paul706

Μέσα του μήνα και το πορτοφόλι έχει σχεδόν αδειάσει; Μην απορείς πώς έφτασες σε αυτό το σημείο. Είναι απλό. Ψάξε την απάντηση στα σφηνάκια του Σαββάτου, στο ένα επιπλέον τζιν –που χρειάζεσαι μεγεθυντικό φακό για να αναγνωρίσεις τις διαφορές απ’ τα υπόλοιπα που έχεις σε στοίβες στην ντουλάπα σου– κι σε ‘κείνο το φοβερό νέο gadget που έτρεξες να αγοράσεις. Υπέροχα όλα αυτά, σαφώς, μόνο που δεν τα λες κι είδη πρώτης ανάγκης. Ο μισθός λίγος κι από ό,τι φαίνεται οι επιθυμίες πολλές.

Μπορούσες, ίσως, να το αφήσεις για άλλη φορά το tour στα μαγαζιά της παραλιακής. Αλλά ποιος είσαι εσύ που θα χαλάσεις έτσι την παρέα; Βγαίνετε με την προϋπόθεση ότι θα πιείτε ένα ποτό, αλλά τα φιλαράκια θέλουν άλλο ένα γύρο σφηνάκια, κι όλοι ξέρουμε πως ο ένας φέρνει τον άλλον κι ο επόμενος τον μεθεπόμενο. Ίσως να το ’πιασες τώρα το πώς κατάφερες πάλι να ξεμείνεις από τόσο νωρίς, ρίχνοντας μια ματιά στο μπλουζάκι που σου φώναζε «αγόρασέ με» και τώρα κουρνιάζει στο ράφι σου. Ωραίο κι εκείνο το δερμάτινο πορτοφόλι που πήρες, μόνο που προς το παρόν, τουλάχιστον, είναι άχρηστο, αφού δεν έχεις με τι να το γεμίσεις.

Ε, δε γίνεται να απέχεις κι από πολιτιστικές δραστηριότητες. Ένα θεατράκι κι ένα σινεμά επιβάλλονται. Σαφώς, αλλά κι εσύ δεν έχεις αφήσει προβολή και παράσταση που να μην έχεις δει. Βρε καλό μου, ωραιότατα ψυχαγωγικά προγράμματα και ταινίες έχει η τηλεόραση, τι το ήθελες το σινεμαδάκι κι όλα τα έξτρα του (ποπκόρν, αναψυκτικά, ζελεδάκια) με 10 ευρώ μόνο στην τσέπη;

Κανονίζει η παρέα διήμερη εξόρμηση και κοιτάς τα οικονομικά σου, να δεις αν βγαίνεις κι αν μπορείς να τους ακολουθήσεις. Ανοίγεις πορτοφόλι και βγάζεις ένα αγαπημένο θαλασσοπράσινο τάλιρο, μετρώντας τα κέρματα ίσα που βγάζεις άλλο ένα. Μακαρόνια με μουστάρδα και πολύ σου είναι, θέλεις και διακοπούλες. Κι απ’ την άλλη, γιατί όχι; Έχεις διαβάσει για τις ευεργετικές ιδιότητες της μουστάρδας; Ας ξεκινήσουμε με το σημαντικότερο, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και, ακόμα σημαντικότερο, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση. Συμπέρασμα: Είσαι άφραγκος, αλλά δε σε νοιάζει, γιατί θα φαίνεσαι αδύνατος και νέος!

Δε θα κάνεις και πολλά για να περιορίσεις τις σπατάλες σου, σου αρέσουν, τις απολαμβάνεις, τις χαίρεσαι όταν τις κάνεις, ξεχνάς για λίγο τη μιζέρια και περνάς καλά, κι ας στριμώχνεσαι μετά. Σαφώς, δεν είναι κι η καλύτερή σου να κλειδώνεσαι σπίτι την τελευταία βδομάδα με φρυγανιές και νερό, αλλά όταν ξόδευες τα χρήματά σου δε σκεφτόσουν το μετά. Ζούσες τη στιγμή! Αυτό δε μας συμβουλεύουν όλοι; Τι ωραία που θα ήταν αν ο μήνας έχει 15, άντε το πολύ 20 μέρες, για να μας φτάνει ο μισθός.

Παπούτσια, μπλούζες, σφηνάκια, κεράσματα και διακοπές με την παρέα μόλις πληρωθούμε, κι ας μην έχουμε «στον ήλιο μπύρα» ύστερα. Έχουμε αγαπήσει τον σπάταλο εαυτό μας, έχουμε παραδεχτεί το θεματάκι μας αυτό και μας έχουμε αποδεχτεί έτσι, ελαφρώς ανώριμους κι ανοιχτοχέρηδες. Δεν έχουμε τελειώσει κι όλοι οικονομολόγοι, είμαστε αυτή η μικρή κοινότητα που δίνει ανάσα στην αγορά!

 

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!