%ce%b6%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9

Το αίσθημα της απόρριψης δεν είναι κι από τα πιο εύκολα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας. Λίγοι είναι εκείνοι, που καταφέρνουν να το αποδεχτούν και να το διαχειριστούν, ενώ οι υπόλοιποι παλεύουμε να τα καταφέρουμε. Ο χωρισμός αν μη τι άλλο, είναι μια κατάσταση που μας θίγει, μας προκαλεί άρνηση και κυρίως μας αλλάζει σαν προσωπικότητες, έστω και για λίγο. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν μετατρεπόμαστε σε αγρίμια που θέλουν να πάρουν τη λεγόμενη εκδίκηση. Τότε, αφήνουμε το δρόμο της αποδοχής και της κατανόησης και συνεχίζουμε με τον δρόμο του «θέλω να εκδικηθώ» για να νιώσω καλύτερα. Ο δρόμος αυτός, όμως, εύκολα αποδεικνύεται πως μας ταλαιπωρεί και πονάει περισσότερο.

Η εκδίκηση φέρνει κι άλλα συναισθήματα και γεννά ταυτόχρονα τον θυμό. Μες στο χάος του χωρισμού που επικρατεί, όταν δε δέχεσαι την αλήθεια -τον χωρισμό δηλαδή-, χάνεις και τον εαυτό σου.

 
Επειδή κάποιος βρέθηκε να σε απορρίψει, να σε αγνοήσει και τελικά να σου δημιουργήσει άγνωστα αισθήματα που σε πληγώνουν και σε ρίχνουν. Πιστεύεις πως θα ικανοποιήσεις το εγώ σου και θα πάρεις τα ηνία στα χέρια σου αν πάρεις εκδίκηση, καθώς θεωρείς ότι θα σταματήσεις να νιώθεις μειονεκτικά απέναντι σ’ εκείνον που τόσο σε πλήγωσε. Μπαίνεις σε μια κατάσταση από την οποία περιμένεις αρκετά πράγματα κι έχει τις προδιαγραφές να γίνει κάτι όμορφο και ξαφνικά πέφτεις από τα σύννεφα. Μια γνωριμία ή ένας ενθουσιασμός που ελπίζεις να καταλήξει κάπου, χάνει τη διαδρομή κι εξαφανίζεται. Και σε κάνει να απογοητεύεσαι και να φέρεσαι αλλιώτικα σα να μη θέλεις να είσαι εσύ πραγματικά.

 

Get Over It! | eBook


€7,00

-----

 

Σε ρίχνει σε κρεβάτια άδεια και σε γνωριμίες που έγιναν εν μια νυκτί χωρίς να ήθελες ιδιαίτερα. Μόνο και μόνο για να πιστέψεις ότι πήγες εύκολα παρακάτω. Να πειστείς ότι έκανες κάτι μεγαλοπρεπές που, όμως, σου κόστισε, μόνο για να συμπληρώσεις το κενό που δημιουργήθηκε μέσα σου. Κατέφυγες σε κάτι νέο και της στιγμής με σκοπό να ηρεμήσεις κι είναι φυσιολογικό κι αποδεκτό. Ωστόσο, μόνο το αντίθετο φέρνει. Νιώθεις άσχημα κι ενοχικά και ίσως ντροπή για εσένα εν τέλει. Αναλογίζεσαι τους λόγους που σε έφεραν στη θέση αυτή και πληγώνεσαι με τις αποφάσεις σου. Γεμίζεις άλλο κρεβάτι γιατί η ιστορία πήγε πολύ αργά, γιατί ο ένας προσπάθησε και μάλιστα πολύ, μίλησε, ζήτησε και εξέλαβε την αδιαφορία, γιατί ένιωσες μια προδοσία ή για ένα σωρό άλλους λόγους. Και το θέμα δεν είναι πως κατέφυγες σ’ άλλο κρεβάτι, αλλά το γεγονός ότι δεν το ήθελες και το έκανες με σκοπό την εκδίκηση -αν το ήθελες όλα κομπλέ.

Δημιουργείται, άθελά σου, η πεποίθηση πως το άλλο άτομο θα έπραττε ακριβώς το ίδιο. Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να έχει προχωρήσει, να έχει βρει άλλα χέρια να κρατηθεί. Παρόλο που είναι απλώς ένα σενάριο και μια εικασία μες στην απελπισία του «τι να πιστέψω τώρα;». Βασίζεσαι σε ό, τι στα αλήθεια σε φοβίζει. Νιώθεις ότι θίγεσαι κι οφείλεις πάση θυσία να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να κάνεις τον άλλον να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Κι αυτό θα γίνει με ένα απλό κρεβάτι, ένα ραντεβού κι ένα μεθύσι που θα σε κάνει να ξεχαστείς και να μην προχωρήσεις όπως σου αξίζει. Είναι αυτές οι στιγμές που χρειάζεσαι ένα διάλειμμα, για να συνειδητοποιήσεις όσα συμβαίνουν κι έπειτα να σηκωθείς.

Έτσι είμαστε οι άνθρωποι, όταν νιώθουμε αδικημένοι και πληγωμένοι. Οι πράξεις μας δεν έχουν ορθολογικό χαρακτήρα και δεν αποτυπώνουν το ποιοι είμαστε πραγματικά. Γινόμαστε ξένοι, αντίθετοι από τον εαυτό μας και ψάχνουμε το εγώ μας μέσα σε καταστάσεις εκδίκησης και απελπισίας τη στιγμή που δρούμε εν βρασμώ ψυχής.

 
Προσπαθούμε να αποδείξουμε συνεχώς ότι είμαστε καλύτεροι και ικανοί να βρούμε τον αντικαταστάτη. Απαλύνουμε την πληγή, ενώ συγχρόνως ανοίγει μια άλλη.

Μάταια διαδικασία αυτή της εκδίκησης. Στερείς από εσένα το μέλλον και το τώρα, γιατί αναλώνεσαι σε καταστάσεις και πρόσωπα που κανονικά δε θα σε απασχολούσαν. Έχεις το χρόνο να προχωρήσεις και να δεις μέσα από αυτό τι δε θέλεις πλέον και τι δε δέχεσαι. Άλλωστε, η πραγματική εκδίκηση έρχεται σιγά-σιγά και βασανιστικά για όσους τη χρειάζονται, από την ίδια τη ζωή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου