Η μοναξιά μπορεί να τρομάζει μια ψυχή αλλά είναι απελευθέρωση. Μέσα από τη μοναξιά σου έχεις το χρόνο να κάτσεις με ‘σένα και να ορίσεις τους δικούς σου κανόνες, τα δικά σου όρια. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου. Μπορείς πλέον να διακρίνεις τις άγνωστες ως τότε, πτυχές του εγώ σου. Η μοναξιά μπορεί να φανεί μια καλή αφορμή για να εντοπίσεις μερικούς από τους φόβους σου και να καταφέρεις να τους αντιμετωπίσεις. Σε βοηθά να χτίσεις το χαρακτήρα σου, συνειδητοποιώντας τη δύναμη και τις ικανότητές σου. Θα καταλάβεις ότι το μεγαλύτερο προσόν δεν είναι μόνο ότι αντέχεις τη μοναξιά σου αλλά ότι μπορείς και την απολαμβάνεις.

Τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς και οι πραγματικά δυνατοί δεν είναι πολλοί. Στο άκουσμα της μοναξιάς, το βάζουν στα πόδια, τρέχουν. Για να καταφέρεις να βγεις νικητής θα πρέπει να μιλήσεις μαζί της, να της ανοιχτείς, να της τα πεις όλα. Εκείνη θα κρατήσει τα πάντα από τις συζητήσεις σας, αλλά δε θα μιλήσει ποτέ σε κανέναν. Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, αλλά υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Είναι αυτοί που έχουν διαλέξει να φτιάξουν τη δική τους μοναξιά, αυτοί είναι μόνο οι πραγματικά δυνατοί. Είναι ικανοί να στήσουν τον εαυτό τους στα τρία μέτρα και να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ. Λατρεύουν τα τραγούδια με μελαγχολικό στίχο και ρυθμό, συντροφιά με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Γι’ αυτά τα άτομα ο καλύτερος φίλος τους- ο κολλητός τους- είναι ο εαυτός τους. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη κάποιον στα δύσκολα, αλλά καταφέρνει να πορευθεί μόνος του, δυνατός.

Αν κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο, μη διστάσεις να νιώσεις τυχερός. Μόλις γνώρισες κάποιον που έχει αποδεχτεί τη μοναξιά του, μην τον αφήσεις ποτέ να φύγει, γιατί όπως αποδέχτηκε κι αγάπησε την μοναξιά του έτσι αποδέχτηκε κι αγάπησε κι εσένα. Η ψυχή του πια φαίνεται να σου ανήκει και δεν είσαι απλά ένα κομμάτι της. Όσο θα είσαι δίπλα του προσπάθησε να καταλάβεις τι θέλει να σου δείξει, τι θέλει να σε διδάξει. Προσπάθησε να γίνεις ο καλύτερός του μαθητής. Μπορεί να μοιάζει τρομαχτική η ιδέα του να μένεις μόνος σου για κάποια χρονική περίοδο μα στο τέλος καταλαβαίνεις πως δεν είναι λίγες οι φορές που ο μοναδικός άνθρωπος που έχεις ανάγκη ήσουν εσύ. Φτάνοντας ως εδώ συνειδητοποιείς ότι αρκετά από τα μεγαλύτερα ζητήματα της ζωής σου κρίθηκες να τα περάσεις μόνος σου.

Όπως επισημαίνει ο γνωστός Αμερικάνος χιουμορίστας, Josh Billings: «Η μοναξιά είναι ένα καλό μέρος να επισκεφτείς, αλλά ένα άσχημο μέρος για να μείνεις». Και το αναφέρω διότι φαίνεται να έχουν μπερδευτεί οι έννοιες μοναξιάς κι απομόνωσης. Η μοναξιά αναζωογονεί ενώ η απομόνωση σκοτώνει. Συνδέουμε τη μοναξιά με τον εγκλεισμό σε ένα σπίτι, με τις σπάνιες εξόδους ακόμα και με την αποφυγή επικοινωνίας με κάποιον. Καμία σχέση. Η μοναξιά σου μαθαίνει πώς είναι να είσαι ολοκληρωμένος, το μυαλό σου ξεκάθαρο, η καρδιά σου γεμάτη και οι σκέψεις σου λογικές.

Πραγματικά μόνος, είσαι όταν έχεις χάσει τον εαυτό σου, όλες οι άλλες απουσίες είναι η ησυχία σου γιατί τη σωστή δύναμη μπορεί να στη δώσει μόνο αυτός, όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα σου. Δυσκολεύομαι να βρω κάποιον άλλον τρόπο ενδοσκόπησης από το να καταφέρει κανείς να έχει στη διάθεσή του για μόνη συντροφιά τον ίδιο του τον εαυτό. Άλλωστε, ο εαυτός μας είναι ο μόνος που θα έχουμε παρέα καθ’όλη την διάρκεια της ζωής μας και είναι απαραίτητος. Είναι ένας σύντροφος που δεν επιλέξαμε και θα τον έχουμε μόνιμα μαζί μας γι’ αυτό αξίζει κι αυτός λίγο από το χρόνο μας. Θα καταλάβεις πως δεν είναι υπερβολή να θεωρείς τον εαυτό σου πολύτιμο, διότι είναι ό,τι πιο υπέροχο καταφέραμε να κάνουμε δικό μας.

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου