Το έγκλημα πολλές φορές γίνεται ελκυστικό για το κοινό, τόσο σε επίπεδο ειδησεογραφικό όσο και σε διαφορές σειρές, reality και ταινίες. Το ψυχολογικό προφίλ του δράστη πάντα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα φόβου και περιέργειας. Τι συμβαίνει όμως με εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο δράστης γίνεται αντικείμενο πόθου κι έλξης όταν γίνεται γνωστός μέσα από ένα ειδεχθές έγκλημα;

Πρόκειται για το φαινόμενο της υβριστοφιλίας ή αλλιώς σύνδρομο Βonnie και Clyde. Από τα αρχαία χρόνια η ύβρις ξέρουμε ότι νομοτελειακά έφερνε πολλές συμφορές και συνέπειες για τους υβριστές. Πώς μπορεί όμως να ερμηνευτεί ο έρωτας κι η επιθυμία για τους υβριστές; Η σύνθετη αυτή λέξη λοιπόν, είναι ένας σχετικά καινούργιος ορός στην ψυχολογία για να περιγράψει το ψυχολογικό σύνδρομο- διαταραχή ανδρών και γυναικών να έλκονται από δράστες κάθε μορφής εγκλήματος.

Συνήθως αυτοί οι δράστες είναι γοητευτικοί, με ευφράδεια λόγου και ξέρουν να χειραγωγούν τα εκάστοτε θύματά τους. Μπορούν να παρουσιάζουν σημάδια ναρκισσιστή, ενίοτε μάλιστα είναι και το βασικό του ατού. Ως προς την κατάσταση τώρα, υπάρχει η ενεργητική κι η παθητική μορφή υβριστοφιλίας. Στην πρώτη, το άτομο είναι έτοιμο να συγκαλύψει τον εγκληματία ακόμη και ψευδομαρτυρώντας στο δικαστήριο, αλλά και ρίχνοντας ευθύνες κι υποψίες σε άλλα άτομα. Μπορεί να γίνει συνεργός του, ακόμα και να αλιεύσει καινούργια θύματα. Στην παθητική μορφή, το άτομο που έλκεται από τον εγκληματία τον βομβαρδίζει με ερωτικά γράμματα, του δηλώνει την πλήρη αφοσίωσή του και την επιθυμία του να τον γνωρίσει, αιτιολογώντας απόλυτα τις πράξεις του εγκληματία, ενώ συχνά φτάνει ως και τη θεοποίηση του αντικειμένου του πόθου του.

Οι δράστες μοιάζουν σαν το τέλειο πρότυπο φίλου, συντρόφου κι εραστή, στα μάτια εκείνου που βιώνει το εν λόγω σύνδρομο. Είναι ο ήρωας που αρρωστημένα στο δικό του το μυαλό είναι ικανός να προστατεύσει, αγνοώντας ότι ακόμη και να γίνει το όνειρό του πραγματικότητα, όταν αποφυλακιστεί μπορεί να βλάψει και τον ίδιο. Μπορεί αυτή η έλξη να πηγάζει κι από το «σύνδρομο του σωτήρα» μιας κι η ψυχολόγος Katherine Ramsland επισημαίνει ότι σε κάποιες γυναίκες υπάρχει η πεποίθηση ότι ο έρωτάς τους γι’ αυτόν τον άνθρωπο μπορεί να μεταμορφώσει τη βιαιότητά του, ακόμα κι αν είναι εν ψυχρώ εγκληματίας. Άλλες ταυτίζονται με το παιδικό τραύμα του μικρού αγοριού που επιζητεί με αυτόν τον τρόπο φροντίδα. Ενώ υπάρχει κι η εξήγηση της ανθρώπινης περιέργειας σε σχέση με τον κίνδυνο, το ρίσκο, ως και τον ίδιο τον θάνατο.

Οι συνθήκες κράτησης που εξασφαλίζουν μια ασφάλεια ότι γνωρίζουν συνεχώς που βρίσκεται το αντικείμενο πόθου, επίσης, πυροδοτεί τις φαντασιώσεις ότι συνεχώς τις αναζητά και τις σκέφτεται, ενώ είναι πιστός μόνο σ’ εκείνες. Ο εγκληματολόγος Jack Levin αναδεικνύει και μια σύνδεση με ναρκισσιστικά κίνητρα, με απώτερο σκοπό να θέλουν ν’ αποκτήσουν διασημότητα μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, καθώς ανήκουν στο ίδιο κοινό που μπορεί να ερωτευθεί έναν διάσημο ηθοποιό ή έναν ροκ σταρ.

Παρ’ όλο που μπορεί και παρελθοντικά να υπήρχαν τέτοια φαινόμενα έλξης για τους εγκληματίες, μόνο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μπαίνει στο επίκεντρο της έρευνας το σύνδρομο, καθώς πηγάζει από πολλές διαστάσεις και παραμέτρους ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί και το πλαίσιο μιας πιθανής θεραπείας.

Κλείνοντας συγκεντρώσαμε ενδεικτικά κάποιους από τους πιο ποθητούς εγκληματίες:

Κυριάκος Παπαχρόνης (Δράκος της Δράμας) 

Είχε καταδικαστεί σε ποινή δις εις θάνατον και κάθειρξη 23 ετών, αλλά η ποινή μετατράπηκε τελικά σε ισόβια φυλάκιση. Το κατηγορητήριο ήταν βαρύ και περιελάμβανε ανθρωποκτονίες, βιασμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις. (mixanitouxronou) Απίστευτα μεγάλο το μέγεθος των γυναικών που του έστελνε ερωτικά γράμματα, ενώ δέχθηκε και πολλές προτάσεις γάμου.

 

Κυριάκος Παπαχρόνης: Ο «Δράκος» της Δράμας

 

 

Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος

Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα ξεχάσει τον χαρακτηρισμό «γοητευτική προσωπικότητα» για τον πιλότο που δολοφόνησε τη σύζυγό του παρουσία του βρέφους τους. Τον ίδιο άνθρωπο που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ποινή ισοβίων.

 

Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος: «Μου αξίζει η τιμωρία» - Aftodioikisi.gr

 

Τεντ Μπάντι

Ίσως ο πιο διάσημος serial killer όλων των εποχών, που βίασε και σκότωσε περισσότερες από 30 γυναίκες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης, γυναίκες εμφανίζονταν μπροστά του με τα χαρακτηριστικά εκείνων που του άρεσε να σκοτώνει με σκοπό να τις προσέξει, όπως με χτενισμένα μαλλιά με χωρίστρα στη μέση και κρίκους στ’ αυτιά, κάνοντας το μέγεθος της παθογένειας τρομακτικό.

 

Τεντ Μπάντι: Ο μεγαλύτερος κατά συρροή δολοφόνος των ΗΠΑ -Βίασε, κατακρεούργησε και δολοφόνησε 100 γυναίκες [εικόνες] - iefimerida.gr

 

Τζέφρι Ντάμερ

Μια αποθήκη τρόμου διατηρούσε ο διάσημος δολοφόνος, με διαμελισμένα μέλη βουτηγμένα στο οξύ και καταψύξεις με άκρα των 17 αντρών θυμάτων του. Μάλιστα, θεωρείται ότι το κίνητρό του πίσω από τους φόνους αυτούς είναι η καταπιεσμένη του σεξουαλικότητα. Κι όμως, τα εγκλήματά του δε φαίνεται να ήταν αρκετά για να μην απολαμβάνει τον θαυμασμό, ακόμα και μετά τις δολοφονίες του.

 

Ο «βωμός των κρανίων» του Τζέφρι Ντάμερ όπως τον σχεδίασε ο ίδιος ο διαβόητος κανίβαλος!

 

Ρίτσαρντ Ραμίρεζ «Κυνηγός της Νύχτας»

Αμερικανός διαρρήκτης, βιαστής και κατά συρροήν δολοφόνος από την Καλιφόρνια, με σατανιστικές πεποιθήσεις. Συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές στις 31 Αυγούστου του 1985, δικάστηκε για 13 δολοφονίες. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μέχρι την εκτέλεση της ποινής του (που δεν έγινε ποτέ) δέχθηκε γράμματα θαυμασμού κι έρωτα, με αποκορύφωμα την Ντορίν Λαϊόι, που του έστειλε πάνω από 75 επιστολές και τον παντρεύτηκε όσο ήταν μέσα στη φυλακή.

 

Μηχανή του Χρόνου: Ο σατανιστής που σκότωσε 13 ανθρώπους και βίασε 25 γυναίκες άνω των 70 ετών

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ευαγγελία Τόλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου