Αν μας ρωτούσαν πώς λειτουργεί μια σχέση, το μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς θα σκεφτόταν, αμέσως, την κλασσική κυκλική τροχιά. Δύο άνθρωποι συναντιόνται, ερωτεύονται, είναι μαζί, και με το πέρας του χρόνου θα δείξει αν θα οδηγηθούν στο “happy end” ή στον χωρισμό. Αν καθίσουμε να το καλοσκεφτούμε, όμως, υπάρχουν κι άλλα ήδη σχέσεων.

Τι θα απαντούσες αν σε ρωτούσαν πώς λειτουργεί μια on and off σχέση; Δυσκολάκι, ε; Δε διαβάσαμε τα sos; Θα σου πω εγώ τι γίνεται. Μια μάχη. Μια μόνιμη μάχη μεταξύ δύο ανθρώπων που αντί να βάλουν μία τελεία και να πάνε παρακάτω, βάζουν αυτό το ρημάδι το κόμμα ή εκείνη την άνω τελεία, και φτου ξανά κι απ’ την αρχή.

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 60% των ανθρώπων έχουν εμπλακεί, κάποτε, σε μια on and off σχέση. Αυτά τα –σχεδόν– «μαζί» αντί να χαρακτηρίζονται απ’ την κλασική ερωτική τροχιά κι (ιδανικά) από μια εξελικτική πορεία, επιμένουν να δοκιμάζονται στα ίδια και στα ίδια, να ανακυκλώνουν συμπεριφορές και συναισθήματα, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται από σειρές διαλειμμάτων –τα γνωστά σε όλους «θέλω να μείνω λίγο μόνος/η, να σκεφτώ»– και τις, και καλά, ανανεώσεις.

Τα ζευγάρια των on and off σχέσεων, όσο και να γουστάρουν ο ένας τον άλλον, πολλές φορές καταλήγουν στον εφήμερο, εβδομαδιαίο ή και μηνιαίο –συνήθως όχι περισσότερο– χωρισμό τους, λόγω ασυνεννοησίας χαρακτήρων, έντονων και συχνών διαμαχών μεταξύ τους ή ακόμη κι ενοχλητικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του μέχρι χθες (αλλά κι αυριανού) συντρόφου τους.

Αυτά τα ζευγάρια δεν παίρνουν το φινάλε τους και πολύ στα σοβαρά, γιατί, ουσιαστικά, ξέρουν πως επιστρέφουν πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Αυτός ο γυρισμός, λοιπόν, έχει ως απώτερο σκοπό του την επανένωση και κουβαλά την ελπίδα, αυτή τη φορά, να πετύχει. Οι κυριότεροι λόγοι που επιστρέφει κάποιος στο πρώην αμόρε είναι επειδή πιστεύει πως αυτός είναι ο ένας –κι ας του σπάει τα νεύρα 24/7– , επειδή δεν μπορεί τη μοναξιά ή πολύ απλά επειδή είναι μαζοχιστής. Πέρα απ’ την πλάκα, ισχύει. Η πλειοψηφία εκεί έξω πιστεύει ότι είναι δύσκολο να βρει ένα νέο ταίρι, γι’ αυτό και προσπαθεί να προσεγγίζει τον ίδιο άνθρωπο ξανά και ξανά. Το γνώριμο είναι πάντα βολικό κι ασφαλές, ακόμα κι αν δεν οδηγεί στην ευτυχία.

Μια “normal” σχεσούλα έχει τα καλά της, έχει τα κακά της, κι αν δε βρεθεί ισορροπία και τα κατά υπερτερούν, έχει και το οριστικό (!) της τέλος. Μια on and off σχέση, αλήθεια, πότε τελειώνει, πραγματικά; Πότε κατεβαίνουν μία κι έξω τα ρολά; Πότε ρίχνει αυλαία και τα «αντίο» εννοούνται; Κανείς δεν έχει απάντηση, και γι’ αυτό τον λόγο στις on-off σχέσεις δύσκολα αποδέχεσαι τον οριστικό χωρισμό. Γιατί δεν ξέρεις ποτέ πότε, όντως, είναι η τελευταία φορά, κι έτσι εξακολουθείς να ελπίζεις, εγκλωβίζοντάς σε σε μάταιες, ορισμένες φορές, αναμονές.

«Για τελευταία φορά κάνε μου έρωτα» έλεγε η Βίσση, μα αυτό το 60% φαίνεται πως δεν είχε κατανοήσει τους στίχους. Πάντα λένε «για τελευταία φορά», και μέσα τους γελάνε, γιατί ξέρουν πως ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν. Κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, μέχρι να ξαναπούν ή να ακούσουν πάλι εκείνο το πολυπόθητο «να ξαναπροσπαθήσουμε, κι όπου βγει». Λες και δεν ξέρουν πού θα βγάλει το αδιέξοδο.

Και ξαναπροσπαθούν. Και ξαναχωρίζουν. Κι άντε μια προσπάθεια ακόμη, και φτου ένας ακόμη χωρισμός. Και… όπα-όπα. Δεν έχει «ξανά» αυτή τη φορά; Τι εννοείς, μα αφού έτσι δε γίνεται πάντα;

Λοιπόν, ήρθε το οριστικό τέλος. Το αποδέχεσαι; Εδώ που τα λέμε, δεν έχεις και πολλές επιλογές. Το αποδέχεσαι θες-δε θες. Ο άλλος δε γουστάρει επανασύνδεση νούμερο 16. Του τελείωσε ή μάλλον του εξαντλήθηκε μες στα πολλά πήγαιν’ έλα. Σαφώς, δύσκολο να το αποδεχτείς ότι αυτό ήταν, μα κάποτε θα γινόταν. Ποτέ δεν είχες προετοιμάσει τον εαυτό σου γι’ αυτό το τέλος, γιατί ποτέ δεν πίστευες ότι θα συνέβαινε. Όχι σε ‘σας. Είχες το σιγουράκι σου και δε χρειαζόταν ούτε μία στο εκατομμύριο να σκεφτείς ότι ο χωρισμός θα έρθει, κάποτε, μία και καλή.

Μα ήρθε, και τώρα πρέπει να τον αποδεχτείς. Γι’ αυτό, πριν πάρεις την απόφαση να επιστρέψεις για χιλιοστή φορά σε αυτόν ή αυτήν, σκέψου καλά όλα αυτά που σας οδηγούσαν πάντα στον χωρισμό. Γιατί ωραίο το καλό σεξ, το βόλεμα του σίγουρου, ο εύκολος δρόμος, μα το τέλος; Όσο φορές κι αν αναβληθεί, δεν ακυρώνεται. Δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν υπάρχει επανασύνδεση.

Αν σας ρωτήσουν, λοιπόν, τι έχετε να πείτε για τις on and off σχέσεις, πείτε τους πως ξαναβρασμένο φαγητό δε λέει. Κάποτε θα χαλάσει. Όπως όλα, άλλωστε.

 

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη