Ο κάθε άνθρωπος έχει διαμορφώσει το δικό του «πακέτο», αποτελούμενο από κάποια βασικά γνωρίσματα που μας προκαλούν έλξη. Ένα άτομο, που έχει όλα τα τσεκ που χρειάζεται, προκειμένου να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτουμε. Αν πάλι δεν τις έχει, το θεωρούμε ακατάλληλο για να εισχωρήσει στη ζωή μας. Έτσι, μπαίνουμε σε μια διαδικασία αναζήτησης σκανάροντας τούς ανθρώπους, διαλέγοντας πάντα το άτομο εκείνο που πλησιάζει περισσότερο τα στάνταρ μας, κάνοντας λίστες και δίνοντας βαθμούς.

Αν αναλογιστούμε όμως λιγάκι, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις επιλογές που έχουμε κάνει στο παρελθόν ή ακόμη και σ’ εκείνες που κυνηγάμε αυτή τη στιγμή, σίγουρα θα αντιληφθούμε πως δεν ερωτευόμαστε σχεδόν ποτέ την έννοια του πακέτου που θέλουμε απεγνωσμένα. Αντιθέτως, βλέπουμε πως τελικά άλλα είναι εκείνα τα σημεία ή τα χαρακτηριστικά του ατόμου που μας διεγείρουν κι οδηγούν σε νέες ερωτικές περιπτύξεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί, φτιάχνοντας τη λίστα με κουτάκια που μέσα τους τσεκάρουμε ή όχι ανάλογα με το στάτους του ατόμου, το προφίλ και τα κύρια χαρακτηριστικά του, αγνοούμε με μεγάλη ευκολία την πραγματική σημασία όλων αυτών. Δεν εστιάζουμε επί της ουσίας σε οτιδήποτε απτό και πραγματικά σημαντικό, αλλά πλανιόμαστε γύρω από μια γενικόλογη εικόνα, αρκετά αφηρημένη και σχεδόν πάντα στα πλαίσια ενός προτύπου. Δεν επικεντρωνόμαστε εν τέλει, στο αν μπορούν να συνυπάρξουν οι κόσμοι μας. Δημιουργούμε μια τέλεια εικόνα στο μυαλό, η οποία αρκετές φορές δεν εναρμονίζεται με τη δική μας. Κι όταν έρθει όλο αυτό το πληθωρικό πακέτο ουρανοκατέβατο, απορούμε γιατί έχει την τάση να μας απωθεί, αντί να μας έλκει.

 

 

Είναι αλήθεια. Είμαστε φτιαγμένοι για να κυνηγάμε πάντοτε το απροσδόκητο. Αυτό που τρελαίνει τη σκέψη μας και δε μας αφήνει να γαληνέψουμε. Γιατί μέσα στη λίστα, δεν υπάρχει κάπου τσεκαρισμένο το «πότε κρύο, πότε ζέστη» που μας εξιτάρει. Μπορεί να έχει βέβαια την επαγγελματική αποκατάσταση, την εμφάνιση και το κύρος, μα ως εκεί. Παραπάνω δεν έχει για να δώσει. Δεν έχει τη δύναμη να σου κάνει το «κλικ», για να κλειδώσεις, να κουμπώσεις, να γίνεις ένα μαζί του και να πεις «ναι» σε όλα. Κάτι θα βρεις μέσα στην τόση τελειότητα που θα σε απωθήσει.

Νιώθεις ότι παραλογίζεσαι. Αισθάνεσαι πως φέρεσαι με αχαριστία που τα έχεις όλα, αλλά είναι σαν να μην έχεις τίποτα. Και κανείς δε θα μπορέσει να σε καταλάβει αν δεν το έχει νιώσει και ο ίδιος. Γιατί καμιά φορά οι άνθρωποι συμβιβάζονται· εσύ όμως όχι, δεν είσαι σαν εκείνους. Ανακαλύπτεις πως όσα σε καλύπτουν, είναι η κάθε μικρή ατέλεια κι όχι η τελειότητα. Έχεις ανάγκη από ένταση, δε σου αρκεί αυτή η αρμονία που επικρατεί στην ατμόσφαιρα.

Σε μαγνητίζουν το ήθος, η χροιά της φωνής κι η αστάθεια που εκπέμπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο τρόπος που βαριέται, που ανησυχεί, που θαυμάζει. Το να τα έχεις όλα τέλεια δε σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου, αλλά να επαναπαύεσαι. Κι αυτό αυτομάτως έχει ως αποτέλεσμα, να χάνεται κι η σπίθα που είναι βασικό συστατικό της έλξης. Ίσως πάλι, να δοκιμάζονται οι αντοχές μας που έρχονται αντιμέτωπες με κάτι το τόσο δυνατό, ανατρεπτικό, που μας κάνει να τρέμουν τα πόδια μην τυχόν κι εξαφανιστεί όσο άξαφνα παρουσιάστηκε.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, γι’ αυτό κι είναι προτιμότερο να μην εξιδανικεύουμε πρόσωπα και καταστάσεις. Σαφώς κι έχουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, χτίζοντας μια εικόνα που θ’ αντικατοπτρίζει τα θέλω μας, φέρνοντάς τη κοντά στο δικό μας στάτους, αλλά μπορεί στην πορεία να μην προοριζόμαστε ούτε εμείς για εκείνη, μα ούτε και το αντίστροφο. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η ζωή δε φέρνει τυχαία κάποιον στο μονοπάτι μας, ανεξάρτητα με το αν μείνει ή φύγει. Οπότε, έχε τα μάτια ανοιχτά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει και με ποια γνωρίσματα το πακέτο που προορίζεται για σένα και μόνο. Και θα το ξεχωρίσεις από το πρώτο κιόλας λεπτό, αφού αυτό θα είναι που στο τέλος θα ερωτευτείς παράφορα, δίχως δισταγμούς.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου