Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί σε φάσεις της ζωής μας, τώρα ειδικά με την πανδημία, σε καταστάσεις απόλυτης βαρεμάρας. Όταν λέμε βαριέμαι, εννοούμε ότι δεν υπάρχει καμία ψυχολογική διάθεση να εκτελέσουμε την παραμικρή δραστηριότητα. Επομένως, η βαρεμάρα είναι η απόλυτη αδράνεια σώματος και μυαλού. Πέφτοντας σ’ αυτή την κατάσταση, δε θέλουμε να κάνουμε ούτε τα βασικά, όπως το καθάρισμα, να μαγειρέψουμε ή να βγούμε για έναν καφέ με τους φίλους μας. Για την ακρίβεια, νομίζουμε ότι δε θέλουμε να κάνουμε τίποτα μέχρι να γίνει η αρχή. Το οξύμωρο είναι πως η βαρεμάρα μπορεί να βοηθήσει να μάθουμε πράγματα που δε γνωρίζαμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί λύσεις, που αυτό το συναίσθημα μπορεί να σε βγάλει σε μονοπάτια καινούρια και να σε βελτιώσει σε κάθε τομέα.

 

Όταν βαριέσαι καταλαβαίνεις ότι χρειάζεσαι ένα καινούριο χόμπι

Έχεις άπλετο χρόνο στη δουλειά όταν βαριέσαι ή στο σπίτι όταν δε θέλεις να σηκωθείς από τον αναπαυτικό καναπέ ή το υπέρδιπλό σου κρεβάτι ενισχυμένο με πουπουλένιο μαξιλάρι, που μπορείς να ψάξεις στον ατελείωτο κόσμο του διαδικτύου και να μάθεις από τον καναπέ σου μια ξένη γλώσσα. Τι πιο εύκολο, λοιπόν, για εσένα, από το να ανοίξεις απλώς τον υπολογιστή σου και να εντρυφήσεις στην κουλτούρα μιας καινούριας χώρας, ξεκινώντας φυσικά από τη γλώσσα. Ισπανικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ρωσικά κι άλλες εκατοντάδες γλώσσες σε περιμένουν να τις ξεζουμίσεις μαθαίνοντας από την άλφα βήτα μέχρι τα μουσεία και την κουζίνα τους. Μάθε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και ζήσε σαν να είσαι μόνιμος κάτοικος της χώρας που έχεις επιλέξει. Ντύσου αναλόγως, μαγείρεψε παραδοσιακά εδέσματα και βάλε την παραδοσιακή τους μουσική. Αν το σκεφτείς καλά είναι σαν να γεννιέται μπροστά στα μάτια σου ένας καινούριος κόσμος.

 

 

Είναι η απόλυτη ευκαιρία για ενδοσκόπηση

Τι ποιο απλό από το να κυνηγήσεις την ρίζα του προβλήματος; Ενδοσκόπηση μόνος σου ή με τη βοήθεια ενός ειδικού. Πλέον, ακόμη και οι συνεδρίες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως κι όχι δια ζώσης, πράγμα που σε βολεύει άπειρα αν δεν επιθυμείς να κάνεις βήμα έξω από την πόρτα σου. Βρες έναν ειδικό που σου ταιριάζει, δες διάφορα videos, διάβασε βιβλία αυτοβελτίωσης κι ανακάλυψε τον εαυτό σου. Συστήσου με τη φωνή που υπάρχει μέσα σου, και ξεκινήστε μαζί αυτό το ταξίδι της αρμονικής συνύπαρξης. Δώσε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου, εξερεύνησέ τον, ρώτα τον κι απάντησε του. Κι όμως, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η βαρεμάρα προσφέρεται για την ανακάλυψη του εαυτού μας, καθώς όταν τρέχεις όλη μέρα είναι λίγο δύσκολο να καθίσεις και να σε παρατηρήσεις.

 

Καταλαβαίνεις πιο ουσιαστικά την αξία ενός γεύματος

Παράγγειλε από το συνοικιακό σούπερ μαρκετ ό,τι υλικά χρειάζεσαι, για εκείνη τη συνταγή που ξεσήκωσες τις προάλλες από το Instagram και ξεκίνα να τη βάζεις σε εφαρμογή. Δημιούργησε όλα εκείνα τα εδέσματα που κάθε φορά που τα έβλεπες σου έτρεχαν τα σάλια. Φωτογράφισέ τα, συνόδευσέ τα με το κατάλληλο κρασί, μα πάνω απ’ όλα άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και κάνε πιάτα δικά σου, με τα αγαπημένα σου χρώματα, με τις καλύτερες γεύσεις και πιο λαχταριστές υφές.

 

Είναι κι αυτό ένα είδος φροντίδας

Ένα ατελείωτο λιώσιμο στον καναπέ μπορεί να αποβάλλει το στρες, ένας καλός ύπνος επίσης. Το χουζούρεμα, το να δεις μια χαζομάρα στην τηλεόραση, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ή να μην κάνεις καθόλου μπάνιο, να αράξεις μόνος σου στο σπίτι σου τρώγοντας ποπ-κορν. Όλα τα παραπάνω είναι ένα είδος φροντίδας τόσο απλό, που όμως λόγω του τρελού ρυθμού της ζωής μας πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να μας προσφέρουμε. Περιποιήσου το σώμα σου. Άνοιξε το νερό στην μπανιέρα, γέμισέ την, βάλε τα κατάλληλα αρωματικά, έναν ωραίο φωτισμό και χαλαρωτική μουσική. Το κρασί μην ξεχάσεις, καθ’ ότι θα το ζήσουμε μόνοι μας απόψε. Απόλαυσε τη μαγεία των υδρατμών και της χαλάρωσης. Μια ακόμη προσωπική συμβουλή, που την εφαρμόζω κι εγώ, είναι να παίρνεις το λάπτοπ σου μαζί και να βάζεις 4K ταξιδιωτικά videos στο youtube. Είναι πραγματικά απίστευτα. Τόσο αναλυτικά, τόσο κοντά, σαν να ταξιδεύεις από το μπάνιο σου.

 

5. Καταλαβαίνεις τι σημασία έχει το να ξεκουνηθείς τελικά

Μια μέρα βαρεμάρας, δίνει αξία στην απόφαση να σηκωθείς τελικά και να κάνεις κάτι. Το θέμα δεν είναι πώς θα τα πας στο καθετί που θα επιλέξεις να κάνεις, αλλά πως όταν θα το κάνεις θα είναι καθαρή επιλογή, θα είναι αλλαγή. Κάθε αρχή και δύσκολη δε λένε; Ζούμε στην εποχή που μπορούμε να εργαστούμε, να βελτιωθούμε, να ψυχαγωγηθούμε, να γυμναστούμε με το πάτημα ενός κουμπιού. Ας το κάνουμε λοιπόν! Ή μήπως αύριο;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου