Σήμερα θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις που γίνονται πολύ συχνά μεταξύ της παρέας, «αξίζει να πάει κάποιος σε διατροφολόγο;», «υπάρχει λόγος να επισκεφτεί κάποιος έναν ειδικό διατροφικής υγείας;». Αρχικά αυτές οι ερωτήσεις δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα κατεβατό και ούτε έχω τη διάθεση να σας κουράσω. Για αυτό, λοιπόν θα απαριθμήσουμε μαζί τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν επιστήμονα διατροφής και πολλές φορές και αναγκαίο.

 

 

1. Πώς θα το κάνεις μόνος σου;

Κάποιες φορές όπως και με όλους τους ειδικούς είναι αδύνατον να ξέρουμε εξ ολοκλήρου τις ανάγκες μας και τις απαιτήσεις που έχει ο οργανισμός μας. Οι ειδικοί διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να διερευνήσουν το σώμα μας και τις ανάγκες του. Για παράδειγμα τα περισσότερα διαιτολογικά γραφεία κι οι κλινικές έχουν εξοπλιστεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα λιπομέτρησης, εργομέτρησης αλλά και κάποιες πιο ειδικές μεθόδους δερματοπτυχομέτρησης. Σας φαίνονται ακατανόητα τα περισσότερα (το καταλαβαίνω), για αυτό και θα πάμε λίγο να εξηγήσουμε. Η τελευταία κατηγορία μετρήσεων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έχει να κάνει με τις δερματικές πτυχές του σώματός μας (π.χ. το δέρμα μας στην οπίσθια πλευρά του μπράτσου μας, σε συγκεκριμένο σημείο της κάτω κοιλίας κ.α.). Με τις μετρήσεις αυτές εντοπίζουμε ποσοστό λίπους στο σώμα μας όπως επίσης και με τη λιπομέτρηση. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, έρχονται να προστεθούν και κάποιες άλλες τιμές όπως ενυδάτωση, ημερήσιες απαιτήσεις, σαρκοπενία και δείκτη μάζας σώματος. Για να κλείσουμε, λοιπόν, όπως και στην περίπτωση ενός καρδιακού πόνου ή και οπισθοστερνικού θα πηγαίναμε στον καρδιολόγο και δε θα βγάζαμε μόνοι μας διάγνωση για το αν έχουμε πρόβλημα με τις αρτηρίες ή με τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς, έτσι και με τον ειδικό διατροφής θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη διάγνωση.

 

2. Συμβουλευτική οδός από έναν ειδικό

Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει καλύτερα να καταλάβεις τις αρέσκειες και τις απαρέσκειές σου σχετικά με το φαγητό. Θα σε συμβουλέψει διατροφικά για τυχόν αλλεργίες, και διάφορες δυσανεξίες και θα σου δώσει ένα πρόγραμμα με βάση τα δικά σου θέλω και σύμφωνα με το δικό σου ωράριο. Μέσα από διάλογο, τον οποίο σαφώς δεν μπορείς να κάνεις με το Google θα οδηγηθείτε μαζί σε επιθυμητό αποτέλεσμα και πάνω από όλα, μέσα από όλο το ταξίδι διαμόρφωσης κατάλληλων διατροφικών συνηθειών, θα αγαπήσεις τον εαυτό σου. Γιατί καλώς ή κακώς το ίντερνετ, τα βιβλία κι οι γνωστοί, δεν μπορούν να σε συστήσουν στο σώμα σου, ούτε να το ακούσουν και να το καταλάβουν.

 

green oval fruits on brown wooden table

 

3. Δεν είναι όλα για όλους

Με αφορμή λοιπόν το παραπάνω, το μόνο εύκολο εν έτη 2022 είναι να ψάξεις στο διαδίκτυο τρόπους για να χάσεις ή να βάλεις κιλά. Αυτό όμως που πραγματικά ισχύει είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός στα πάντα, ακόμη και στο πρόγραμμα διατροφής που του ταιριάζει. Κάθε διατροφή που δίδεται από εμάς προς τους διαιτούμενούς μας είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους. Βλέπουμε ανά διαστήματα και φυσικά, όσο πλησιάζει καλοκαίρι άρθρα που βγαίνουν άκριτα στο διαδίκτυο και υπόσχονται απώλεια κιλών -12 ή 13 ανά μήνα. Σίγουρα αυτό μπορεί να γίνει αλλά είσαι σίγουρος ότι το θέλεις; Αν κάποιος σου έλεγε ότι με αυτές τις αποκρουστικές δίαιτες θα πάρεις πίσω τα κιλά διπλά και τριπλά όπως επίσης θα χαλάσεις και τον μεταβολισμό σου, θα το σκεφτόσουν δεύτερη και τρίτη φορά;

 

4. Έχεις σίγουρα σωστή εικόνα για το σώμα σου;

Θα ξεκινήσω τον τέταρτο λόγο με ένα παράδειγμα. Υπάρχουν καθημερινά άνθρωποι που έχουν λανθασμένη εικόνα για το σώμα τους, καθώς επί το πλείστον νομίζουν ότι έχουν παραπάνω κιλά. Αν δεν επισκεφτούν όμως έναν ειδικό (διατροφής) για να τους κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και να τους καθοδηγήσει, θα φτάσουν σε λάθος συμπεράσματα. Με αποτέλεσμα την απώλεια κιλών με κίνδυνο υποσιτισμού ή άλλων διατροφικών διαταραχών όπως νευρική ανορεξία, βουλιμία κ.α. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, πρέπει να γίνεται συνεργασία ειδικών (διατροφολόγου και ψυχολόγου), με κύριο μέλημα την υγεία του ασθενούς. Στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση, όχι μόνο θεωρείται καλό να επισκεφτούν τα άτομα αυτά έναν επαγγελματία υγείας αλλά κρίνεται απαραίτητο καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

 

5. Όλα είναι θέμα προγράμματος

Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με αρκετούς διαιτούμενους και πιστέψτε με όλοι μπορούνε να χάσουν ή να βάλλουν κάποια κιλά. Ο λόγος όμως που επιλέγουν να έρθουν σε έναν ειδικό είναι για να βάλλουν ένα πρόγραμμα στη διατροφική τους καθημερινότητα και να νιώσουν ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες μέρες μέτρησης μες στο μήνα. Θα μου πείτε δηλαδή θέλουν έναν επιτηρητή; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι. Θέλουν ένα μεγαλύτερο κίνητρο, ιδέες, μια βοήθεια, ένα χέρι κάποιου που ξέρει, που καταλαβαίνει. Γιατί ουσιαστικά αυτό που θέλουν όλοι οι διαιτούμενοι, είναι ένας καθοδηγητής, μια επιβράβευση κι ένας άνθρωπος που θα ξέρει τις ανάγκες τους και δε θα τον φοβούνται.

 

pencil on opened notebook

 

Γιατί εμείς, σαν ειδικοί, δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε παρά για να σας δείξουμε το σώμα σας με αγάπη. Να σας γνωρίσουμε στις τροφές που αγαπά κι αυτές που το πιέζουν, να σας πούμε τα μυστικά του και τα κουμπιά του, να σας μάθουμε να το αγκαλιάζετε, όπως κι αν δείχνει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου