Κοίτα τον καθρέφτη σου! Τι βλέπεις; Δύο αυτιά κι ένα στόμα. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί είσαι φτιαγμένος έτσι; Ναι, για να ακούς περισσότερο και να μιλάς λιγότερο. Όπως λέει κι ο σοφός λαός, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Μα σαν πάρεις την απόφαση να μιλήσεις, να ξέρεις τι να πεις, να ξέρεις να βουτήξεις τη γλώσσα σου στο μυαλό σου. Κρίμα είναι να χτυπήσει κανένας απ’ τα βατραχάκια που εκσφενδονίζονται απ’ το στόμα σου.

Υπάρχουν, που λέτε, κι αυτοί οι άνθρωποι που με μια τους ατάκα μπορούν εύκολα να ερεθίσουν τα εγκεφαλικά σου κύτταρα, αρκεί να έχεις, για να μπορέσεις να τους εκτιμήσεις. Είναι αυτοί που δε θα πουν πολλά, θα πουν όμως καλά. Τους αποκαλούμε ετοιμόλογους, γιατί είναι πάντα σε θέση να δώσουν άμεσες κι έξυπνες απαντήσεις.

Άπαξ κι έμπλεξες με ετοιμόλογο άνθρωπο ετοιμάσου να τη δαγκώσεις τη λαμαρίνα. Είναι τόσο εύστροφοι, αρχικά. Ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται σε χρόνο ντετέ κι η απάντηση που θα σου δώσουν θα σε σκαλώσει τις περισσότερες φορές. Κάνουν παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά και με το μυαλό σου. Σε βάζουν στη θέση σου,  κι εσύ αντί να εκνευριστείς, παρασύρεσαι, το απολαμβάνεις και τελικά ερωτεύεσαι.

Τους ερωτεύεσαι γιατί είναι έξυπνοι και καλλιεργημένοι. Ξέρουν πολύ καλά πού να ξεκινήσουν και πού να σταματήσουν. Είναι μετρημένοι και ποιοτικοί. Εγκεφαλικοί κι αισθαντικοί. Έχουν πιάσει το νόημα του τι σημαίνει ουσιαστική επικοινωνία. Δε μιλούν για να δείξουν ότι υπάρχουν. Μια καλά ειπωμένη ατάκα τους αρκεί για να κάνει μαρμελάδα το μυαλουδάκι σου. Και τότε ή θα φύγεις τρέχοντας από κοντά τους, γιατί δεν τα μπορείς εσύ τα δύσκολα ή θα αφεθείς και θα ζήσεις αυτό το γλυκό βασανιστήριο.

Άποψή μου να αφεθείς και να το ζήσεις. Δεν συναντάς κάθε μέρα τέτοια άτομα. Επειδή καλώς ή κακώς ζούμε στην εποχή της εικόνας, οι περισσότεροι πιστεύουν πως για να εντυπωσιάσουν αρκεί να είναι στιλιστικά στην τρίχα. Ούτε καν! Αυτά τα πλάσματα, τα ετοιμόλογα, θα σε συνεπάρουν με τον τρόπο σκέψης κι έκφρασής τους. Η συζήτηση μαζί τους δε θα είναι ποτέ βαρετή. Θα σε ιντριγκάρουν κάθε λεπτό. Θα σε έχουν στην τσίτα και θα σ’αρέσει. Και θα σ’αρέσει γιατί μαζί τους θα ανακαλύψεις κι άλλες πτυχές του εαυτού σου, ίσως κρυμμένες. Θα δεις ότι τα όριά σου είναι πολύ πιο μεγάλα και πιο ευρύχωρα.

Στο σημείο αυτό να πω πως επειδή έκφραση δεν είναι μόνο οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Έκφραση είναι οι κινήσεις, τα νεύματα, οι χειρονομίες, οι γκριμάτσες. Καθετί μπορεί να αποτελεί τρόπο έκφρασης. Οι ατακαδόροι αυτοί λοιπόν ξέρουν από κάθε είδους έκφραση. Μαζί με την ατάκα-βόμβα που θα σου πετάξουν, τσουπ θα σου σκάσουν κι ένα χαμόγελο γεμάτο μυστήριο κι κάπου εκεί εσύ θα χάσεις τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου. Θα χαμογελάσεις προφανώς για να κερδίσεις χρόνο μέχρι να σκεφτείς να απαντήσεις κι εσύ κάτι έξυπνο κι έτσι θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ.

Ένα παιχνίδι πινγκ-πονγκ δεν είναι άλλωστε κι η ανθρώπινη επικοινωνία; Στέλνεις το μπαλάκι-μήνυμα κι ο άλλος στο πετάει ξανά πίσω και πάει λέγοντας. Πρόσεξε όμως, ο πραγματικά ετοιμόλογος, ο έξυπνα ετοιμόλογος θα σου πετάξει το μπαλάκι με τέτοιο τρόπο που δε θα ξέρεις αν θα πρέπει να αμυνθείς, να επιτεθείς ή απλά να το αφήσεις να φύγει έξω. Τα λίγα αυτά δευτερόλεπτα που προσπαθείς να λάβεις το μυστήριο μήνυμά του είναι κι απ’ τα πιο ωραία και διασκεδαστικά.

Μπες επομένως στο παιχνίδι, κάνε ότι καλύτερο μπορείς και θα δεις, δε θα βγεις χαμένος.  Εντάξει, ίσως χάσεις για λίγο το μυαλό σου αν παίζεις με ετοιμόλογο, αλλά θα το ευχαριστηθείς. Θα σ’ αρέσει. Trust me!

 

Συντάκτης: Ανδριάνα Νίκου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη