Ακούμε συχνά τη φράση: «Αν αγαπάς κάποιον, άσ’ τον να φύγει. Κι αν έρθει πάλι πίσω, τότε είναι σίγουρα δικός σου». Αυτή, χρησιμοποιείται κυρίως στις σχέσεις και ειδικότερα στους χωρισμούς.

Ίσως να υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σ’ αυτούς που χρησιμοποιούν τη φράση αυτή και σε εκείνους στους οποίους αναφέρεται. Ναι, αν δεν είστε χαρούμενοι, πρέπει να φύγετε και να βρείτε την ευτυχία, όπου κι αν αυτή βρίσκεται κρυμμένη. Θα ήθελα, όμως, να ξεκαθαρίσω κάποιες παρανοήσεις σχετικά με το ποια είναι η θέση του καθενός, όταν κάποιος απ’ τους δύο φεύγει.

Σε μια σχέση, δεν υπάρχει περίπτωση να σε περιμένει κάποιος, όπως ένα άγαλμα, αν αποφασίσεις να φύγεις γιατί πνίγεσαι. Αν η καρδιά σου φλέγεται για ελευθερία και νέες περιπέτειες, κανένας δε θα σε φυλακίσει σε κανένα κλουβί, ούτε όμως θα περιμένει πότε θα επιστρέψεις, αν δεν είσαι σίγουρος και πηγαινοέρχεσαι. Δεν είναι δίκαιο εσύ να καλοπερνάς κι ο άλλος να φθείρεται συναισθηματικά απ’ την αναμονή, το χρόνο και τη θλίψη.

Όταν σου ζητείται να αφήσεις τον άνθρωπό σου και να φύγεις, θα το κάνεις. Γιατί κι εσύ θα ωριμάσεις κι εκείνος θα αλλάξει και θα ζήσει νέα πράγματα. Είστε δύο καλλιεργημένοι άνθρωποι που σέβεστε τις επιθυμίες του καθενός. Φεύγεις ή φεύγει. Έτσι, όταν αυτός που σε αφήνει να φύγεις, μεγαλώνει, βελτιώνεται και μετατρέπεται σε κάτι πιο όμορφο από ό,τι πίστευες ότι θα είναι σε θέση να είναι, είναι δουλειά σου και σκοπός σου να προσπαθήσεις να καλύψεις τη διαφορά, αν θέλεις να τον πλησιάσεις εκ νέου.

Όταν του στέλνεις μήνυμα, μπορεί να τα χάσει, να διστάσει ή ακόμη και να σταματήσει για ένα δευτερόλεπτο, αλλά δε θα περιμένει την απάντησή σου αιωνίως. Όταν τηλεφωνείς, μπορεί να μην πάρει χρόνο για ν’ απαντήσει, μπορεί να πανικοβληθεί, να χάσει την αναπνοή του, ενώ την ίδια ώρα είναι απασχολημένος. Η μόνη εγγύησή σου μετά την απομάκρυνση του ανθρώπου σου είναι ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Παρακολούθησέ τον, καθώς θα τρέχει μακριά και θα ανεβαίνει η ζωή του επίπεδο, μέσα σ’ έναν πραγματικό κόσμο. Μόνο τότε θα μπορείς κι εσύ να τρέξεις μακριά. Κι όταν θα πρέπει να γυρίσει προς στιγμήν πίσω και θα σε κοιτάξει, μέσα στη φούρια των αλλαγών, το σίγουρο είναι ότι δε θα αφήσει στον εαυτό του κανένα περιθώριο για επιστροφή σε σένα.

Όταν ο αγώνας σας ονομαζόταν ζωή, οι δυο σας ήσασταν δεμένοι. Τώρα μπορεί να ελπίζεις σε τυχόν επιστροφή, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν είσαι βέβαιος ότι ο άλλος θα γυρίσει. Καλώς ή κακώς, όταν οι εμπειρίες μας αυξάνονται, όταν βιώνουμε νέα συναισθήματα για άλλους ανθρώπους κι όταν δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να κάνει μια καινούρια αρχή, δύσκολα γυρίζουμε πίσω.

Είτε άφησες κάποιον είτε σε άφησε, σκέψου καλά το λόγο που το έκανες. Αν δεν ένιωθες κι ήταν απλώς μια δικαιολογία για να το βάλεις στα πόδια, δε θα σε περιμένουν απ’ όπου έφυγες. Αν όμως άφησες κάποιον να φύγει για την εξέλιξή του ή γιατί ήταν αναπόφευκτο για τη ζωή του, τότε ίσως οι δρόμοι σας ξανασμίξουν κι ίσως ξαναδώσετε μια ευκαιρία σε ό,τι αφήσατε.

Όποιος σ’ αγαπά εννοείται θα σε αφήσει να φύγεις. Πρώτον, γιατί θέλει εσύ να είσαι ευτυχισμένος και να μην καταπιέζεσαι, και δεύτερον, γιατί οι αγαπημένοι μας πάντα είναι υποστηρικτές της πραγματοποίησης των ονείρων μας. Αν όμως ζητάς να φύγεις, απλώς γιατί φοβάσαι να πεις ευθαρσώς ότι δε νιώθεις, τότε φύγε και κλείσε την πόρτα φεύγοντας. Δεν πρόκειται να ξανανοίξει για σένα.

Κάποιες φράσεις είναι υπερβολικά ουτοπικές για την αληθινή ζωή. Ή καλύτερα ισχύουν εν μέρει και υπό προϋποθέσεις.

Συντάκτης: Ελένη Κορομβόκη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου