Τι άλλο να ζητήσεις μέσα στον υπέροχο χειμώνα; Ένα τζάκι, έναν καλοφτιαγμένο καφέ και τρελούς φίλους. Ξέρεις, εκείνους που ξεκινάς να μιλάς για το τι είναι η αγάπη και καταλήγετε να σχεδιάζετε τις διακοπές σας, ενώ ταυτόχρονα ακούτε τις αγαπημένες σας μουσικές. Εκείνους που μαζί διακωμωδείτε όλες σας τις σκοτεινές πλευρές και δε φοβάστε. Αντίθετα, η κάθε συζήτηση που ανοίγετε είναι πρόκληση κι αιτία για εξερεύνηση του εαυτού σας. Μπορείς να δεις αυτήν την εικόνα;

Μοιάζει μαγική γιατί είναι απλή. Μέσα στην απλότητα κρύβονται τα μεγαλύτερα μυστικά της ζωής κι αυτό είναι κάτι που μαθαίνουμε αφού έχουμε σπαταλήσει υπερβολική ενέργεια σε λάθος κατευθύνσεις. Μπορεί να φαντάζεσαι πιο πολύπλοκη την ευτυχία κι όμως είναι μέσα σου, δίπλα σου. Δε χρειάζεσαι λοιπόν απαραίτητα ένα ταξίδι, ένα σαλέ ή σαμπάνια. Αρκούν πολύ λιγότερα.

Βγες λίγο από την εικονική πραγματικότητα του κινητού σου, από την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητά σου και ζήσε απλές στιγμές σαν κι αυτή, που δεν εξαρτάται από χρήματα ή ιδιαίτερες συνθήκες. Απαιτεί μόνο τη διαθεσή σου και φυσικά τη συνειδητοποίηση πως είναι οι πραγματικά πολύτιμες όλες αυτές οι στιγμές και ουσιαστικές στη ζωή μας. Επένδυσε στο να χτίσεις αναμνήσεις και εικόνες που όταν θα θυμάσαι θα χαμογελάς- αυτή θα είναι και η απόδοση της επένδυσής σου-. Κάνε συνήθεια να περνάς χρόνο με τους εκλεκτούς σου φίλους και βάζε σαν καλλιτέχνης πινελιές σ’αυτήν τη συνήθεια.

Οι φίλοι σου αποτελούν κομμάτι της καρδιάς σου, ο καλοφτιαγμένος καφές και το τζάκι είναι αυτές οι πινελιές. Το βράδυ αυτό έχεις τόσα να δώσεις και να πάρεις. Ανάβεις με τους εκλεκτούς σου φίλους το τζάκι κι αράζετε σε μια μαλακή φλοκάτη, ακούγοντας τις σπίθες της φωτιάς. Με τους τρελούς φίλους σου, που μπορείς να μοιράζεσαι και τη σιωπή και τις κουβέντες. Συνοδευτικά, πίνετε και το καφεδάκι που κάποιος από την παρέα ετοίμασε με μεράκι κι έτσι τώρα τα έχεις όλα! Γεύονται τα μάτια σου, ο ουρανίσκος σου και η καρδιά σου.

Φτάνει το ξημέρωμα, ο καφές έγινε κρασί, η φωτιά σιγοσβήνει, οι μουσικές παίζουν ακόμα και το κινητό άθικτο σε μια γωνιά. Η επόμενη μέρα θα σε βρει πιο γεμάτο. Χαλάρωσες, αφέθηκες και μοιράστηκες. Είναι ωραίο να σχεδιάζουμε τη ζωή που μας κάνει χαρούμενους. Όσο μεγαλώνουμε, ξεσκαρτάρουμε ό,τι δεν έχει νόημα για μας κι αποφασίζουμε όλο και περισσότερο να στρέφουμε την προσοχή μας στην ουσία.

Τελικά, είναι τόσο λίγα και τόσο ουσιαστικά τα πράγματα που χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά. Κι εμείς, τόσο αφελείς, ξεχνιόμαστε σε μια ζωή που όλα τρέχουν, που προσπαθούμε για πράγματα που τελικά δε μας ταιριάζουν, που ξεχνάμε να γελάμε, να μοιραζόμαστε, να απολαμβάνουμε μια κούπα ζεστό καφέ. Σκέψου λοιπόν, πότε έστησες τελευταία φορά ένα τέτοιο σκηνικό; Πάρε τηλέφωνο τους τρελούς φίλους σου και κανονίστε την επόμενη απόδρασή σας. Την κυριολεκτική απόδρασή σας από όλα. Εκεί θα βρεις εσένα.

Συντάκτης: Πάολα Ανδριωτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου