pillow1245

Σχέση. Ουσιαστικό γένους θηλυκού και παράλληλα ουσιαστικό κομμάτι στην καθημερινότητά σου. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που αναρωτιέσαι αν το ταίρι σου σε καλύπτει και μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις κάποιες σκέψεις παραπάνω. Τι μπορείς να σε ρωτήσεις για να δεις αν όντως βαδίζεις στον σωστό δρόμο με το πρόσωπο που έχεις πλάι σου;

 

1. Υπάρχει εμπιστοσύνη; 

Η εμπιστοσύνη είναι θεμέλιος λίθος σε μια σχέση. Δείχνει ότι μπορείς να στηριχτείς στον άνθρωπο που έχεις πλάι σου, να μοιραστείς μαζί του θέματα πιο προσωπικά που σε απασχολούν, να ανοιχτείς και να αφεθείς. Αν λείπει από τη σχέση σου και βλέπεις το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου με μισό μάτι, κάνοντας δεύτερες σκέψεις, ενώ είσαι αβέβαιος για το αν τα μυστικά σου είναι ασφαλή, ξανασκέψου την επιλογή σου.

 

2. Είσαι διατεθειμένος να γνωριστείτε καλύτερα;

Είναι τέχνη να μπορείς να αγαπάς τον άλλον τόσο πολύ, σε σημείο που να προσπαθείς να γνωρίσεις κάθε μικρή και πιθανόν ανεξερεύνητη πλευρά του εαυτού του. Προφανώς απ’ το χαίρω πολύ δεν μπορείς να ξέρεις έναν άνθρωπο, αν όμως δεν είσαι διατεθειμένος να μπεις στη διαδικασία να τον ανακαλύψεις, να μάθεις πώς πίνει τον καφέ του ή τι του αρέσει να κάνει τα βράδια πριν κοιμηθεί, να καταλάβεις τι τον κάνει να συγκινείται και μπροστά σε τι απογοητεύεται, τότε μάλλον το μαζί δε θα κρατήσει πολύ.

 

3. Νιώθεις άνετα να δείξεις στο πρόσωπο τις αδυναμίες σου; 

Όλοι είμαστε τρωτοί. Έχουμε ελαττώματα και κάποια απ’ αυτά ξέρουμε πως όσο κι αν προσπαθήσουμε δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Νιώθεις όμως οκ να κλάψεις μπροστά στο ταίρι, να μιλήσεις για όσα σε στεναχώρησαν, να λυγίσεις και να δείξεις μια πλευρά σου πιο ευάλωτη; Αν προσπαθείς να κρύψεις τον πραγματικό σου εαυτό και να βγάζεις συνέχεια την εικόνα του δυναμικού, μην και καταλάβει το πρόσωπο τα ευαίσθητα σημεία σου, μήπως δεν είναι το κατάλληλο άτομο για σένα;

 

4. Διασκεδάζετε μαζί; 

Κι όμως το να περνάς καλά, να ψυχαγωγείσαι παρέα με το ταίρι, να κάνετε από κοινού δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας γεμίζουν ευεξία είναι σημαντικό. Το να ακούτε μουσική, να βάζετε να βλέπετε ταινίες, να πηγαίνετε σινεμά, για πεζοπορία ή για ορειβασία, να βγαίνετε σε κλαμπ ή σε κουτούκια, να πηγαίνετε ταξίδια ή να οργανώνετε βραδιές παρέας με επιτραπέζια μπορεί να σας φέρει πιο κοντά, να σας κάνει να γελάσετε με την ψυχή σας και να σας βοηθήσει να αφήσετε για λίγο στην άκρη την κουραστική ρουτίνα.

 

5. Σε βοηθάει να εξελιχθείς; 

Το σημαντικό σε μια σχέση είναι να σου δίνει το ταίρι έναυσμα να γίνεις καλύτερος, να βελτιώσεις πτυχές του εαυτού σου και να φέρεις στην επιφάνεια στοιχεία σου που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχες την ευκαιρία να εκδηλώσεις. Αν το πρόσωπο σε κρατάει στάσιμο, αν δε σου δίνει κίνητρο να σε πας ένα βήμα παραπέρα, τότε η συγκεκριμένη σχέση μακροπρόθεσμα δε θα έχει κάτι να σου προσφέρει. Εξάλλου, είναι ό,τι πιο όμορφο να κρατάτε ο ένας τον άλλο απ’ το χέρι δίνοντας ώθηση για το επόμενο βήμα.

 

6. Είναι δίπλα σου στα προβλήματά σου;

Υπάρχουν στιγμές που η καθημερινότητα είναι δύσκολη, που διάφορα γεγονότα μπορεί να σου δημιουργήσουν ψυχική δυσφορία. Είναι ο σύντροφός σου παρών να σε ακούσει; Μπορεί να διώξει τη συσσωρευμένη σου ένταση, να σου κάνει μια έξυπνη παρατήρηση, να σου δώσει μια εύστοχη συμβουλή; Είναι πραγματική ανακούφιση να ξέρεις πως κάποιος είναι δίπλα σου κάθε φορά που νιώθεις αναστατωμένος και θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη.

 

7. Καλύπτεσαι συναισθηματικά; 

Καλή η επικοινωνία, καλή κι η κατανόηση και το αίσθημα ασφάλειας που σε κάνει μια σχέση να νιώθεις. Αν όμως δεν πονάει το δοντάκι σου, δεν τρεμοπαίζουν τα μάτια σου όταν βλέπεις το πρόσωπο, δεν αυξάνονται οι σφύξεις χωρίς να το καταλαβαίνεις, τι κάνεις στη συγκεκριμένη με το συγκεκριμένο πρόσωπο; Αν δεν υπάρχει έρωτας, κάποια στιγμή το μεταξύ σας θα βαλτώσει και θα ‘ναι απλώς μια ακόμη συνήθεια απ’ αυτές που δεν μπορείς να αποχωριστείς γιατί αποτελούν κομμάτι σου, αλλά περισσότερο σε κουράζουν παρά σε γεμίζουν.

 

8. Νιώθεις ελεύθερος στη σχέση;

Η συντροφικότητα δεν αναιρεί την ανεξαρτησία και το αίσθημα ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις. Είναι όμορφο όταν συνυπάρχουν ελευθερία και σχέση. Αν είσαι με έναν άνθρωπο και καταφέρνεις να έχεις τον προσωπικό χώρο και χρόνο, να μη στερείσαι τίποτα από αυτά που θα έκανες αν ήσουν μόνος, έχεις κάνει τη σωστή επιλογή. Αν πάλι συνέχεια νιώθεις πως κάτι σε κρατάει πίσω, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις.

 

9. Θα στηρίξει το ταίρι τις επιλογές σου;

Πολλές φορές ο/η σύντροφός μας μπορεί να μην είναι σύμφωνος/η με αυτό που θα επιλέξουμε να κάνουμε. Το ερώτημα εδώ είναι αν θα μας στηρίξει ακόμα και σε φάσεις που έχει αντίθετη άποψη. Ο άνθρωπος που θα επιλέξουμε να βρίσκεται δίπλα μας είναι ωραίο να είναι εκεί ακόμα κι όταν έχει την αίσθηση πως θα φάμε τα μούτρα μας. Να μας αφήσει να πάρουμε τον δρόμο που θέλουμε, χωρίς να μας επιβάλλει τη δική του άποψη νομίζοντας πως ξέρει καλύτερα από μας το καλό μας.

 

10. Σκέφτεσαι τη ζωή σου με άλλα πρόσωπα;

Αν κάνεις όνειρα για τον γάμο σου με τον γείτονα, αν βρίσκεσαι στη δουλειά και σκέφτεσαι πώς θα περνούσατε τα βράδια με τον συνάδελφο απέναντι, αν βγαίνεις με το ταίρι και σου φαίνεται πως με τη σερβιτόρα θα ταιριάζατε, μάλλον δεν καλύπτεσαι όσο νομίζεις. Φυσικά και το μάτι μπορεί πάντα να παίζει, αν όμως φτάνεις σε σημείο να σκέφτεσαι τη ζωή σου με άλλους/άλλες, κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου, μιας και το μυαλό σου έχει τη δυνατότητα να φύγει πολύ εύκολα από κει που βρίσκεται.

 

Κάνουμε σχέσεις για να νιώθουμε καλά. Για να ΄μαστε ευτυχισμένοι, ερωτευμένοι και ήρεμοι. Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για την επιλογή μας και να αναρωτιόμαστε αν κάτι δεν πάει καλά, η όλη φάση δεν κυλάει. Καμιά φορά είναι δίλημμα μεγάλο αν θα επιλέξεις να χωρίσεις και να πορευτείς μόνος ή να μείνεις σε μια σχέση που δε σε καλύπτει απόλυτα αλλά έχεις βολευτεί, από ανασφάλεια και φόβο μη δε βρεις κάπου καλύτερα.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ειρήνη Αγρίτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.