Ξεκινάς μια σχέση και ο ενθουσιασμός έχει φτάσει Θεό, που λένε. Σκέφτεσαι διαρκώς και τα πάντα. Σκέφτεται δηλαδή παραπάνω από όσο πρέπει.  Σκέφτεσαι κάθε βήμα, κάθε πιθανή παραλλαγή, κάθε εκδοχή σε οτιδήποτε και αν συμβεί. Υπεραναλύεις. Σκέφτεσαι απορημένος ή ίσως απογοητευμένος από άλλες σχέσεις, να βρεις τα ελαττώματα του συντρόφου σου, τις παραξενιές. Και ίσα που βρίσκεις δύο-τρία, έτσι απλά για να σου υπενθυμίζουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Αλλά για σένα, από όσο όλα δείχνουν, είναι ιδανικός. Και κάπου εκεί έρχεται και σου χτυπάει την πόρτα μια συμπεριφορά επικίνδυνη. Πόσο δε βοηθάει μια σχέση όταν μιλάς παραπάνω από όσο πρέπει ενώ λες μόνο τα μισά από όσα σκέφτεσαι. Τι εννοώ; Θα σου εξηγήσω αμέσως. Είσαι με έναν άνθρωπο λίγες μέρες ή και μήνες, περνάτε πολύ όμορφα, νιώθεις ότι σε έχει αλλάξει, σε ηρεμεί, σου βγάζει έναν εαυτό που είχες καιρό να δεις, ή ακόμη είχες ξεχάσει ότι κρύβεις μέσα σου. Δε σου αφήνει το περιθώριο για δεύτερες σκέψεις, παρόλα αυτά το μυαλό σου τρέχει με ταχύτητες μεγάλες και όχι μόνο δεύτερες σκέψεις δημιουργεί, αλλά και τρίτες και τέταρτες.

Ιδανικός ίσως να είναι τελικά αυτός που θα καταφέρει να σε κάνει να μην υπολογίζεις δεύτερες σκέψεις. Που οι συζητήσεις για όσα σας προβληματίζουν θα είναι ο μονόδρομος που θα επιλέγετε κι ας μην είναι ο πιο εύκολος. Καλώς ή κακώς δεν είστε πλέον μονοί, αλλά πρέπει να μάθετε να περπατάτε με συνοδοιπόρο. Και όσο στενός κι αν μοιάζει ο δρόμος, πάντα χωράει δύο άτομα. Μοιράζονται όλα, ανησυχίες, ενδοιασμοί και χίλοι δυο προβληματισμοί. Έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που μπορεί να σε πιάσει αν γλιστρήσεις, μπορεί να σου προσφέρει αυτήν τη σιγουριά που προσφέρει ένας δυνατός σύμμαχος. Μίλησέ του λοιπόν και για τα πιο βαθιά. Μην τα κρατάς μέσα σου.

 

 

Λες ότι μιλάς πολύ, μα δε λες ούτε τα μισά από όσα σκέφτεσαι. Κάποιες φορές έχει ανάγκη το ταίρι σου να μάθει τι γίνεται μέσα στο μυαλό σου, όπως ακριβώς έχεις κι εσύ ανάγκη να βλέπεις τι επικρατεί στο δικό του. Μη φέρνεις τον άλλο να εύχεται να μπορούσε να έχει ένα μαγνητόφωνο μέσα στο κεφάλι σου ώστε να ξέρει όλα όσα βλέπει να σε προβληματίζουν αλλά αρνείσαι τόσο πεισματικά να μοιραστείς, έτσι, γιατί το να φλυαρήσεις για θέματα της δουλειάς φαντάζει πολύ πιο εύκολο. Μιλώντας παραπάνω για τα θέματα που λίγο σε κάνουν να νιώθεις άβολα, δίνεις την αίσθηση στο ταίρι ότι καταλαβαίνεις πραγματικά τα αισθήματα που έχει για σένα. Δείχνεις εμπιστοσύνη και αναπτύσσεις δέσιμο. Ακούγοντάς σε για ό,τι σε απασχολεί, για ό,τι σκέφτεσαι, προσφέρεις την ευκαιρία να σου δείχνει ότι είναι δίπλα σου σε οτιδήποτε. Δίνεις την πάσα και στον άλλον να εκφραστεί.

Ένα ζευγάρι χτίζει σιγά-σιγά τα δικά του θεμέλια, τα δικά του γερά κρατήματα μα μην ξεχνάς ότι το «μαζί» σημαίνει μαζί σε όλα. Όχι μόνο σε όσα έχουν την τάση να φέρνουν χαμόγελα και να κάνουν το κλίμα όμορφο. Αλλά και σε όσα μπορεί να φέρνουν στην ατμόσφαιρα πιο σκοτεινά χρώματα. Και μεταξύ μας, αν αναρωτιέσαι αν αξίζει, τότε μάλλον αξίζει. Αξίζει επειδή όσα δυσκολεύεσαι να πεις είναι και όσα φοβάσαι μην αποκαλύψουν ένα λιγότερο τέλειο εαυτό, τον οποίο εαυτό αυτό το άτομο σου εμπνέει. Και το ότι καταφέρνει να ανασύρει αυτήν την εκδοχή σου είναι και ο λόγος που αυτός ο άνθρωπος είναι στα μάτια σου μοναδικός.

Κράτησέ τον λοιπόν τον άνθρωπο αυτό, όπως σε κρατάει κι εκείνος.  Κάτι έχει δει σε εσένα, κάτι έχει ξεχωρίσει. Ίσως να μπορεί να καταλάβει πολλά παραπάνω από όσα λες και να αγαπάει να σε διαβάζει, χωρίς καμία βοήθεια όμως οι πιο κρυφοί σου προβληματισμοί θα μείνουν στο αδιάβαστο. Βοήθησέ τον να μάθει τι σκέφτεσαι. Μίλησέ του για ό,τι σε απασχολεί και πότε μην σκεφτείς ότι γίνεσαι φόρτωμα. Όπως μου έλεγε όταν ήμουν μικρή η γιαγιά μου και γαλουχήθηκα με αυτό να ηχεί στα αυτιά μου «σε ένα ζευγάρι τα προβλήματα διαιρούνται όταν μοιράζονται, ενώ η χαρά πολλαπλασιάζεται».

Πόσο δίκιο είχε.

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη