Βραδάκι Παρασκευής, εσύ και το ταίρι σου αράζετε στον καναπέ του σαλονιού σας. Καμιά διάθεση για έξοδο, προτιμάτε να καθίσετε μέσα παρέα, να δείτε ο ένας τον άλλον, να έρθετε πιο κοντά. Και, κάπου εκεί, πέφτει το πρώτο συνωμοτικό βλέμμα. «Θες να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό;» προτείνεις χαμογελώντας πονηρά στο ταίρι σου. Εντάξει, στην αρχή ίσως να σκεφτεί ότι θες να δοκιμάσετε λιβανέζικη κουζίνα απ’ το μαγαζί που άνοιξε λίγο πιο κάτω. Αλλά εσύ ξεκαθαρίζεις τα πράγματα, μια και καλή. Μέρες τώρα σου είχε καρφωθεί στο μυαλό να δοκιμάσετε κάτι αλλιώτικο με το ταίρι σου στον ερωτικό τομέα. Έτσι, για την αλλαγή.

Και τι καλύτερο απ’ το Κάμα Σούτρα; Έχεις μελετήσει ενδελεχώς όλες τις στάσεις. Προφανώς και προτείνεις να κάνετε τις πιο εύκολες. Όχι ότι δεν μπορείτε και τις άλλες, δεν είστε τίποτα γατάκια. Αλλά, έτσι, για να δείτε αν σας κάνει, θα ξεκινήσετε με τα πιο ομαλά. Δείχνεις το βιβλίο στο ταίρι σου, ρίχνοντας λάγνες ματιές, κι επισημαίνεις τις επιλογές σου, ελπίζοντας ότι θα σε ακολουθήσει σε αυτό το μονοπάτι αδιαμαρτύρητα.

Ξεφυλλίζετε το βιβλίο με τις στάσεις, διαβάζετε δυνατά τις περιγραφές. Κάποιες φορές γελάτε, κάποιες φορές απλά γυρίζετε σελίδα συνειδητοποιώντας ότι είναι τουλάχιστον αδύνατο να κάνετε τις στάσεις που απεικονίζονται. Και κάπως έτσι απορείτε με όσα βλέπετε. Μα καλά, αυτοί που εμπνεύστηκαν αυτές τις στάσεις, τις υλοποίησαν κιόλας; Ή μήπως τις δοκίμασαν πρώτα και στη συνέχεια αποφάσισαν να δώσουν τα –κατά τ’ άλλα– περίτεχνα ονόματα;

Δηλαδή, κάν’ το λίγο εικόνα. Υπήρξε ζευγάρι, ας πούμε, που είπε ο ένας «Έλα, αγάπη μου, τύλιξε τα πόδια σου γύρω απ’ τη μέση μου. Μη φοβάσαι, θα σε κρατήσω εγώ με τα χέρια μου. Τι εννοείς “είμαστε κι οι δύο στον αέρα”;»; Κι αφού ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πράξη –με όλη τη σημασία της λέξης– και χωρίς να ‘χει σκάσει κανένας σαν καρπούζι κάτω, αποφάσισαν και να την ονομάσουν “Ascent to desire”. Σε ελεύθερη απόδοση, δηλαδή, άνοδο προς στην επιθυμία. Κι οκ, την άνοδο –ή καλύτερα το σκαρφάλωμα– όλοι το αντιλαμβανόμαστε, την επιθυμία δεν ξέρω αν κατάφεραν να διατηρήσουν.

Αλλά εσύ δεν πτοείσαι. Λες ας δοκιμάσουμε αυτή, τη “The erotic V”. Ναι, καλά το κατάλαβε το δαιμόνιο μυαλό σου, το V έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που τοποθετεί η παρτενέρ τα πόδια στους ώμους του έτερου παρτενέρ. Εννοείται πως και σε αυτή τη στάση ο ένας απ’ τους δύο βρίσκεται στον αέρα με τα πόδια στους ώμους του άλλου, σαν εκκρεμές, ένα πράγμα. Η μόνη ασφάλεια είναι ότι απλώς κρατιούνται απ’ τα χέρια. Αν δε θες να βρεθείς στο ΚΑΤ με κολάρο στον αυχένα –στην καλύτερη των περιπτώσεων–, τότε απλά μην το κάνεις.

Και για να τιμήσεις την προέλευση του Κάμα Σούτρα αποφασίζετε να κάνετε και το “Indian Handstand”. Εκεί, ο ένας απ’ τους δύο στηρίζεται με τα χέρια στο πάτωμα και περνάει τα πόδια του απ’ τη μέση του παρτενέρ. Ουσιαστικά κι οι δύο στηρίζεστε στα χέρια που ακουμπάνε στο πάτωμα, κι εκεί το ταίρι σου πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μη σε πετάξει με τα μούτρα κάτω. Γι’ αυτό, αν δε θες να δεις το πρόσωπό σου στραπατσαρισμένο, καλύτερα να την αφήσεις στην άκρη (και) τη συγκεκριμένη στάση.

Και κοιτάζεστε μεταξύ σας. Κάνετε μια μικρή προβολή στο μέλλον και βλέπετε τα σώματά σας γεμάτα μελανιές –στη light εκδοχή της όλης κατάστασης– και δεν ξέρετε αν πρέπει να κλάψετε ή να γελάσετε. Ναι, ένα μικρό κομμάτι του εαυτού σας, που το ‘χει κατακλύσει το πείσμα, διαμαρτύρεται. Καλύτεροι είναι οι άλλοι που τα κάνουν; Αλλά υπάρχει κάποιος που όντως τα δοκίμασε; Κι άντε και τα δοκίμασε, βγήκε αλώβητος από όλο αυτό; Επιεικώς αδύνατο.

Θα σκεφτεί κανείς, βέβαια, και για ποιον τα γράφουν; Το Κάμα Σούτρα έχει πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία. Δεν είναι απλά στάσεις που έχουν στόχο να οδηγήσουν στην κορύφωση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ομάδα κειμένων που περιλαμβάνουν οδηγίες και συμβουλές πάνω σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας των Ινδουιστών. Ο Κάμα προσωποποιεί τον ερωτικό πόθο κι ο στόχος αυτών των κειμένων είναι να αναζωπυρώσει τις απονεκρωμένες ερωτικές σχέσεις των ζευγαριών που παντρεύτηκαν από συνοικέσιο.

Κι είναι να απορεί κανείς, εσύ γνώρισες το ταίρι σου από συνοικέσιο; Λογικά όχι. Επομένως γιατί έχεις ανάγκη μια σειρά από κείμενα αυτού του τύπου για να ζωντανέψεις την ερωτική σου ζωή ή έστω να τη νοστιμέψεις; Και στην τελική ανάλυση, καλοκαιράκι έρχεται, είναι τουλάχιστον απίθανο να θες να το περάσεις στο ΚΑΤ.

Συντάκτης: Ναταλία Ελευθερίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη