Συχνά θέτουμε στον εαυτό μας το ερώτημα «τι είναι αυτό ακριβώς που μας κάνει να έρθουμε κοντά με κάποιον;». Όσο και να το σκεφτούμε όμως καταλαβαίνουμε πως τέλεια συνταγή δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα υπάρχει κάποια απάντηση που πάντα είναι λίγο διαφορετική και πιο τολμηρή από τη δική μας. Αυτή η συναισθηματική οικειότητα που χτίζεται από την πρώτη στιγμή μάς βοηθάει να μάθουμε τόσο εμάς τους ίδιους όσο και το άτομο που έχουμε απέναντί μας.

Το να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας δεν είναι τόσο εύκολο στην αρχή μιας γνωριμίας -ειδικά για συγκεκριμένα άτομα. Όμως, όσοι απ’ εμάς θέλουμε να δούμε και το άλλο πρόσωπο των ανθρώπων, τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους, το «άνοιγμα» είναι κάτι που μόνο να μας τρομάζει δε θα έπρεπε. Το να βλέπουμε μόνο τη ρόδινη πλευρά και τα χαρούμενα πράγματα της καθημερινότητας είναι κάτι που σίγουρα είναι πιο εύκολο να μας δείξει κάποιος. Το τι πραγματικά έχει μέσα του όμως, τι τον φοβίζει και τι κρύβεται πίσω από το όμορφο πρόσωπο που αντικρίζει είναι αυτό που θα μας φέρει πιο κοντά του. Κι αυτό συμβαίνει γιατί έτσι ακριβώς θα δούμε αν όντως θέλουμε να είμαστε στη θέση που μπήκαμε, αν θέλουμε να δέσουμε μαζί με τον άλλον, να τον ακούσουμε και να του μιλήσουμε. Άλλωστε ερχόμαστε κοντά με κάποιον επειδή τον θέλουμε και τον θέλαμε από την πρώτη ματιά. Επειδή δε φοβόμαστε να δεθούμε και δημιουργούμε έτσι μια αστείρευτη υπομονή.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, χτίζονται κάποιες σταθερές με βάση την κατανόηση. Γιατί σπάνια θα δεις κάποιον να σε ακούει με τόση προσοχή, να αντιλαμβάνεται όσα νιώθεις κι όσα λες και να μη σε κρίνει. Κι αυτό ακριβώς είναι και το μικρό αυτό στοιχείο που οδηγεί στην οικειότητα και δημιουργεί κάτι τόσο δυνατό. Δεν είναι εύκολο σχεδόν για κανέναν να ανοιχτεί. Κι άπαξ και πάρει την απόφαση να το κάνει, θα το κάνει επειδή αυτό θέλει.

Γιατί σ’ έναν κόσμο που έρχονται όλα εύκολα και παρουσιάζονται αψεγάδιαστα, υπάρχουν εκείνοι που μέσα από τα δικά τους λάθη και την όχι και τόσο εύκολη ζωή τους, σου δείχνουν μια άλλη πλευρά αυτής. Σου φανερώνουν μια οπτική που θα γνωρίσεις σιγά-σιγά μέσα απ’ όλο αυτό. Εκεί ακούς όσα δεν περιμένεις πως θα ακούσεις ποτέ.

Υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώσεις ντροπή για τα συναισθήματά σου, για όσα έχεις βιώσει και για όσα σ’ έχουν αλλάξει σαν προσωπικότητα -και ίσως τελικά να σε ταλαιπωρούν στις σχέσεις σου. Ο λόγος που τα κρατάς μέσα σου και δεν τα εκφράζεις σχεδόν ποτέ και σε κανέναν είναι ο ίδιος που πιθανότατα σε κρατάει μακριά και σ’ οδηγεί πάντα να πατήσεις φρένο στη ζωή σου. Η αλήθεια είναι πως η κατανόηση σπανίζει πλέον και είναι ιδιαίτερη κι αυτή είναι που χρειάζεσαι για να καταλάβεις και να δημιουργήσεις αυτό το μαζί. Το πραγματικό ενδιαφέρον που θα δείξεις είναι αυτό που θα κάνει ξεχωριστή τη σχέση, τη χημεία κι όλα όσα σας δένουν. Γιατί στον έρωτα έχεις να κάνεις με ατόφια πράγματα, αληθινά, που απαιτούν την αλήθεια όσον αφορά στα αισθήματά σου.

Γιατί πρέπει να επιλέγεις αυτό που γνώρισες, όπως ακριβώς είναι, όχι ιδανικά, αλλά σπάνια κι αληθινά. Για εκείνο το βράδυ που μπόρεσες και το κοίταξες στα μάτια, του κράτησες το χέρι κι έδειξες όλα όσα είσαι.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου