντων; Σε προκαλώ ν’ αναλογιστείς αυτά που εκτελείς στην καθημερινότητά σου. Εργασία, δουλειές του σπιτιού, υποχρεώσεις από δω και από κει, σχεδόν μηδαμινός χρόνος για προσωπική περιποίηση και κάποιο you time γενικότερα. Ποιο το αποτέλεσμα αυτού; Συσσώρευση άγχους και στρες που σε μπλοκάρει και σε φέρνει στα όριά σου. Όταν δεν έχεις να περιμένεις τίποτα από την κάθε ημέρα που περνά, πορεύεσαι με αυτήν την ιδέα μέχρι να σου γίνει συνήθεια. Αν αντ’ αυτού γνωρίζεις ότι στο μέλλον έχεις προγραμματίσει περιπέτειες που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις, παίρνεις την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίζεις να ανεβαίνεις το Γολγοθά του εικοσιτετραώρου.

Αυτή η λίστα υπογραμμίζει τα σημαντικότερα δρώμενα της ζωής σου. Αυτά στα οποία δεν σε εξανάγκασαν οι κακές συνθήκες, αλλά αντιθέτως εσύ τα επέλεξες και που αν όντως τα πραγματοποιήσεις θα σου δοθεί η δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με την έξαψη και την αδρεναλίνη που τόσα χρόνια κυνηγούσες. Αποτελεί μια κατευθυντήρια γραμμή σε πράγματα που θα ήθελες να πετύχεις στον χρόνο σου στον πλανήτη Γη, έτσι ώστε να αποφύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο ανούσιες καταστάσεις και να οδηγηθείς σε αυτές που έχουν νόημα για σένα και μπορούν να εξυψώσουν την ύπαρξή σου.

Πριν συντάξεις τον κατάλογο, πρέπει πρώτα να πάρεις μια συνέντευξη από τον εαυτό σου, κάνοντας ερωτήσεις και απαντώντας ταυτόχρονα. Τι είναι αυτό που ήθελες να κάνεις πάντα, αλλά λόγω αντιξοοτήτων δεν κατάφερες ακόμη; Ποιες καινούριες δεξιότητες θα ήθελες να αποκτήσεις; Σε ποιες χώρες επιθυμείς να ταξιδέψεις; Τι είναι σημαντικό για σένα να πετύχεις σε διάφορους τομείς της ζωής σου; ( οικονομικό, κοινωνικό, οικογένεια, ερωτικό ) Τι εμπειρίες θα ήθελες να αποκομίσεις; Οι ερωτήσεις είναι απεριόριστες όπως και οι απαντήσεις. Εδώ δε χωρούν φίλτρα, περιορισμοί και αναστολές. Ένα ολοκληρωμένο bucket list περιέχει – συνήθως – τουλάχιστον εκατό προτάσεις-στόχους. Εάν κατά τη διάρκεια της καταγραφής κολλήσεις, αυτό σημαίνει ότι σαμποτάρεις το μυαλό σου. Γιατί, όμως; Είσαι εσύ και το χαρτί, εσύ και οι σκέψεις σου. Κανείς δε μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία ούτε και να πετάξει ιδέες.

Βέβαια, μην σου προκαλέσει άγχος αν δεν καταφέρεις να εκπληρώσεις το σύνολο των ονείρων που έχεις καταθέσει. Σημασία δεν έχει η ποσότητα, δηλαδή το πόσα θα πραγματώσεις, αλλά το γεγονός ότι βρήκες την τόλμη να κάνεις έστω και το ένα τρίτο αυτών που πίστεψες ότι θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.

Τι λες, λοιπόν; Αντί για το καθημερινό shopping list, ας κάνουμε τη διαφορά και ας συντάξουμε ένα bucket list.

 

Συντάκτης: Δήμητρα Παναγιωτίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου