paul1874

Καλοκαίριασε. Τίποτα δε σε κρατάει πλέον μέσα. Νομίζεις ότι ακούς τις παρέες που περνούν κάτω απ’ το σπίτι σου να σε φωνάζουν να ενωθείς μαζί τους. Τι κι αν είναι καθημερινή; Τι κι αν ξέρεις ότι το πρωί δουλεύεις και φλερτάρεις έντονα με την ιδέα να μην μπορείς να αποχωριστείς το κρεβάτι σου; Δε χάνεις λεπτό, κλείνεις την πόρτα πίσω σου, κι ας είναι Πέμπτη.

Όταν πέταξες στο τραπέζι την πρόταση να βγείτε την Πέμπτη με την παρέα σου, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από ορισμένους φανατικούς υποστηρικτές της σαββατιάτικης εξόδου. «Μα είναι δυνατόν, το Σάββατο να ‘ναι όλοι έξω κι εμείς να βγαίνουμε Πέμπτη;» ακούστηκε με παράπονο. Δύσκολα αποδέχονταν το γεγονός ότι πού και πού θα πρέπει να κοιτάζουν και το ρολόι τους, ώστε να μην αργήσουν να γυρίσουν σπίτι, μιας και δουλεύουν οι περισσότεροι την Παρασκευή. Αλλά, εδώ που τα λέμε, αν περνάς πραγματικά καλά, κοιτάζεις το ρολόι σου;

Όταν, όμως, συνειδητοποίησαν την ουσιαστική διαφορά μιας εξόδου μεσοβδόμαδα με αυτή το Σάββατο, έγιναν οι μεγαλύτεροι φαν. Η έξοδος πλέον ήταν ποιητική. Τέλος στα ατελείωτα στριμωξίδια και στην ορθοστασία. Πόσες φορές φεύγατε απ’ το στέκι σας ξενερωμένοι γιατί δεν υπήρχε ούτε μία άδεια θέση, ένας χώρος να πάτε να αράξετε; Πόσες φορές, ενώ ξεκινούσατε με την καλύτερη διάθεση για μια όμορφη βραδιά, καταλήγετε με νεύρα, γιατί στην τελική το μόνο που είχατε καταφέρει να αποκομίσετε ήταν ένας τρελός πονοκέφαλος απ’ τη βαβούρα;

Τις Πέμπτες έχετε τη δυνατότητα όχι μόνο να επιλέξετε τον χώρο που θα πάτε, αλλά και το πού θα καθίσετε. Δε βγαίνετε απλά για την ιστορία, αλλά γιατί γουστάρετε να αράξετε όλοι μαζί παρέα, να κάνετε το καλαμπούρι σας και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Και το πετυχαίνετε. Δεν ξεκουφαίνεστε απ’ τη μουσική που παίζει στη διαπασών. Άλλωστε, υπάρχει το περιθώριο επιλογής, αν θέλετε να πάτε κάπου πιο ήρεμα ή όχι. Κι όλα χωρίς πίεση.

Χώρια ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες εναρμονίζονται με αυτό το νέο ρεύμα, και προσπαθούν κι αυτοί με τον τρόπο τους να δελεάσουν κόσμο, προκειμένου να βγει καθημερινή. Προσφορές, events κι άλλα τόσα στην υπηρεσία του κοινού. Αν, λοιπόν, δεν έχετε κανέναν άλλο λόγο να βγείτε μεσοβδόμαδα, τουλάχιστον μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό.

Κι εδώ που τα λέμε, στις μέρες μας, υπάρχει αρκετός κόσμος που πλέον δουλεύει και τις Κυριακές. Επομένως, η δικαιολογία ότι την επομένη είναι καθημερινή κι η γκρίνια σχετικά με το πώς θα σηκωθείς να πας για δουλειά είναι αυτομάτως άκυρη. Άσε που κανείς δε σε πιέζει να βγεις μέχρι το άγριο χάραμα. It’s up to you, καθαρά.

Γιατί ο κόσμος πια ψάχνει να ξεφύγει απ’ το mainstream, να κάνει κάτι διαφορετικό. Κούρασε το δήθεν. Πόσο πια να προσποιείται πως διασκεδάζει, στριμωγμένος ανάμεσα σε ιδρωμένους τύπους που νομίζουν πως μέσα σε ένα σαββατόβραδο θα αποδείξουν ότι είναι άξιοι απόγονοι του Δον Ζουάν; Και πόσο πόνο ακόμα να υποστούν οι γυναίκες πάνω σε άβολες δωδεκάποντες γόβες, που, σε τελική ανάλυση, με τόση πολυκοσμία δεν τις βλέπει και κανείς;

Μόδα είναι και θα περάσει; Δύσκολο. Οι συνθήκες πια είναι έτσι διαμορφωμένες που δεν επιτρέπουν την επιστροφή στα παλιά. Κακά τα ψέματα, το Σάββατο καθιερώθηκε ως μέρα εξόδου την εποχή που ελάχιστοι εργάζονταν Κυριακές. Επομένως, είχε νόημα να ξενυχτήσεις γνωρίζοντας πως την επόμενη θα ‘χεις το περιθώριο να ξεκουραστείς. Τώρα πια που τα ωράρια εργασίας έχουν αλλάξει, κι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εργάζεται το σαββατοκύριακο, η Πέμπτη αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

Όλα δείχνουν πως η Πέμπτη ήρθε και θα μείνει. Το Σάββατο σιγά-σιγά χάνει κάτι απ’ την αίγλη του, καθώς οι περισσότεροι του γυρίζουν την πλάτη επιλέγοντας να περάσουν τη βραδιά τους σπίτι με μια καλή ταινία, παρά να υποστούν το ατελείωτο μαρτύριο που συνοδεύει τη σαββατιάτικη έξοδο, τόσα χρόνια.

Γι’ αυτό, πάρε την παρέα σου και βγες μια βόλτα. Και για να ‘μαστε ειλικρινείς είτε είναι Πέμπτη, είτε είναι Σάββατο, είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας. Το παν είναι να περνάς καλά, και δώσε στις μέρες σου όποιο όνομα θες.

Συντάκτης: Ναταλία Ελευθερίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!