Όλοι μας έχουμε εκείνη την κλασική περίπτωση πρώην που μας φέρθηκε με τον πιο άσχημο τρόπο. Είναι αυτός ο άνθρωπος που μας έκανε να αισθανθούμε πόνο που μέχρι κι εκείνη την περίοδο δεν ξέραμε ότι είναι δυνατόν να τον βιώσουμε. Με τη συμπεριφορά του μας μείωσε, όχι μόνο τον εγωισμό μας αλλά και την αξιοπρέπειά μας, την αυτοεκτίμησή μας. Με λίγα λόγια, μας έριξε στον πάτο και το πώς καταφέραμε να φύγουμε από εκεί, μόνο εμείς το ξέρουμε.

Επειδή όμως καθετί έχει τη θετική και την αρνητική του πλευρά, κάτι τόσο αρνητικό φυσικά κι εμπεριέχει μέσα του θετικά πράγματα. Τέτοιες ζόρικες συναισθηματικές καταστάσεις είναι που μας κάνουν πιο ώριμους, πιο προσεκτικούς στις επόμενες κινήσεις και που, ευτυχώς, συμβάλλουν στο να αναγνωρίσουμε αμέσως αυτό το «κάτι καλό» που θα έρθει στη ζωή μας.

Όσο καιρό, λοιπόν, κι αν χτυπηθήκαμε, κι αν στέλναμε μεθυσμένα μηνύματα, κι αν δε βγαίναμε βδομάδες απ’ το σπίτι επειδή δε θέλαμε να δούμε άνθρωπο στα μάτια μας, όλα αυτά κι άλλα τόσα πάνε, πέρασαν. Ο χρόνος, κακά τα ψέματα, είναι καλό πουτανάκι, άτομα που κάποτε θεωρούσες πως ήταν όλη σου η ζωή, στο πέρασμά του δεν αποτελούν καν κομμάτι της. Είναι σαν να γελάει από μακριά και να σου λέει: «μη λες μεγάλα λόγια».

Θυμήσου, λοιπόν, εκείνο το διάστημα όπου είχες χωρίσει σχετικά πρόσφατα κι η πρώην σου σχέση βρήκε τον αντικαταστάτη σου σε χρόνο ντε-τε. Αφελώς εσύ, όσο διάστημα η πρώην σου σχέση ήταν ελεύθερη –ή τουλάχιστον έτσι ήξερες–, είχες την ελπίδα ότι θα μετανιώσει για τον τρόπο που σου φέρθηκε και θα γυρίσει πίσω σου παρακαλώντας. Μάλιστα, έπιανες τον εαυτό σου να κάνει πρόβες και να φτιάχνει σενάρια για το πώς θα μιλήσεις, πώς θα παιδέψεις τον άλλον, πώς θα του τρίψεις στη μούρη όσα δεν είπες ποτέ και πώς, φυσικά, στο τέλος, θα ήσασταν μαζί και πιο ερωτευμένοι από ποτέ.

Κάτι άλλο που αφελώς πίστεψες ήταν ότι αυτή τη φορά με την καινούρια του σχέση θα ήταν όλα ιδανικά. Θα μου πεις, αυτό έδειχναν παντού, εσύ φταις; Νομίζω πως εδώ δε χρειάζεται να δώσω καμία απάντηση, καθώς όλοι μας καθημερινά δείχνουμε στα social media το κομμάτι της μέρας μας που θέλουμε να δείξουμε, προσπερνώντας όλα τα υπόλοιπα. Δε θα δείξεις για παράδειγμα τη φάση που μάλωσες με τη μάνα ή τον πατέρα σου, δε θα βγάλεις σέλφι όντας αγουροξυπνημένος, απεριποίητος και μέσα στην κατάθλιψη για τον οποιοδήποτε λόγο. Θα δείξεις, όμως, το βράδυ που θα βγεις τι ποτό θα πιεις, σε πόσα κλαμπ θα μπεις και πόσο ωραία και γαμάτα περνάς. Ήταν έτσι όλη η μέρα σου; Δεν το νομίζω.

Κάτι τέτοιο λοιπόν γίνεται και με τα ζευγαράκια. Το γεγονός ότι προβάλλουν ότι έχουν την τέλεια σχέση κι ειδικά όταν το υπέρ-προβάλλουν, δε σημαίνει ότι την έχουν κιόλας. Έτσι κι η πρώην σου σχέση με το καινούριο αμόρε. Περνάει λίγος καιρός και μαθαίνεις από κοινό γνωστό ότι όχι μόνο δεν ήταν αψεγάδιαστη η σχέση τους, όχι μόνο ό,τι έκανε σε σένα το έκανε κι εκεί, αλλά χώρισαν και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που χώρισε με σένα.

Εκείνη την ώρα νιώθεις πολλά. Αρχικά, νιώθεις τυχερός. Τυχερός που γλύτωσες από έναν τέτοιο άνθρωπο. Συνειδητοποιείς –επιτέλους, Θεέ μου– πως και να γυρνούσε σε σένα, και να έκανες εσύ εκείνο το βήμα να τα ξαναβρείτε, πάλι η κατάληξη θα ήταν ίδια και χειρότερη. Θα κατέληγες δυο φορές πληγωμένος απ’ τον ίδιο άνθρωπο κι αυτό είναι μια απ’ τις πιο άσχημες καταστάσεις που μπορείς να βιώσεις στα ερωτικά σου.

Χαίρεσαι, λοιπόν, γιατί κατάλαβες πως ξέμπλεξες και πως ο άνθρωπος αν δε θέλει, δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν άλλον να τον αλλάξει. Αυτό, λοιπόν, να σου γίνει μάθημα για την επόμενη φορά, που θα βρεις κάποιον με χίλια κουσούρια και θα επιχειρήσεις από μόνος σου να τον αλλάξεις.

Άνθρωποι με προβληματικό χαρακτήρα, ανασφάλειες κι απωθημένα, δύσκολα παίρνουν την απόφαση να αλλάξουν. Γιατί αν το προσέξεις, καμιά φορά αυτό ακριβώς που σε ελκύει σε τέτοια άτομα είναι το πόσο γοητευτικά κατεστραμμένοι είναι. Αν, λοιπόν, κάθε προσπάθειά σου να τους «φτιάξεις» πέσει στο κενό, μην εκπλαγείς και κυρίως, μην τους κατηγορήσεις.

Προσοχή: σε καμία περίπτωση δε χαίρεσαι για το πώς φέρθηκε στη σχέση του. Ίσα-ίσα, καταλαβαίνεις ακριβώς σε τι θέση βρίσκεται γιατί κι εσύ κάποτε ήσουν εκεί, οπότε αν μπορείς να βοηθήσεις αυτόν τον άνθρωπο, είτε με το να μιλήσεις απευθείας στον ίδιο είτε να πεις δυο λόγια στον κοινό σας γνωστό για να του τα μεταφέρει, καλό θα ήταν να το κάνεις. Στην τελική, άνθρωπος είναι κι αυτός, δεν ήξερε πού έμπλεκε και την πάτησε όπως κι εσύ. Τι έχετε να χωρίσετε; Τίποτα απολύτως.

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη