Πάνω σε μια μηχανή, αλωνίζεις σε κάποιο νησί με ακουστικά στ’ αφτιά κι ακούς δυνατά το “Indian Summer”. “I love you the best. Better than all the rest”. Ο Τζιμ Μόρισον, πενήντα χρόνια μετά τη μεγάλη φυγή του είναι ακόμη εδώ. Το νιώθεις αυτό σε κάθε άκουσμα τραγουδιού των Doors που εξακολουθεί να εμπνέει τους ανθρώπους.

Ο Δαίμων του Σωκράτη αποτυπώθηκε στην επιτύμβια πλάκα του Μόρισον με την πιο γνωστή φράση «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού». Και τι σημαίνει αυτό; Δαίμων εαυτού αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τη θεότητα-προστάτη που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία. «Πράττω κατά τον Δαίμονα Εαυτού» στην ουσία σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό». Ο Μόρισον μαζί με τη φράση αυτή να συνοδεύει την τελευταία του κατοικία, βρίσκεται στη γωνία των ποιητών κοντά στους τάφους των Μπαλζάκ, Μολιέρου και Γουάιλντ. Άλλωστε κι ο ίδιος υπήρξε ένας ποιητής, μέσα από τα αριστουργήματα που μας χάρισε.

Ένας ευφυής μαθητής που πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη φιλοσοφία και την ψυχολογία. Ως έφηβος ο Μόρισον ανακάλυψε τα γραπτά του Νίτσε.’Ενιωσε τόση έλξη για τον νιχιλισμό του Νίτσε όση και για τους καταραμένους ποιητές του 18ου και 19ου αιώνα όπως ο Κάρολος Μποντλέρ κι ο Αρθούρος Ρεμπό. Το βιβλίο “On the road” του Τζακ Κέρουακ τον επηρέασε σε τέτοιο βαθμό που αυτό αποτυπώθηκε στον τρόπο έκφρασής του θέλοντας να βιώσει όσα αναφέρονται στο βιβλίο.

Ο Μόρισον το καλοκαίρι του 1965 αποφοίτησε από την κινηματογραφική σχολή UCLA. Εκει είχε γνωρίσει τον Ρέι Μανζαρεκ κι έμελλε να γίνουν τα δύο πρώτα μέλη του συγκροτήματος. Προστέθηκαν ο κιθαρίστας Ρόμπι Κρίγκερ και ο ντράμερ Τζον Ντενσμορ. Κι έτσι γεννήθηκα οι Doors. Ο frontman όμως του συγκροτήματος ήταν όντως ασυμβίβαστος. Το 1967 με το κομμάτι “Light my fire” να σκαρφαλώνει στο νούμερο ένα στα Billboard Hot 100, η δημοφιλής εκπομπή The Ed Sullivan Show, τους προσκάλεσε ζητώντας δυο τραγούδια. Ζήτησαν όμως να αλλάξουν έναν στίχο “Girl we could not get much higher” σε “Girl we couldn’t get much better”.  Τα μέλη δέχθηκαν, όμως κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης ο Μόρισον τραγούδησε τον αρχικό στίχο!

Η εμβληματική, πιο εκφραστική κι ίσως η πιο γνωστή φωτογραφία του Μόρισον τραβήχτηκε το 1967 από το φακό του Joel Brodsky στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με τον φωτογράφο βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ζωής του. Δυο χρόνια αργότερα, 1 Μαρτίου 1969, οι Doors εμφανίστηκαν στο Dinner Key Auditorium στο Μαϊάμι. Ο Μόρισον ήταν μεθυσμένος κι αντισυμβατικός στη σκηνή, επηρεασμένος από μια θεατρική παράσταση που είχε παρακολουθήσει λίγες μέρες νωρίτερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες εμφανίσεις του συγκροτήματος από τις αρχές των πόλεων με τη δικαιολογία ότι «δεν ήθελαν ροκ συγκροτήματα αμφιβόλου επιπέδου να παίζουν στις πόλεις τους».

«Με έλκυαν πάντα οι ιδέες που είχαν να κάνουν με την εξέγερση εναντίον της εξουσίας. Μου αρέσουν οι ιδέες που αφορούν τη δραπέτευση από την καθιερωμένη τάξη ή την ανατροπή της. Με ενδιαφέρει οτιδήποτε σχετικό με την επανάσταση, την αταξία, το χάος, οι δραστηριότητες που δεν έχουν κανένα νόημα, καθώς μου φαίνεται πως αυτός είναι ο δρόμος προς την ελευθερία.» ‘Ηταν αρκετά τα χρόνια παρουσίας του μέσω των Doors και των στίχων του για να πει όλα όσα είχε στο μυαλό του και στην ψυχή του. Να προκαλέσει, να επαναστατήσει, να ζήσει την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία.

“People are strange when you ‘re a stranger” και το 1971 ο ψυχεδελικός θεός του οργασμικού ροκ αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι, πόλη που θαύμαζε ιδιαίτερα για την αρχιτεκτονική της, έχοντας αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να ελευθερωθεί από την αιτιώδη σχέση του με ουσίες. Στο ταξίδι αυτό τον συνοδεύει η Πάμελα Κούρσον. Αποτέλεσε τη σύντροφο της ζωής του πολύ πριν γίνει διάσημος. Μια σχέση όμως ιδιαίτερα θυελλώδης, με συχνούς τσακωμούς και περιόδους χωρισμού. Δυστυχώς, ούτε στο Παρίσι κατάφερε να αλλάξει η κατάσταση κι υπέκυψε εκ νέου σε ουσίες.

3 Ιουλίου 1971 σε ηλικία 27 χρόνων ο Μόρισον πέρασε στην αιωνιότητα. Εικάζεται ότι είχε επηρεαστεί από τους θανάτους που είχαν προηγηθεί των Brian James (κιθαρίστας των Rolling Stones), Jimi Hendrix και Janis Joplin που έφυγαν όλοι σε ηλικία 27 χρόνων. Υπήρξαν διάφορες θεωρίες γύρω από το θάνατό του με την Κούρσον να αδυνατεί να δώσει μια σαφή εξήγηση σχετικά με τα αίτια. Ανέφερε ότι ο Μόρισον δεν είχε συγγενείς, κάτι το οποίο είχε δηλώσει κι ο ίδιος κάποια χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα ότι είχαν χάσει τη ζωή τους σε ένα ατύχημα και προχώρησε στην ταφή. Υποστήριξε ότι ο Μόρισον έκανε χρήση ουσιών, όμως οι φίλοι του την αμφισβήτησαν και κινήθηκαν νομικά. Δεν μπόρεσαν όμως να διεκδικήσουν το δίκιο του Μόρισον διότι η Κούρσον έφυγε από υπερβολική δόση το 1974.’Ηταν 27 χρόνων.

«Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους». Τραγουδιστής, ποιητής, συγγραφέας, ένας frontman που όταν ανέβαινε στη σκηνή έβγαζε τα ρούχα του ή εγκατέλειπε τη σκηνή γιατί απλώς δε δεχόταν περιορισμούς. “Light my fire”, “Break on Through”, “The End”, τρία τραγούδια που θα μπορούσαν να έχουν απόσταση χρονικά μεταξύ τους, όμως περιλαμβάνονται όλα στο άλμπουμ ντεμπούτο το 1967 του συγκροτήματος “The Doors”. Προφητικό; Ο Μόρισον εξέθεσε τον εαυτό του στον βαθύτερο φόβο του και νίκησε τον θάνατο. Είναι ελεύθερος.

Συντάκτης: Ειρήνη Αγρίτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου