Να μπορείς να ηρεμείς τον άνθρωπό σου με μια κουβέντα. Όχι απαραίτητα να ασκείς κάποιας μορφής επιρροή πάνω του, απλώς να έχεις βρει κατά κάποιο τρόπο τα κουμπιά του και να μπορείς να τον χαλαρώνεις. Να έχεις έτοιμη την κουβέντα που ξέρεις ότι είναι ικανή να τον αποφορτίσει. Εκείνες τις λέξεις, τις κατάλληλες για την περίσταση, που θα τον κάνουν να νιώσει καλύτερα και να σκάσει ένα χαμόγελο.

Κάποιες φορές δεν είναι τόσο εύκολο και μια κουβέντα δεν αρκεί. Τότε θα χρειαστεί να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη ή να αξιοποιήσεις όλες τις αισθήσεις στο έπακρο. Ενίοτε οι λέξεις δεν πετυχαίνουν τον σκοπό τους κι ακόμα κι αν σου φαίνεται δύσκολο θα δεις ότι μπορείς να ηρεμήσεις το ταίρι και χωρίς αυτές. Πώς; Αρκεί ένα άγγιγμα, ένα χάδι στα μαλλιά, ένα φιλί στα χείλη. Δεν είναι απλό να αγκαλιάσεις στον σύντροφό σου κομμάτια του εαυτού του που ακόμα και στον ίδιο δεν αρέσουν και να καταφέρεις να σταθείς πλάι του και στις φουρτούνες. Έχεις αγκαλιάσει την νευρικότητα που χαρακτηρίζει το ταίρι ορισμένες φορές και προσπαθείς να βρεις τρόπο να τη διαχειρίζεσαι και να βοηθήσεις τον άνθρωπό σου να την αφήσει στην άκρη. Ίσως επειδή η ηρεμία του συντρόφου σου συμβαδίζει κατά κάποιο τρόπο με τη δική σου, ίσως πάλι επειδή απλώς τον αγαπάς τόσο που δεν μπορείς να βλέπεις το μουτράκι του χωρίς χαμόγελο.

Βέβαια μπορείς ακόμα και να προνοήσεις με μικρές καθημερινές πράξεις να κάνεις το ταίρι να νιώσει πιο ήρεμο. Όταν ξέρεις πως μετά τη δουλειά ο άνθρωπός σου γυρνάει κουρασμένος μπορείς να ‘χεις ήδη ανάψει θερμοσίφωνα ή όταν καταλάβεις ότι έχει ανάγκη να δείτε μια ταινία απλώς για να αποφορτιστείτε να τον αφήσεις να την επιλέξει ο ίδιος. Όταν έχεις μάθει τα κουμπιά του, μπορείς πιο εύκολα να τον κάνεις να νιώσει χαρούμενος.

Τρελαίνεσαι όταν ενώ είναι εκνευρισμένος ο άνθρωπός σου, καταφέρνεις με τον τρόπο σου την αμέσως επόμενη στιγμή να σε κοιτάει στα μάτια και να χαμογελάει. Τη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι πέτυχες αυτό που ήθελες, νιώθεις ο πιο γεμάτος άνθρωπος στον πλανήτη. Νιώθεις ένα τσακ πιο ικανός για οτιδήποτε αφού κατάφερες να αλλάξει τη διάθεση του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου.

Προσπάθησες να μη δημιουργείς στο ταίρι ακόμη μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι πιθανόν έχει και να λύνετε τα μεταξύ σας προβλήματα εξαρχής. Επίσης καλό θα ήταν στη σχέση σας να μην υπάρχει χώρος για ανασφάλειες, να μη δημιουργείς συνειδητά στον άνθρωπό σου αβεβαιότητα, να προσπαθείς να τον κάνεις να νιώθει σίγουρος για σένα και για τα αισθήματά σου. Η ηρεμία δεν έρχεται μόνο μέσα από τη φροντίδα και το νοιάξιμο αλλά και από τη δική σας υγιή σχέση που δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες και επιπρόσθετες έγνοιες.

Όταν έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που προσπαθείς κάθε μέρα να τον κάνεις να χαμογελά, που δε θέλεις να δημιουργείς περισσότερες εντάσεις στην καθημερινότητά του και που σε νοιάζει απλώς να είναι ήρεμος και εσείς καλά μαζί, τότε δεν μπορείς παρά να είσαι ευτυχισμένος και να νιώθεις ότι έχεις δικό σου τον κόσμο όλο.

 

Υ.Γ. Σε αγαπάω για το χαμόγελο που μου χαρίζεις όταν έχω καταφέρει πλέον να σε ηρεμήσω. Ξέρεις εσύ….

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.