Είναι κάποιες φορές που νιώθεις αδικημένος, κάποιες φορές που πιστεύεις πως σου οφείλουν μια συγνώμη. Αναζητάς απεγνωσμένα αυτή την αναγνώριση. Νομίζεις πως αν ο άλλος είχε την ευκαιρία ν’ ακούσει την πλευρά σου, αν του έλεγες όσα αισθάνεσαι και πώς τελικά σε έκανε να νιώσεις, θα καταλάβαινε. Θα αναλάμβανε την ευθύνη για όσα έπραξε, ίσως και γι’ αυτά που δεν έπραξε ενώ θα έπρεπε. Και μέσα σ’ αυτό το κύμα συνειδητοποίησης, θα ισοπεδωνόταν η κοσμοθεωρία του και θ’ αντιλαμβανόταν πόσο σε πλήγωσε. Μα, έχεις πραγματικά ανάγκη ν’ ακούσεις από αυτόν που σε πλήγωσε ότι σε πλήγωσε;

Ανοίγεις τα χαρτιά σου, ανοίγεις την ψυχή σου, ομολογείς τις σκέψεις σου. Εγωισμοί και ντροπές δεν έχουν θέση τώρα. Μπήκες στον χορό και πρέπει να χορέψεις πάνω σε μια σκηνή αλήθειας με μοναδικό κοινό, τον άνθρωπο που ευθύνεται για το ξέσπασμά σου. Ξεκινάει ένας ατελείωτος μονόλογος όπου εξηγείς τη θέση σου και τα συναισθήματά σου. Προσπαθώντας να βρεις μια λύτρωση, ίσως ενδόμυχα και μια λύση για τη κατάσταση που βιώνετε.

Εκεί που λες πως επιτέλους τα έβγαλες από μέσα σου και ξαλάφρωσες, έρχεται ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, να σου πει αυτή την πολυπόθητη συγνώμη, να παραδεχτεί πως έφταιξε και πως δε σου φέρθηκε σωστά. Ξαφνικά παίρνεις πίσω όλο το βάρος που νόμιζες ότι σου έχει φύγει μέχρι πρότινος. Αυτή η λύτρωση που τόσο περίμενες, δεν είναι όπως την είχες φανταστεί. Βλέπεις, δεν έχει τόση σημασία αν ο άλλος καταλάβει το λάθος του και ν’ απολογηθεί γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί μια συγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το παρελθόν. Δεν μπορεί να σβήσει την απογοήτευση και τον πόνο που ένιωσες, δεν μπορεί να πάει πίσω τον χρόνο και να σου κάνει παρέα στα αξημέρωτά σου βράδια αλλά ούτε και να τρέξει να διορθώσει τις ρωγμές που σχηματίστηκαν στη μεταξύ σας σχέση.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Πόσω μάλλον η συγνώμη που προέρχεται έπειτα από δική σου προτροπή για συζήτηση. Γιατί αντιλαμβάνεσαι πως ακόμη κι αν κατάλαβε, έστω και στο τέλος, ότι σου φέρθηκε σκάρτα ή άδικα, τον προέτρεψες εσύ να το ανακαλύψει. Σ’ ενοχλεί που δεν μπήκε μόνος του στη διαδικασία να αναρωτηθεί, να βάλει κάτω τον εαυτό του και να προλάβει αυτή τη συζήτηση, πριν καν συμβεί. Κι εκεί είναι που αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχει και τόση ουσία η συγνώμη που θα ειπωθεί από τα χείλη του, μιας κι εσύ την εκμαίευσες.

Σκοπός δεν είναι απλώς να ειπωθεί η λέξη. Ούτε και το να δεις τον άλλον να αισθάνεται άσχημα για τις πράξεις του. Ίσως αυτό να ικανοποιούσε τον εγωισμό σου, να σε ανέβαζε για λίγο ψυχολογικά, μα το κενό που νιώθεις θα έμενε ακόμη μέσα σου. Γιατί δεν είναι η συγνώμη που είχες ανάγκη. Είναι η ελπίδα ότι ο άλλος άνθρωπος θα καταλάβει, θα προσπαθήσει, θα επανορθώσει κι εν τέλει θα μπορέσετε να ξεπεράσετε όσα σας έφεραν ως εδώ. Η δικαίωση, όχι επειδή είχες δίκιο κι ο άλλος έφταιγε, αλλά αυτή που δικαιώνει εσένα στον ίδιο σου τον εαυτό. Που δικαιώνει την επιλογή σου να επενδύσεις χρόνο σ’ αυτόν τον άνθρωπο.

Ακόμη κι αν δεν τη βρεις, κι αν αποδειχθεί πως έδωσες πολύ παραπάνω χρόνο και σημασία σ’ έναν άνθρωπο που δεν τη χρειαζόταν, δε σημαίνει ότι δεν άξιζε τον κόπο. Όλα όσα περνούν από δίπλα μας προσμετρώνται ως εμπειρίες. Πλέον γνωρίζεις καλύτερα, μπορείς να διακρίνεις νωρίτερα την έκβαση κάποιων καταστάσεων. Βεβαίως, ακόμα καραδοκεί το ενδεχόμενο να πέσεις έξω, αλλά πλέον θα σου είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείς, μιας και πήρες την κρυάδα της πρώτης φοράς.

Ξέρεις πια πως η μόνη συγχώρεση, η μόνη απολογία που μετράει πραγματικά είναι από σένα προς εσένα. Χρωστάς κατανόηση στον εαυτό σου, αντί να τον στήνεις στον τοίχο για κάθε φαινομενική λάθος επιλογή που έκανε. Κι αγάπη, για να καταλαβαίνει πότε κάνει κακή διαχείριση των αποθεμάτων της αλλά και χρόνο, για να επουλώσει πληγές και τραύματα.

Ο άνθρωπος που σε πλήγωσε είτε θα φύγει τελείως από τη ζωή σου, είτε θα περιορίσετε τη μεταξύ σας επαφή. Η σχέση σου όμως με τον εαυτό σου είναι αυτή που πρέπει να δώσεις βαρύτητα. Από σένα έχεις ανάγκη να ακούσεις μια συγνώμη. Γιατί πιο πολύ απ’ όλους, εσύ αδικείς τον εαυτό σου. Εσύ που είσαι έτοιμος να τον κατηγορήσεις για καθετί που δεν καταφέρνει, για κάθε διαπροσωπική σχέση που βουλιάζει. Αντ’ αυτού λοιπόν, σταμάτα ν’ αναζητάς το δίκιο σου στους άλλους και δωσ’ το εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου