Γιατί όταν κάνουμε σχέση μ’ έναν άνθρωπο προσπαθούμε να ενσωματωθούμε με τόση προθυμία και στο οικογενειακό του περιβάλλον; Γιατί θεωρούμε τόσο σημαντική την αποδοχή τους; Όχι μόνο των γονέων και νυν πεθερικών μας, αλλά και των αδελφών, θείων και τη γλυκύτατη γιαγιάκα που έχει πάντα ένα γλυκό του κουταλιού να μας κεράσει. Είναι τόσο απαραίτητο για τη βιωσιμότητα της σχέσης μας να περνάμε χρόνο σε οικογενειακά τραπέζια ακόμη κι όταν δεν έχουμε Χριστούγεννα; Μα κυρίως, θεωρείται απαραίτητο προσόν του τέλειου συντρόφου;

Αυτή η υπερπροσπάθεια να γίνουμε αρεστοί σε -ή κι αγαπητοί από- ένα γκρουπ ανθρώπων που ούτως ή άλλως θα μας περάσουν από κάστινγκ, μας δημιουργεί περισσότερο άγχος και πιο πιθανό είναι να χάσουμε τον εαυτό μας, παρά να βρούμε μια καινούρια οικογένεια. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που εσύ δε θέλεις και πολλά πολλά με τους συγγενείς του συντρόφου του, αλλά εκείνος το θεωρεί φυσιολογικό να τρώτε μαζί κάθε Κυριακή μεσημέρι και σ’ αφήνει μόνο κι έρμο να πίνεις απογευματινό καφέ με όλο του το σόι; Πώς μπορείς να διατηρήσεις ήρεμα τα πράγματα στη σχέση σου όταν σου επιβάλει έμμεσα να κάνεις παρέα με τους αγαπημένους του συγγενείς;

Πόσο επηρεάζεται η σχέση όταν δε νιώθεις άνετα να βγεις για καφέ με τον αδελφό ή αδελφή του συντρόφου σου; Που ακόμη κι αν δεν έχετε μεγάλη διαφορά ηλικίας, η διαφορά στα γούστα μπορεί ν’ απέχει όσο η γη από τον ήλιο. Κι επειδή τα προσωπικά σου τίθενται αυτομάτως εκτός των θεμάτων, πόσο ν’ αναλύσεις τα ζώδια και τα ταξίδια; Κι όσο νιώθεις πως βρίσκεσαι σ’ εκείνη την καφετέρια που απεχθάνεσαι, από υποχρέωση, τόσο περισσότερο σκαλώνουν οι λέξεις σου. Και πώς να πεις μετά στο ταίρι σου πως προτιμάς να βγαίνεις με τους φίλους που είχες πριν το γνωρίσεις! Κάποια πράγματα είναι και θέμα χημείας. Πόσο να επιβάλεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου! Μπορεί βέβαια να γίνει και το κολλητάρι σου, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο άβολη θα γίνει η σχέση σας σε περίπτωση που χωρίσετε.

Το δύσκολο κομμάτι όταν δένεσαι πολύ με τους συγγενείς της σχέσης σου, είναι ότι πάνε πακέτο και με τον χωρισμό. Όσο πιο στενή σχέση έχεις με την «πεθερά» σου, τόσο πιθανότερο είναι να σε παίρνει τηλέφωνο συστηματικά, είτε για να σε μεταπείσει που χώρισες το σπλάχνο της, είτε για να σου περιγράψει πόσο αχώνευτο είναι το καινούριο φλερτ της πρώην σχέσης σου.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

%cf%81%ce%b5

 

Οκ, υπάρχουν και γονείς που ίσως είναι πιο διακριτικοί μετά από έναν χωρισμό, αλλά όσο είστε μαζί, θα είναι οι πιο απαιτητικοί απ’ όλους. Κι όσο αέρα τους δώσεις στην προσπάθειά σου να είσαι ευγενικός, τόσο περισσότερο θα ανακατεύονται σε όλα. Στις σπουδές σου, στις δουλειές σου, στο σπίτι που θα μείνετε και πόσα σκυλιά και παιδιά πρέπει να έχετε. Κι όλα αυτά θα τα υποστείς σε κάθε «οικογενειακή» μάζωξη. Κι όταν τολμήσεις να πεις τη γνώμη σου, θα πέσουν να σε φάνε ακόμη κι οι θείοι. Σκέψου μόνο τι θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τον γάμο σου.

Από την άλλη όμως, δε θέλουμε κι εμείς να δούμε τ’ αδέρφια μας να κάνουν παρέα με το ταίρι μας και να βγαίνουμε ζευγάρια. Όπως αντίστοιχα, μας επηρεάζει η γνώμη της μαμάς μας, αν συμπαθεί ή αντιπαθεί το αμόρε μας. Γιατί ξέρουμε πως οι συγγενικές σχέσεις θα επηρεάσουν μελλοντικά τη σχέση μας. Γιατί μετά από έναν καβγά θα είναι εκεί να βάζουν λόγια ή να υπερασπίζονται το δίκιο σου. Κι όλοι ξέρουμε πως η άποψή τους δεν είναι ποτέ αντικειμενική.

Και δεν είναι πως μας είναι τόσο σημαντικό οι καλές σχέσεις μεταξύ όλων προς τους συγγενείς και το ταίρι μας. Είναι που ξέρουμε πως οποιαδήποτε κόντρα κι απέχθεια από τα δύο στρατόπεδα, θα οδηγήσει σταδιακά και σταθερά στον χωρισμό. Όχι γιατί δε συμπαθήσαμε με τη μία τα πεθερικά, αλλά που σε κάθε συζήτηση που θ’ αναφέρονται οι συγγενείς, θα ξεκινάει ένας καβγάς δίχως αύριο που θα φθείρει τη σχέση από τα θεμέλια και θα σας γκρεμίσει. Από μακριά κι αγαπημένοι έχω να προσθέσω εγώ, για να μην μπλέξετε τα μπούτια σας σε μια σχέση που πάτε να χτίσετε κι είναι αυστηρά για δύο. Καλώς ή κακώς, ό,τι σχέση κι αν αποκτήσεις με τους συγγενείς του συντρόφου σου, το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα τους αποφύγεις. Mπορείς όμως να σιγουρευτείς πως δε θα συμπεριφέρεστε στη σχέση λες κι είστε καμιά δεκαριά. Γιατί τότε, όντως θα υπάρχει θόρυβος κι ουσία πολύ λίγη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου