Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου, αρχίζεις χωρίς κανέναν λόγο να αποδιοργανώνεις τις σκέψεις σου και να σε εγκλωβίζεις στην ειρκτή του παραλογισμού. Σε διακατέχει η ανησυχία κι ο φόβος, μήπως συμβεί κάτι για το οποίο δεν είσαι προετοιμασμένος, που ίσως να ανατρέψει άρδην τη ζωή σου. Είσαι σε μια σχέση με το ιδανικότερο ταίρι για σένα, αλλά αντί να αφεθείς και να απολαύσεις αυτή τη γοητεία του έρωτά σας και της σύνδεσης που έχετε, γεμίζεις τον εαυτό σου με μια πληθώρα ανασφαλειών.

Γκρεμίζεις τον εαυτό σου, ταλανίζοντάς τον με ανεξήγητες έγνοιες. Σκέφτεσαι πως δεν αξίζεις στον σύντροφό σου, πως είσαι πολύ λίγος μπροστά σ’ αυτό που χρειάζεται το ταίρι σου. Νιώθεις πως δεν είσαι αρκετός, πως ποτέ δε θα μπορέσεις να φτάσεις την εικόνα του τέλειου κι αυτό σε ανησυχεί, διότι θεωρείς ότι ο σύντροφός σου έπρεπε να έχει δίπλα του ένα άτομο εξίσου ικανό που να αγγίζει την τελειότητα.

Επιρρίπτεις αμέτρητες κατηγορίες στον εαυτό σου ότι δεν προσφέρεις τίποτα στον άνθρωπό σου κι από τη στιγμή που εσύ το αντιλαμβάνεσαι, αισθάνεσαι ενοχές, καθώς κατά την άποψή σου, πρέπει να φύγεις από τη ζωή του ανθρώπου που σου προσφέρει τα πάντα. Που να ‘ξερες ότι εσύ είσαι η κύρια αιτία που γεμίζεις τη ζωή του με όμορφες στιγμές;

Δημιουργείται ένα φράγμα στο να εκτιμήσεις την κάθε στιγμή που περνάς με το ταίρι σου. Κι αυτό συμβαίνει, διότι συνεχώς εκδηλώνεις τις ανασφάλειές σου και θέτεις ερωτήματα που υποδηλώνουν απουσία αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και που ταυτόχρονα αμφισβητούν τις προθέσεις του ανθρώπου σου, χωρίς καν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Δε νομίζεις πως είναι καιρός να πάψεις να αμφισβητείς τα κίνητρά του; Είναι μαζί σου, επειδή θέλει να σ’ έχει στη ζωή του και μάλιστα να έχεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γιατί αισθάνεσαι πως δεν ανταποκρίνεσαι στα στάνταρ του; Σου έχει διατυπώσει ποτέ είτε έμμεσα είτε άμεσα ότι κάνει δεύτερες σκέψεις για σένα; Αν όχι, τότε μην κουράζεις το μυαλό σου με φανταστικά σενάρια που δεν έχουν καμία απολύτως υπόσταση. Όλοι έχουν ανάγκη από τον έρωτα, αλλά τον αληθινό έρωτα. Συνεπώς, αν είχε ενδοιασμούς θα είχαν ήδη εκφραστεί κι αν θεωρούσε πως δεν ανταποκρινόσουν σ’ αυτό που έψαχνε, αν το ταίρι σου δεν ήταν ευτυχισμένο μαζί σου, θα ήταν ολοφάνερο και πιθανότατα δε θα ήσασταν καν μαζί.

Είσαι μ’ έναν άνθρωπο που σε αγάπησε έτσι ακριβώς όπως είσαι και δε σου ζήτησε να αλλάξεις. Εν τούτοις, τον ελκύει η παρουσία σου και στο βλέμμα του λάμπει ο θαυμασμός προς εσένα. Εσύ έχεις ήδη εξιδανικεύσει το ταίρι σου κι αδιαμφισβήτητα, σ’ έχει εξιδανικεύσει κι αυτό αντίστοιχα. Μα προσβάλλεις την επιλογή και τα κριτήρια του ανθρώπου αυτού -πέραν εσού του ιδίου- όταν θεωρείς αβάσιμα πως έχει κάνει λάθος επιλογή, απλώς δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα.

Αρέσκεσαι στο να σε ταλαιπωρείς, ενώ όλα βρίσκονται στον σωστό δρόμο; Πάρε βαθιά ανάσα και δες με άλλο μάτι τόσο εσένα όσο και τη σχέση σου με τον άνθρωπο που σ’ αγαπά όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Είναι κρίμα να στενοχωρείς το ταίρι σου, αμφισβητώντας την ύπαρξή σου ολόκληρη, τη στιγμή που θα μπορούσες να είσαι ευγνώμων για τη χημεία και την επικοινωνία σας. Ακόμη κι αν έχει ενδοιασμούς για σένα, που δε νομίζω ότι έχει, εσύ δείξε στον σύντροφό σου την αγνότητα κι εγκυρότητα των προθέσεών σου και μείνε εκεί.

Είσαι αρκετός υπό την προϋπόθεση, όμως, πως εσύ ο ίδιος πιστεύεις σε σένα. Είσαι αρκετός, φτάνει να σ’ αγαπάς, να σε προσέχεις και να μην αφήνεις τις στιγμές να χάνονται, όταν σου δίνεται η ευκαιρία να τις ζήσεις στο έπακρο με το άτομο που έγινε ο άνθρωπός σου από κάθε άποψη.

 

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου