Το διάστημα που ακολουθεί μετά από ένα χωρισμό είναι αδιαμφισβήτητα ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχεις να μάθεις πολλά για τον εαυτό σου. Δεν έχεις πια εκείνον τον άνθρωπο στο πλευρό σου, μένεις μόνος σου κι έτσι, αναγκαστικά, βγάζεις την ετυμηγορία σου. Διάφορες σκηνές απ’ το παρελθόν ξεπετάγονται ασυναίσθητα στις σκέψεις σου, συνδέεις καταστάσεις με σημάδια που αγνόησες, βλέπεις πόσο υπερέβαλες σε κάποιες φάσεις, ή πόση άγνοια έδειξες σε άλλες στιγμές που δεν έπρεπε.

Το μείζον θέμα μετά το χωρισμό σου, λοιπόν, είναι να ξεπεράσεις την πρώην σου σχέση και να προχωρήσεις στη ζωή σου. Πώς θα γίνει αυτό; Δυστυχώς για όλους μας, δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή, κανένα μαγικό φίλτρο το οποίο πίνεις και ξαφνικά ξεπερνάς αυτόν που θες.

Είναι μία διαδικασία που την περνάει ο καθένας μας με το δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο, μια αναγκαία διαδικασία, η οποία πάντα θα ολοκληρώνεται με το να βρεις κάτι νέο. Πρόσεξε, όχι απλώς ένα νέο φλερτ, μια νέα καβάτζα, αλλά ένα νέο έρωτα που θα αντικαταστήσει επάξια τον παλιό.

Γιατί καλά όλα αυτά του τύπου «να αγαπάς τον εαυτό σου γι’ αυτό που πραγματικά είσαι», «βγες έξω να χτυπήσεις νέο γκομενάκι», «η ζωή δεν τελειώνει σε μία σχέση» και τα σχετικά, αλλά αν δε βρεις τον αντικαταστάτη, δεν μπορείς ποτέ να ξεπεράσεις την πρώην σου σχέση στο εκατό τοις εκατό. Δε λέω σε καμία περίπτωση πως πρέπει να χρησιμοποιήσεις και να εκμεταλλευτείς έναν άνθρωπο που μόλις μπήκε στη ζωή σου για να ξεπεράσεις κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν. Αυτό που λέω είναι πως, όπως και να το κάνουμε, αν δε βρεις τον επόμενο, δεν ξεπερνάς τελείως τον πρώην.

Γιατί όσο είσαι μόνος σου, πάντοτε θα παραμονεύει ο κίνδυνος να κάνεις κίνηση για να επιστρέψεις στο παλιό και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια κίνηση απελπισίας. Είτε επειδή δεν έχεις βρει κάτι καινούριο, είτε λόγω εγωισμού, είτε επειδή έχουν μείνει κάποια φθαρμένα συναισθήματα που δεν έχουν εξαλειφτεί πλήρως, είτε γιατί, στην τελική, δε θες να είσαι μόνος σου. Δεν τη θες τη μοναξιά, δεν την αντέχεις. Θες να έχεις έναν άνθρωπο δικό σου, να ξυπνάς και να κοιμάσαι μαζί του, να μοιράζεστε, να στηρίζετε ο ένας τον άλλον όταν δε θα είναι κανένας εκεί για εσάς. Ποιος μπορεί να σε κατηγορήσει γι’ αυτό;

Ας μην αποκλείουμε, φυσικά, το γεγονός ότι θα θες να γυρίσεις στο παλιό επειδή κανένας ακόμη δε σε έκανε να νιώσεις όπως εκείνο. Όσο καλή διάθεση κι αν έχεις κι όσο κι αν θες να προχωρήσεις, η χημεία του έρωτα είναι πάνω από όλους μας και δεν μπορεί τίποτα και κανένας να τα βάλει μαζί της. Ακόμη κι αν κάποιος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να είστε μαζί, αν δε χτυπάει η καρδούλα σου όταν τον βλέπεις, όταν ακούς τη φωνή του, όταν σου στέλνει μήνυμα, τότε τι να το κάνεις;

Παρατήρησε όμως το εξής και στους φίλους σου, αυτούς που αναρωτιούνται γιατί είσαι ακόμη τόσο κολλημένος με την πρώην σου σχέση: Υπήρχε ένα διάστημα που κι αυτοί είχανε φάει κόλλημα με μια πρώην σχέση τους, και με όποιον άλλον έμπλεκαν δεν κρατούσε. Έτσι, πάντα κατέληγαν να μιλάνε για το κόλλημά τους. Μόλις όμως βρήκαν κάτι καλό, σύντομα η παλιά τους σχέση ανήκει εκεί που έπρεπε να ανήκει εδώ και καιρό –στο παρελθόν. Ξεπέρασαν αυτόν που ορκίζονταν ότι θα έμενε το αιώνιο απωθημένο τους και σιγά-σιγά στη ζωή τους μπαίνει μια τάξη. Νομίζεις πως είναι τυχαίο που όλη αυτή η εξέλιξη ξεκίνησε απ’ τη στιγμή που βρήκαν κάτι καλύτερο απ’ το παλιό;

Για αυτό μην ακούς κανέναν και μην αισθάνεσαι άσχημα αν αργείς να ξεπεράσεις κάποιον. Αυτό δείχνει ότι είσαι επιλεκτικός, ότι δε θέλεις να κάνεις βεβιασμένες κινήσεις και πως θέλεις να είσαι σίγουρος για τον άνθρωπο που θα μπει στη ζωή σου και θα σε κάνει να νιώσεις όλα όσα θες. Πες μου, βρίσκεις κάτι αρνητικό σε όλο αυτό;

Όλα θέλουν το χρόνο τους, θα έρθει λοιπόν και για σένα η στιγμή που θα βρεις στα μάτια άλλου αυτό που έψαχνες, όπως κι εκείνος στα δικά σου. Κάπου εκεί θα είναι που θα καταλάβεις όχι μόνο γιατί δε δούλεψε με τον πρώην που τόσο πάσχιζες να ξεπεράσεις, αλλά και με όλους τους υπόλοιπους.

Γιατί ναι μεν δεν μπορείς να ελέγξεις την τύχη σου, δεν είναι στο χέρι σου να συναντήσεις την επόμενη κιόλας μέρα το άλλο σου μισό, όμως αυτό που είναι στο χέρι σου είναι μόλις συναντήσεις αυτόν τον άνθρωπο, να καταλάβεις κατευθείαν ότι ήρθε για να μείνει και να κάνεις τα πάντα για να μην τον αφήσεις να φύγει.

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη