Σε μια σχέση παίζει σημαντικό ρόλο η επικοινωνία. Πρόκειται για μία από τις βασικότερες αξίες που πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργήσει το μεταξύ σας. Τι κάνεις όμως όταν το ταίρι σου είσαι εσωστρεφές; Πώς είναι να είσαι με κάποιον που θέλει μέρες ολόκληρες αποκλειστικά για εκείνον και που δε θέλει να σου λέει τα προβλήματά του για να μη σε βαραίνει ή επειδή δεν έχει βρει τον τρόπο να μοιραστεί μαζί σου τους προβληματισμούς του; Καταρχάς θα πρέπει να σεβαστείς από την αρχή της σχέσης σας αυτή του την ιδιαιτερότητά και από κοινού να βρείτε τα όρια ώστε να μη νιώθεις πως ο σύντροφός σου αδιαφορεί όταν έχει τις κλειστές του.

Πρέπει να δώσεις στο ταίρι να καταλάβει ότι εσύ θα είσαι δίπλα του και θα προσπαθείς να το κάνεις να νιώσει άνετα. Κάθε μέρα που δεν είναι στα καλύτερά του, που δε θα θέλει να μιλήσει σε κανέναν, που θα του φταίνε μέχρι και τα ρούχα του, εσύ πρέπει είσαι σε θέση να προσφέρεις την πιο ζέστη σου αγκαλιά. Δε χρειάζεται να μιλήσεις ούτε και να κάνεις πολλά αφού αρκεί μια αγκαλιά για να καταλάβει το ταίρι ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί και να του προσφέρεις την ασφάλεια που αποζητά.

Σε καμία περίπτωση μην κάνεις τον σύντροφό σου με τον τρόπο σου ή άθελά σου να νιώσει ότι τον πιέζεις. Αν δε θέλει να μιλήσει, άσε τον στην ησυχία του. Μην τον παρεξηγείς που δεν είναι είναι στα καλύτερά του και σκέψου ότι κάποτε μπορεί να μίλησε και να πληγώθηκε. Δώσε του χρόνο να καταλάβει πόσα είσαι διατεθειμένος να προσφέρεις στη σχέση και πως μπορεί το πρόβλημά του να γίνει και δικό σου. Όταν το καταλάβει, θα μοιράζεστε κάθε μέρα του, ακόμα κι εκείνες που θα είναι στις κλειστές του. Δε χρειάζεται να νιώθεις πως το ταίρι αδιαφορεί για σένα. Το ότι κάποιες φάσεις δε θέλει πλάι του κανέναν, δε σημαίνει και ότι δεν τον γεμίζει αυτό που έχετε. Τις περισσότερες φορές που κλείνεται στον εαυτό του, ο λόγος δεν έχει καμία σχέση με το μεταξύ σας.

Μπορεί εσύ όταν δεν είσαι καλά να θες να σε στηρίξουν συγκεκριμένα άτομα και σ’ αυτά να περιλαμβάνεται και ο σύντροφός σου. Μπορεί να είστε δηλαδή τα δύο άκρα αντίθετα. Μετά από συζήτηση που θα κάνετε πρέπει να καταλήξετε στη χρυσή τομή ώστε να είστε και οι δύο ικανοποιημένοι. Πάρε το ταίρι σου μια αγκαλιά για να ξεχαστεί, μύρισε τον σύντροφό σου για να χαλαρώσεις κι εσύ. Αφεθείτε ο ένας στον άλλο και κάντε για λίγο στην άκρη ό,τι σας αγχώνει και σας ρίχνει ψυχολογικά.

Δείξε κατανόηση τις μέρες που το ταίρι σου έχει τις κλειστές του. Αυτές είναι οι μέρες που θα κάνουν τον σύντροφό σου πιο δυνατό. Άφησέ τες να υπάρχουν στη σχέση σας μιας και έχουν τη δική τους σημασία. Θα ‘ρθουν κι οι άλλες καλύτερες που θα σας βρουν αγκαλιά και θα γελάτε σαν μικρά παιδιά χωρίς καμία απολύτως έγνοια. Δείξε στο ταίρι κάθε μέρα πόσο το αγαπάς κι ακόμα κι όταν δε θα θέλει να πει κουβέντα κατά κάποιο τρόπο θα νιώθει πως είσαι πλάι του.

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.