Τελικά πόσο μπορεί το ποτό να επηρεάσει το τι θέλεις να κάνεις πραγματικά; Σε βοηθάει να ξεπεράσεις τυχόν προβληματισμούς και ενδοιασμούς ή απλώς είναι το ελαφρυντικό για την οποιαδήποτε κίνηση; Ένα ποτήρι κρασί παραπάνω, ένα κουτάκι μπίρας, λίγο ακόμα αλκοόλ μπορεί να φανεί εφαλτήριο για να πεις όσα πραγματικά νιώθεις, για να κάνεις ένα μεγάλο βήμα που αν ήσουν νηφάλιος θα σκεφτόσουν λίγο παραπάνω. Έχοντας καταναλώσει αλκοόλ έχει καθαρίσει το μυαλό, είσαι πιο ξεκάθαρος και σίγουρος για αυτό που θέλεις.

Το αλκοόλ σε βοηθάει να βάλεις σε τάξη τα πράγματα ή ως δια μαγείας σε μπερδεύει περισσότερο; Είσαι πιο ευάλωτος, νιώθεις πιο απελευθερωμένος, έχεις χαθεί στις σκέψεις σου, νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς. Το αλκοόλ σε βοηθά -ή έτσι τουλάχιστον πιστεύεις- να χάσεις τη λογική σου και να κάνεις στην άκρη φραγμούς -ηθικούς και συναισθηματικούς. Σε ελαφρύνει από λόγια που κρατάς μέσα σου, από αλήθειες μπροστά στις οποίες εθελοτυφλείς και σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Στην πραγματικότητα το ποτό δε σου δημιουργεί τίποτα, δεν είναι άλλοθι. Δε μέθυσες, δεν παρεκτράπηκες, δεν ήσουν ένας άλλος εκείνη τη στιγμή που έκανες ή είπες κάτι που νηφάλιος δε θα τολμούσες. Τα είχες καιρό στο μυαλό σου όσα έκανες, απλώς κάποιες φορές δεν είχες το θάρρος να τα παραδεχτείς ούτε στον εαυτό σου. Το αλκοόλ μπορεί να σου δημιουργεί την αίσθηση ότι γίνεσαι κάποιος άλλος, μα στην πραγματικότητα δεν απέχεις και πολύ από τον νηφάλιο, τον μετρημένο εαυτό σου.

Τα λόγια τα μεθυσμένα είναι απ’ τα πιο αληθινά. Οτιδήποτε κι αν ειπωθεί μετά την κατανάλωση αλκοόλ σπάνια είναι ψέμα ενώ δεν έχεις την ικανότητα να επεξεργαστείς τα λεγόμενά σου όσο θα ήθελες. Λόγια και πράξεις βγαίνουν αβίαστα. Οπότε αν έχεις να πεις κάτι στον πρώην ερωτά σου, στο απωθημένο σου, αν θέλεις να φιλήσεις καιρό τον συνάδελφό σου στη δουλειά, αν θέλεις να πεις σε κάποιον δικό σου πως σε εκνεύρισε τις προάλλες, καν’ το. Πιες λίγο παραπάνω και καν’ το. Βέβαια δεν έχεις το αλκοόλ ανάγκη για να εκτεθείς αλλά κάποιες φορές μικρή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει. Στην πραγματικότητα είναι μια ανάγκη που δημιουργείς εσύ υποσυνείδητα.

Από την άλλη το αλκοόλ σε βάζει σε περισσότερες σκέψεις και σου δημιουργεί ακόμα περισσότερους ενδοιασμούς. Ίσως να θέλεις να πιεις για να ξεχάσεις, με αποτέλεσμα να θυμηθείς περισσότερα. Ό,τι θέλεις να ξεχάσεις θα το συναντάς πάντα στο μεθύσι σου. Θα χορεύετε παρέα στο κεφάλι σου και μπορεί και να σου αρέσει η εικόνα αυτή. Ένα ποτηράκι ακόμα θα σε βοηθήσει να εξωτερικεύσεις περισσότερες σκέψεις σου. Να γίνεις ένας άλλος -κατά τα λεγόμενά σου- για μια στιγμή. Μετά όμως τη στιγμή αυτή μην τη βαφτίσεις αδυναμία. Στιγμές αδυναμίες είναι όλες εκείνες οι φορές που κοίταξες στα μάτια το άτομο που τόσο πολύ θέλεις αντί να αρπάξεις να το φιλήσεις με ένταση ώστε να το καταλάβει. Μη νιώσεις ποτέ αδύναμος έχοντας πιει μια μπίρα παραπάνω για να φιλήσεις τον άνθρωπο αυτό, για να εκφράσεις τα παράπονά σου σε κάποιον, για να κάνεις το οτιδήποτε. Το ήθελες πραγματικά, κάνε στην άκρη τις δεύτερες σκέψεις του επόμενου πρωινού.

Το επόμενο πρωί, μην πάρεις τηλέφωνο να δικαιολογηθείς λέγοντας «Είχα πιει, δεν ξέρω τι έκανα». Να πεις «Εχθές ήπια, ήξερα τι έκανα και το γούσταρα πολύ»!

Άντε στην υγειά μας!

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.